Φρουτένιο, με καραμέλα ή με σοκολάτα; Διαλέξαμε 10 λαχταριστές συνταγές για cheesecakes, άρα είναι σίγουρο πως θα βρεις τουλάχιστον μία, που θα γίνει η αγαπημένη σου.

Για να έχουμε ένα cheesecake χρειαζόμαστε κυρίως μια βάση τριμμένου μπισκότου και μια πλούσια, βελούδινη κρέμα, που φτιάχνεται συνήθως από ζάχαρη και τυρί κρέμα, ανάμεσα στα υπόλοιπα υλικά του. Υπάρχουν cheesecakes, που χρειάζονται ψήσιμο και άλλα που σταθεροποιούνται στο ψυγείο. Όσο για τα toppings τους, εδώ οι επιλογές είναι αμέτρητες: φρούτα, καραμέλα, σοκολάτα, μέλι και ότι άλλο μας κάνει όρεξη. Πάρτε έμπνευση από τις συνταγές που ακολουθούν.

Cheesecake φράουλα
1 ώρα | Εύκολο | Για 8-10 άτομα

Υλικά:
150γρ. βούτυρο, λιωμένο, συν επιπλέον για το ταψί
300γρ. μπισκότα τύπου digestive
650γρ. μαλακό τυρί
175γρ. ζάχαρη άχνη
300ml κρέμα γάλακτος
1 λοβό βανίλιας, κομμένο στη μέση κατά μήκος, στον οποίο έχουμε αφαιρέσει τους σπόρους
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
200γρ. φράουλες, αποφλοιωμένες και κομμένες σε κύβους

Για το γαρνίρισμα
250γρ. φράουλες, 100 γρ. ξεφλουδισμένες και κομμένες στα τέσσερα, 150 γρ. κομμένες στη μέση
50γρ. ζάχαρη άχνη
1 κουτ. γλυκού κορν φλάουρ

Διαδικασία:
Βουτυρώνουμε ελαφρά τη βάση και τα τοιχώματα μιας βαθιάς φόρμας κέικ διαμέτρου 20 εκατοστών και στρώνουμε τον πάτο με χαρτί ψησίματος. Βάζουμε τα μπισκότα digestive στο μούλτι και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν ψίχουλα, προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και χτυπάμε ξανά για λίγο. Τα ρίχνουμε στη φόρμα, τα απλώνουμε και τα πιέζουμε καλά για να δημιουργήσουμε μια ομοιόμορφη βάση. Τα βάζουμε στο ψυγείο για να σταθεροποιηθούν.

Βάζουμε το μαλακό τυρί σ’ ένα μπολ ανάμειξης και χρησιμοποιούμε ένα μίξερ χειρός για να το χτυπήσουμε μέχρι να αφρατέψει. Προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη και χτυπάμε απαλά με το σύρμα μέχρι να γίνει λείο. Αδειάζουμε την κρέμα γάλακτος σε ένα ξεχωριστό μπολ, προσθέτουμε τους σπόρους βανίλιας και το εκχύλισμα και χτυπάμε με το σύρμα. Προσθέτουμε με απαλές κινήσεις την κρέμα γάλακτος με τις κομμένες σε κύβους φράουλες στο μείγμα μαλακού τυριού.
Στρώνουμε τη γέμιση με κουτάλι πάνω από τη βάση μπισκότων και την απλώνουμε μέχρι να γίνει ομοιόμορφη και λεία. Βάζουμε το cheesecake στο ψυγείο και το αφήνουμε να σταθεροποιηθεί για τουλάχιστον 4 ώρες, αλλά κατά προτίμηση όλη τη νύχτα.

Για να φτιάξουμε την επικάλυψη, βάζουμε τα 100γρ. φράουλες κομμένες στα τέσσερα σε ένα μικρό τηγάνι με τη ζάχαρη άχνη και μια σταγόνα νερό και μαγειρεύουμε σε χαμηλή-μέτρια φωτιά για 8-10 λεπτά ή μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να μαλακώσουν οι φράουλες. Πολτοποιούμε απαλά τις φράουλες στο τηγάνι για να σπάσουν, στη συνέχεια τις περνάμε από κόσκινο σε ένα άλλο μπολ και ρίχνουμε τον χυμό τους πίσω στο τηγάνι. Προσθέτουμε το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε συνεχώς σε χαμηλή φωτιά μέχρι η σάλτσα να πήξει και να γίνει λεία. Τη βάζουμε να παγώσει.

Μόλις το cheesecake σταθεροποιηθεί, το βγάζουμε από το ψυγείο, το αφαιρούμε προσεκτικά από τη φόρμα και το μεταφέρουμε σε πιατέλα σερβιρίσματος. Περιχύνουμε με τη σάλτσα φράουλας, προσθέτουμε από πάνω τις υπόλοιπες κομμένες φράουλες και σερβίρουμε.


Εύκολο cheesecake βανίλια
30΄ | Εύκολο | Για 10 άτομα

Υλικά
75γρ. αλατισμένο βούτυρο
250γρ. μπισκότα τύπου digestive
680γρ. μαλακό τυρί
75γρ. ζάχαρη άχνη
2 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
300ml κρέμα γάλακτος
½ λεμόνι, με ψιλοκομμένο ξύσμα

Διαδικασία
Βάζουμε το βούτυρο σε ένα μεγάλο τηγάνι και το ζεσταίνουμε μέχρι να λιώσει. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να ροδίσει και να μυρίσει σαν ξηρός καρπός. Βάζουμε τα μπισκότα σ’ ένα πολυμηχάνημα και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν ψίχουλα. Τα ρίχνουμε μέσα στο λιωμένο βούτυρο και τα ανακατεύουμε να ενωθούν.

Παίρνουμε μια φόρμα 20 εκατοστών και γυρίζουμε τη βάση της, ώστε η λοξή πλευρά να είναι από πάνω – αυτό θα μας βοηθήσει όταν θα ξεφορμάρουμε αργότερα το cheesecake. Ρίχνουμε μέσα το μείγμα μπισκότων και πιέζουμε, χρησιμοποιώντας το πίσω μέρος ενός κουταλιού για να το εξομαλύνουμε. Τοποθετούμε στο ψυγείο να παγώσει, ενώ κάνουμε το επόμενο βήμα.

Βάζουμε το μαλακό τυρί, τη ζάχαρη άχνη και τη βανίλια σ’ ένα μπολ και χτυπάμε για λίγο στο μίξερ. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, ένα τέταρτο κάθε φορά, αφήνοντας το μείγμα να πήξει καθώς χτυπάμε – θα πρέπει να είναι αρκετά παχύρρευστο στο τέλος, ώστε να πρέπει να βοηθήσουμε με ένα κουτάλι για να το απελευθερώσουμε. Προσθέτουμε χτυπώντας το ξύσμα λεμονιού, στη συνέχεια στρώνουμε πάνω από τη βάση μπισκότων και ισιώνουμε. Παγώνουμε στο ψυγείο όλη τη νύχτα, μετά το κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε.


Cheesecake βατόμουρο
1 ώρα και 30΄| Εύκολο | Για 8 άτομα

Υλικά
250γρ. μπισκότα τύπου speculoos
100γρ. βούτυρο, λιωμένο
300γρ. βατόμουρα
2 κουταλιές της σούπας μαλακή καστανή ζάχαρη
1 λάιμ, το ξύσμα και τον χυμό του
250γρ. μασκαρπόνε
450γρ. μαλακό τυρί με χαμηλά λιπαρά
90γρ. ζάχαρη άχνη
2 κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ
3 αυγά, 2 ολόκληρα και 1 κρόκος
150ml ξινή κρέμα (sour cream)

Διαδικασία
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. Θρυμματίζουμε τα μπισκότα στο πολυμηχάνημα ή βάζοντάς τα σε μια πλαστική σακούλα και κυλώντας τα με έναν πλάστη μέχρι να γίνουν σαν άμμος. Ανακατεύουμε το βούτυρο με τα μπισκότα και στη συνέχεια πιέζουμε το μείγμα στη βάση μιας φόρμας διαμέτρου 20 εκατοστών, πλάθοντας τα τοιχώματα της φόρμας. Ψήνουμε για 10 λεπτά.

Βάζουμε τα βατόμουρα σ’ ένα ταψί και τα πασπαλίζουμε με την καστανή ζάχαρη και τον χυμό λάιμ. Τα ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά ή μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν και να σκάσουν. Τα αναποδογυρίζουμε σ΄ ένα κόσκινο και στραγγίζουμε τους χυμούς σ’ ένα μπολ.

Χτυπάμε το μασκαρπόνε με το τυρί, τη ζάχαρη άχνη, το κορν φλάουρ, το ξύσμα λάιμ και τα αυγά. Βάζουμε με το κουτάλι το μισό μείγμα τυριού στη φόρμα, προσθέτουμε τα περισσότερα βατόμουρα (κρατώντας μερικά για την επιφάνεια) και περιχύνουμε με το υπόλοιπο μείγμα. Εξομαλύνουμε την επιφάνεια. Ψήνουμε για 40 λεπτά ή μέχρι το μείγμα να σταθεροποιηθεί, αλλά με μια ελαφριά ταλάντωση στο κέντρο, ρίχνουμε με το κουτάλι την ξινή κρέμα και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά. Το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. Ξεφορμάρουμε το cheesecake και τοποθετούμε από πάνω τα υπόλοιπα φρούτα και τους χυμούς, που κρατήσαμε.


Cheesecake λεμόνι

1 ώρα και 10΄ | Εύκολο | Για 8-10 άτομα

Υλικά:
βούτυρο για τη φόρμα
1 μεγάλο έτοιμο παντεσπάνι
225γρ. ζάχαρη άχνη
3 κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ
750γρ. μαλακό τυρί χαμηλών λιπαρών
2 αυγά, ελαφρά χτυπημένα
3 λεμόνια, ξεφλουδισμένα
1 λοβό βανίλιας, χωρίς σπόρους
300ml ξινόκρεμα (crème fraîche) με μισά λιπαρά

Για τη ζαχαρωμένη φλούδα λεμονιού
1 λεμόνι
100γρ. ζάχαρη άχνη

Διαδικασία:
Για τη ζαχαρωμένη φλούδα, κόβουμε μακριές λωρίδες φλούδας από το λεμόνι και, στη συνέχεια, κόβουμε σε λεπτές λωρίδες ζουλιέν. Τις βάζουμε σε μια κατσαρόλα και τις καλύπτουμε με τα 100ml κρύο νερό, προσθέτουμε τη ζάχαρη και τις αφήνουμε να βράσουν απαλά, ανακατεύοντας μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Σιγοβράζουμε για 30 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσουν.

Ζεσταίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. Βουτυρώνουμε ελαφρά μια φόρμα για κέικ με διάμετρο 25εκ. Κόβουμε το παντεσπάνι, έτσι ώστε να χωράει καλά στην επίπεδη βάση της φόρμας. Ανακατεύουμε τη ζάχαρη και το κορν φλάουρ σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε το μαλακό τυρί και χτυπάμε καλά μέχρι να αναμειχθεί σε μια κρεμώδη υφή. Χτυπάμε μέσα τα αυγά, το ξύσμα λεμονιού, τη βανίλια και την crème fraîche, μέχρι να γίνει ένα λείο μείγμα. Ρίχνουμε το μείγμα πάνω από τη βάση του σφουγγαριού. Τυλίγουμε το κάτω τρίτο της φόρμας με μεμβράνη ή αλουμινόχαρτο για να αποφύγουμε τυχόν διαρροές και το τοποθετούμε σε ένα ταψί ψησίματος. Ρίχνουμε αρκετό ζεστό νερό για να καλύψει τη βάση του ταψιού. Βάζουμε στον φούρνο και ψήνουμε για 50-55 λεπτά, μέχρι το cheesecake να σταθεροποιηθεί και να πάρει χρώμα στην κορυφή. Αν χρειαστεί, συμπληρώνουμε το νερό στα μισά του χρόνου.

Αφαιρούμε το cheesecake από τον φούρνο και είτε το αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου για μια μαλακή, κρεμώδη υφή, είτε το αφήνουμε να παγώσει για μερικές ώρες ή όλη τη νύχτα για μια σφιχτή, συμπαγή υφή. Πριν σερβίρουμε, περιχύνουμε με το κουτάλι τη ζαχαρωμένη φλούδα λεμονιού με λίγο σιρόπι.

Ψητό cheesecake με σμέουρα
1 ώρα | Εύκολο | Για 8 άτομα

Υλικά:

8 μπισκότα τύπου digestive
50γρ. βούτυρο, λιωμένο
600γρ. τυρί κρέμα
2 κουταλιές της σούπας απλό αλεύρι
175γρ. ζάχαρη άχνη
εκχύλισμα βανίλιας
2 αυγά, συν 1 κρόκο
150ml κρέμα γάλακτος
300γρ. βατόμουρα
ζάχαρη άχνη

Διαδικασία:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. Θρυμματίζουμε τα μπισκότα στο μούλτι (ή τα βάζουμε σε μια πλαστική σακούλα και τα χτυπάμε με έναν πλάστη). Ανακατεύουμε με το βούτυρο. Τα πιέζουμε σε μια φόρμα διαμέτρου 20 εκατοστών και τα ψήνουμε για 5 λεπτά, κατόπιν τα κρυώνουμε.

Χτυπάμε το τυρί κρέμα με το αλεύρι, τη ζάχαρη, μερικές σταγόνες βανίλια, τα αυγά, τον κρόκο και την ξινή κρέμα μέχρι να αφρατέψουν. Ανακατεύουμε τα μισά σμέουρα και τα ρίχνουμε στη φόρμα. Ψήνουμε για 40 λεπτά και στη συνέχεια ελέγχουμε, θα πρέπει να έχει σταθεροποιηθεί, αλλά να είναι ελαφρώς κουνημένο στο κέντρο. Αφήνουμε τη φόρμα να κρυώσει.

Κρατάμε μερικά σμέουρα για την επιφάνεια και βάζουμε τα υπόλοιπα σ΄ ένα ταψί με 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη άχνη. Ζεσταίνουμε μέχρι να γίνουν ζουμερά και στη συνέχεια τα λιώνουμε μ’ ένα πιρούνι. Τα περνάμε μέσα από ένα κόσκινο. Σερβίρουμε το cheesecake με τη σάλτσα βατόμουρου και τα βατόμουρα.

Κι αν δεν βρήκατε ήδη κάποια συνταγή που να σας κάνει κλικ, ρίξτε μια ματιά και στις υπόλοιπες:


Εύκολο cheesecake σταφύλι
Ένα νόστιμο cheesecake με το φρούτο που πρωταγωνιστεί αυτήν την εποχή, το σταφύλι. Μια συνταγή από τον Μαστερσέφ Λάμπρο Βακιάρο.


Τούρτα cheesecake καραμέλα
Το κλασικό κι αγαπημένο cheesecake συναντά την καραμέλα, δίνοντας μια τούρτα απίστευτα λαχταριστή!


Cheesecake με μέλι και λευκή σοκολάτα
Ένα διαφορετικό cheesecake με πρωταγωνιστή το μέλι!


Cheesecake σοκολάτας με φράουλες
Το δίδυμο σοκολάτα-φράουλες δίνει ρεσιτάλ γεύσης σε ένα cheesecake που θα αγαπήσετε πολύ!


Cheesecake με ρύζι basmati και καραμελωμένο γάλα
Το cheesecake έγινε ρυζόγαλο… ή το ρυζόγαλο cheesecake!