Το γουόκ μπορεί να αντικαταστήσει το… παραδοσιακό αντικολλητικό τηγάνι, όχι όμως για το κλασικό τηγάνισμα, αλλά για να φτιάξουμε γρήγορα και γευστικά γεύματα, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες που θέλουμε να ελαχιστοποιήσουμε τους χρόνους μαγειρέματος, λόγω της ζέστης.
Είναι ένα σημαντικό και εύχρηστο εργαλείο για την μαγειρική και δεν πρέπει να μας φοβίζει το γεγονός ότι έρχεται από την ασιατική κουζίνα. Ίσως να νομίζουμε ότι η χρήση του θα μας δυσκολέψει, όμως στην πραγματικότητα, θα μας διευκολύνει.
Αν δεν διαθέτουμε γουόκ, ή δεν θέλουμε να ξοδέψουμε χρήματα πριν σιγουρευτούμε ότι μας ταιριάζει η μαγειρική σε ένα τέτοιο σκεύος, μπορούμε να πειραματιστούμε με ένα αρκετά βαθύ, αντικολλητικό τηγάνι, και να αφήσουμε την αγορά ενός γουόκ για αργότερα, όταν θα έχουμε εξοικιεωθεί.
Ας δούμε μερικά απλά βήματα για να μαγειρέψουμε σαν… γνήσιοι Ασιάτες και να εντυπωσιάσουμε με το αποτέλεσμα τους οικείους μας.
Πώς επιλέγουμε ένα γουόκ
Ένα καλό γουόκ για οικιακή χρήση. δεν χρειάζεται να είναι ακριβό. Αν είμαστε αρχάριοι, καλό είναι να προμηθευτούμε ένα με αντικολλητική επίστρωση, ώστε να αποφύγουμε να κολλήσει το φαγητό στην επιφάνεια.
Από ανθρακούχο χάλυβα: Είναι ιδανικό για οικιακή χρήση. Είναι ελαφρύ και μεταφέρει τη θερμότητα ομοιόμορφα. Όταν αγοράζουμε για πρώτη φορά ένα γουόκ από ανθρακούχο χάλυβα θα είναι γυαλιστερό και ασημί. Μετά τη χρήση, το γουόκ αποκτά μαύρη γυαλάδα, που είναι διατηρεί το γουόκ αντικολλητικό και θα συνεχίσει να είναι για πολλά χρόνια.
Με επίπεδο πάτο: Η επίπεδη επιφάνεια θα μεγιστοποιήσει την ποσότητα των υλικών που μπορούν να χωρέσουν και να ψηθούν ομοιόμορφα. Για οικιακή χρήση, τα γουόκ με επίπεδο πυθμένα είναι πιο εύχρηστα.
30 έως 40 εκατοστά: Αυτό το μέγεθος είναι ιδανικό για μαγειρική στο σπίτι. Ένα γουόκ σε αυτές τις διαστάσεις (μετράμε στο πιο φαρδύ μέρος του τηγανιού) είναι αρκετά μεγάλο για να ετοιμάσουμε ένα γεύμα για περίπου 4 άτομα, αλλά όχι πολύ μεγάλο ώστε να μας δυσκολεύει στη διαχείρισή του.
Δύο λαβές: Καλό είναι το γουόκ να έχει δύο λαβές. Κάποια, είναι σε καντονέζικο στυλ και διαθέτουν μια κοντή λαβή σε κάθε πλευρά. Ωστόσο, πιο εύχρηστα είναι αυτά που έχουν μια κοντή λαβή και μια μακριά γιατί η κάθε μια έχει τον ρόλο της. Με την κοντή λαβή σηκώνουμε πιο εύκολα το γουόκ και με την η μακριά λαβή μπορούμε να ανακινήσουμε τα υλικά και να μετακινήσουμε το τηγάνι καθώς μαγειρεύουμε. Παρ’ όλα αυτά αγοράζουμε ότι μας βολεύει καλύτερα.
Τι λάδι χρησιμοποιούμε
Τα γουόκ έχουν σχεδιαστεί για να μαγειρεύουν φαγητά ζεστά και γρήγορα, επομένως πρέπει να χρησιμοποιούμε έναν τύπο λαδιού που να ενδείκνυται για μαγείρεμα σε υψηλές θερμοκρασίες.
Φυστικέλαιο: Το φυστικέλαιο, έχει μια λεπτή γεύση φιστικιού που είναι εξαιρετική γεύση για πολλές συνταγές μαγειρεμένες σε γουόκ. Σε σχέση με τα άλλα λάδια, χαλάει πιο γρήγορα και καλό είναι να μην αγοράζουμε μεγάλες ποσότητες αν δεν έχουμε σκοπό να το χρησιμοποιήσουμε σε σύντομο διάστημα.
Κραμβέλαιο: Φθηνό, με ουδέτερη γεύση, είναι ένα καλό λάδι σχεδόν για κάθε συνταγή για γουόκ. Διατηρείται για αρκετό χρόνο στο ντουλάπι.
Λάδι αβοκάντο: Έχει πολλά καλά μονοακόρεστα λίπη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε θερμοκρασίες λίγο υψηλότερες από τα δύο προαναφερόμενα, που το κάνει εξαιρετικό για τηγάνισμα. Έχει ήπια γεύση.
Πως μαγειρεύουμε
Οι επαγγελματίες μάγειρες, ρίχνουν όλα τα υλικά στο γουόκ, τα μαγειρεύουν όλα μαζί μέσα σε λίγα λεπτά και τα μεταφέρει σε πιάτο. Αυτό δεν μπορεί να συμβεί σε μια οικιακή κουζίνα, όπου οι ένταση της φωτιάς δεν έχει καμία σχέση με αυτήν που υπάρχει σε μια επαγγελματική κουζίνα.
Γενικά, ένας οδηγός που θα μας βοηθήσει να υπολογίσουμε τους χρόνους μαγειρέματος είναι ο εξής:
Πρωτεΐνη: 4 έως 7 λεπτά (κοτόπουλο, μοσχάρι, χοιρινό, γαρίδες, τόφου κ.λπ.)
Αρωματικά: 1 λεπτό
Λαχανικά: 1 έως 7 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθος
Σάλτσα: 2 λεπτά
Βήμα 1: Ζεσταίνουμε το λάδι. Τοποθετούμε το γουόκ σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Όταν το γουόκ είναι ζεστό, προσθέτουμε περίπου 1 κουταλιά της σούπας το λάδι που έχουμε επιλέξει και περιστρέφουμε το γουόκ για να πάει παντού.
Βήμα 2: Σιγοψήνουμε την πρωτεΐνη και την αφήνουμε στην άκρη. Πριν τοποθετήσουμε την πρωτεΐνη στο γουόκ, στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας, για να ψηθεί πιο εύκολα. Αφήνουμε χωρίς να ανακατεύουμε, για μερικά λεπτά, μέχρι να ροδίσει. Με μια σπάτουλα αναποδογυρίζουμε και να ψήνουμε και την άλλη πλευρά. Μόλις ροδίσει και η άλλη πλευρά, ανακατεύουμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα αλλά δεν τελειώνουμε το μαγείρεμα, αφήνουμε να ψηθεί με τη σάλτσα στο τέλος.
Βήμα 3: Μαγειρεύουμε τα αρωματικά. Προσθέτουμε άλλη 1 κουταλιά της σούπας μαγειρικό λάδι και βάζουμε αρωματικά (σκόρδο, κρεμμύδια, τζίντζερ, ασκαλώνια, τσίλι) και τα μαγειρεύουμε ανακατεύοντας συνεχώς για ένα λεπτό, ώστε να αρωματίσουν το λάδι.
Βήμα 4: Στα αρωματικά, προσθέτουμε τα λαχανικά με σειρά από αυτά που θέλουν μεγαλύτερο χρόνο μαγειρέματος προς αυτά που χρειάζονται λιγότερο χρόνο. Ανακατεύουμε συνεχώς. Αν το γουόκ φαίνεται στεγνό ή τα λαχανικά μας αρχίσουν να καίγονται πριν ψηθούν, προσθέτουμε περίπου 1 κουταλιά της σούπας νερό και καλύπτουμε το τηγάνι με ένα καπάκι.
Βήμα 5: Όταν μαλακώσουν τα λαχανικά, προσθέτουμε ξανά την πρωτεΐνη στο γουόκ, και ρίχνουμε τα υγρά/σάλτσα στις πλευρές του γουόκ. Εάν μαγειρεύουμε τηγανητό ρύζι, προσθέτουμε σε αυτό το στάδιο. Προσοχή: Το ρύζι πρέπει να είναι προμαγειρεμένο και τρυφερό πριν το προσθέσουμε στο γουόκ.
Τελος, τα ανακατεύουμε όλα μαζί μέχρι να ολοκληρωθεί το μαγείρεμα της πρωτεΐνης και να καλυφθούν όλα με σάλτσα.
Συγκεντρώσαμε 5 συνταγές, που μπορούμε εύκολα να ετοιμάσουμε σε γουόκ ή αντικολλητικό τηγάνι:
Κινέζικο κοτόπουλο με πιπεριές τσίλι
Ένα απλό φιλέτο κοτόπουλο κόβεται σε μπουκίτσες και ψήνεται στο τηγάνι με πράσινες και κόκκινες πιπεριές τσίλι, μπούκοβο και κύμινο.
Ελληνικό stir-fry με κοτόπουλο και λαχανικά
Η συνταγή αυτή είναι σαν κινέζικο stir-fry (που σημαίνει ανακατεύω και τηγανίζω) χωρίς soy sauce ή oyster sauce και με υλικά που είναι όλα ελληνικά εκτός από το τζίντζερ.
Κινέζικο ρύζι με λάχανο και γαρίδες
Μία διαφορετική συνταγή για γαριδοπίλαφο με καταγωγή από την Κίνα και νόστιμη προσθήκη λάχανου.
Γλυκόξινο κοτόπουλο με ανανά
Αγαπημένο πιάτο που ετοιμάζεται πολύ γρήγορα, χωρίς να φαίνεται πρόχειρο και κερδίζει πάντα τις εντυπώσεις με την υπέροχη, γλυκόξινη γεύση του και τη δροσιά του ανανά που του ταιριάζει πολύ.
Noodles με γαρίδες
Το κινέζικο φαγητό γίνεται εύκολα και γρήγορα στο σπίτι. Το μυστικό της επιτυχίας είναι το πολύ καυτό τηγάνι αν δεν έχετε γουόκ και τα έτοιμα κομμένα υλικά στο πλάι σας έτσι ώστε να μαγειρευτεί πραγματικά στη στιγμή!
Τηγανητό ρύζι με κοτόπουλο και ανανά
Εξωτικό πιάτο που δεν καίει ούτε φοβίζει με τα αρώματα του. Το κοτόπουλο αγαπά τη φρεσκάδα του ανανά και σερβίρεται εντυπωσιακά μέσα στη φλούδα του.