Τα αντικολλητικά σκεύη είναι ευκολία στην κουζίνα. Συνήθως, όμως, είναι πιο ακριβά και θέλουν μεγαλύτερη προσοχή στον χειρισμό τους. Διαφορετικά ο χρόνος ζωής τους μειώνεται δραστικά, ενώ οι φθορές στην επίστρωση μπορεί να αποδειχθούν βλαβερές για την υγεία μας.

Δεν είναι καθόλου δύσκολο να καταστρέψουμε, στην κυριολεξία, ένα αντικολλητικό τηγάνι. Κάποιες αντικολλητικές επιστρώσεις είναι ιδιαίτερα ανθεκτικές ‒αυτά είναι και τα πιο ακριβά σκεύη‒ αλλά όλες χρειάζονται προσοχή στην χρήση, στον καθαρισμό και στην αποθήκευση.

Ας δούμε λοιπόν τα πιο συχνά λάθη που κάνουμε και μειώνουμε την απόδοση και τη διάρκεια ζωής που έχουν τα τηγάνια και τα ταψιά μας.

1. Χρησιμοποιούμε μεταλλικές κουτάλες, σπάτουλες και λαβίδες
Ο νούμερο ένα κίνδυνος της αντικολλητικής επίστρωσης είναι μια μεταλλική κουτάλα που ανακατεύει το φαγητό ή μια μεταλλική σπάτουλα που σερβίρει το φαγητό ή ακόμη χειρότερα που ξύνει υπολείμματα. Ακόμη και ένα περιστασιακό ανακάτεμα με ένα απλό πιρούνι μπορεί να γρατζουνίσει την επίστρωση. Οτιδήποτε μεταλλικό είναι απαγορευτικό για τα αντικολλητικά σκεύη γιατί θα δημιουργήσει χαρακιές και σε πολύ λίγο καιρό θα τα καταστρέψει.

Το πρώτο πράγμα, λοιπόν, που κάνουμε όταν αγοράζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι είναι να επενδύσουμε σε ξύλινα ή πλαστικά εργαλεία. Θυμόμαστε ότι αυτά τα δύο πάνε μαζί, δεν λειτουργεί το ένα χωρίς το άλλο.

2. Τα μεταλλικά μαχαίρια
Στην ίδια λογική δεν χρησιμοποιούμε μεταλλικά μαχαίρια για να κόψουμε κομμάτια ή μερίδες μέσα στο αντικολλητικό σκεύος. Όσο προσεκτικοί κι αν είμαστε, το αιχμηρό μαχαίρι θα χαράξει την επίστρωση και η αντικολλητική ιδιότητα θα πάει περίπατο.

Αν για κάποιο λόγο δεν θέλουμε να μεταφέρουμε το φαγητό ή το γλυκό σε άλλο σκεύος για να το κόψουμε και να το σερβίρουμε, θυμόμαστε να χρησιμοποιήσουμε ξύλο, πλαστικό ή σιλικόνη. Στην αγορά βρίσκουμε πια εύκολα κάθε είδους μαγειρικό εργαλείο από αυτά τα υλικά.

3. Το μαγείρεμα σε υψηλή θερμοκρασία
Τα περισσότερα αντικολλητικά μαγειρικά σκεύη είναι κατασκευασμένα για να μαγειρεύουμε σε χαμηλές ή μέτριες θερμοκρασίες. Η πολύ υψηλή θερμότητα μπορεί να τα φθείρει ή να δημιουργήσει «φουσκάλες» στο φινίρισμα ή να προκαλέσει ελαφριά στρέβλωση. Οι περισσότεροι κατασκευαστές δίνουν αναλυτικές οδηγίες στις συσκευασίες σχετικά με την αντοχή στις υψηλές θερμοκρασίες και καλό θα είναι να τις ακολουθούμε.

4. Οι μεγάλες αλλαγές στη θερμοκρασία
Μόλις τηγανίσαμε αρωματικά κεφτεδάκια κι αφού τα σερβίραμε όμορφα στην πιατέλα, βάζουμε το τηγάνι κάτω από τη βρύση με το κρύο νερό για να «σβήσει». Μεγάλο λάθος. Η απότομη αλλαγή της θερμοκρασίας, από το καυτό στο κρύο, μπορεί να χαλάσει την επίστρωση. Αν είναι λεπτή μπορεί να ξεφλουδίσει ή να παραμορφωθεί. Αν το τηγάνι ξεφλουδίσει θα πρέπει να το πετάξουμε. Αν η επίστρωση παραμορφωθεί, θα επηρεάσει την κατανομή της θερμότητας στην επιφάνεια και την απόδοση.

5. Τα σκληρά συρματάκια στο καθάρισμα
Πώς θα καθαρίσουμε ένα αντικολλητικό ταψί; Αν θέλουμε να το καταστρέψουμε, ένας είναι ο τρόπος: να το τρίψουμε με το συρματάκι που έχουμε στον νεροχύτη για να καθαρίζουμε τα ανθεκτικά ταψιά από αλουμίνιο. Τα αντικολλητικά σκεύη είναι πολύ ευαίσθητα και απαιτούν απαλούς χειρισμούς: ζεστό νερό, σαπούνι και ένα μαλακό σφουγγάρι. Τα αφήνουμε να μουλιάσουν για λίγο και τα καθαρίζουμε απαλά, χωρίς να τα τρίβουμε. Αν μουλιάσουν καλά, όλα τα υπολείμματα θα απομακρυνθούν.

6. Το αγαπημένο πλυντήριο πιάτων
Το πλυντήριο πιάτων το αγαπάμε και μας έχει λύσει τα χέρια, αλλά ειλικρινά δεν είναι καθόλου καλή ιδέα να βάζουμε τα ευαίσθητα αντικολλητικά τηγάνια στο πλυντήριο. Τα περισσότερα απορρυπαντικά πλυντηρίου είναι πολύ σκληρά και το συχνό πλύσιμο μπορεί να προκαλέσει φθορές στην επίστρωση. Γι’ αυτό κι εμείς τα πλένουμε πάντοτε στο χέρι και τα αφήνουμε να στεγνώσουν εντελώς πριν τα αποθηκεύσουμε.

7. Η ώρα της αποθήκευσης
Μετά το μαγείρεμα και το πλύσιμο έρχεται η αποθήκευση, η οποία, ναι, είναι επίσης σημαντική. Αν βάλουμε απλώς το τηγάνι σε ένα συρτάρι και ρίξουμε μέσα άτακτα διάφορα μεταλλικά εργαλεία, όπως σπάτουλες, λαβίδες κλπ, θα προκαλέσουμε διάφορες γρατζουνιές ή βαθουλώματα στην επίστρωση. Τοποθετούμε πάντοτε προσεκτικά τα αντικολλητικά σκεύη και δεν αφήνουμε κανένα αιχμηρό αντικείμενο κοντά τους ή ακόμη χειρότερα στο εσωτερικό τους. Όταν αποθηκεύουμε αντικολλητικά τηγάνια και μπορούμε να τα βάλουμε το ένα μέσα στο άλλο, φροντίζουμε να τοποθετήσουμε ανάμεσα μικρές πετσέτες ή διπλό κομμάτι από χαρτί κουζίνας.

Θυμόμαστε ότι τα αντικολλητικά σκεύη έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής από τα υπόλοιπα και φροντίζουμε να τα αντικαταστήσουμε, όταν δούμε τις πρώτες φθορές.

Οι μελέτες δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε ασφαλή συμπεράσματα για το αν είναι ή όχι επιβλαβείς για τη υγεία μας οι φθαρμένες επιστρώσεις, αλλά είναι καλύτερα να μην χρησιμοποιούμε χαραγμένα σκεύη.

Δείτε επίσης:
7 λάθη υγιεινής που κάνουμε συνέχεια στην κουζίνα

Πώς να διορθώσεις τα 7 πιο συχνά μαγειρικά λάθη

4 σωτήρια βήματα για να καθαρίσετε τα καμένα σκεύη