Αν νομίζετε ότι το ψήσιμο στα κάρβουνα είναι μια εύκολη και πρόχειρη λύση κάνετε λάθος. Γιατί το ψήσιμο θέλει επιδεξιότητα, καλή οργάνωση και τα κατάλληλα εργαλεία.
Μεγάλη σημασία στην επιτυχία του μπάρμπεκιου παίζει η ποιότητα των κρεατικών, να γνωρίζουμε ποιο μέρος του ζώου είναι το κατάλληλο, τι μαρινάδα πρέπει να ετοιμάσουμε, με τι θα συνοδεύσουμε τα ψητά μας. Πριν από όλα θα πρέπει να τακτοποιήσετε και να έχετε καθαρό τόσο το χώρο που θα ψήσετε όσο και τα εργαλεία σας. Φροντίστε να έχετε λοιπόν στη διάθεση σας για μετά το μπάρμπεκιου ειδικά καθαριστικά, βούρτσες και σύρματα που θα κάνουν τη ζωή σας εύκολη με το καθάρισμα.
Μοιράστε αρμοδιότητες. Γιατί άλλος μπορεί να ασχοληθεί με τα της φωτιάς, άλλος με τα συνοδευτικά των ψητών και άλλος με τα ποτά. Αποφασίστε τι θα ψήσετε κι ετοιμάστε εγκαίρως τη λίστα με τα ψώνια.
Τι θα χρειαστείτε:
1. Ψησταριά φυσικά
2. Κάρβουνα (μπόλικα για να μην ξεμείνετε)
3. Αναπτήρα (γκαζιού κατά προτίμηση)
4. Προσάναμμα (διαφορετικά: βαμβάκι, οινόπνευμα και λίγα ξερά κλαδιά)
5. Σχάρα ή σχάρες (αν οι σχάρες σας έχουν χρησιμοποιηθεί πολλές φορές, βάλτε τις για λίγα λεπτά πάνω από τη φωτιά όσο υπάρχει ακόμα φλόγα. Καθαρίστε τις μακριά από τη φωτιά με φύλλα εφημερίδας και τοποθετήστε τις πάλι πάνω στη φωτιά)
6. Πιστολάκι ή χαρτόνι (για να ανάψουν καλά τα κάρβουνα πρέπει να τους κάνετε αέρα)
7. Μασιά για τα κάρβουνα
8. Ποδιά, πιάστρες, λαβές και γάντια (για να μη λερώνεστε)
9. Αλουμινόχαρτο (για ψητές πατάτες, τυριά ή λουκάνικα πάνω στα κάρβουνα)
10. Μεταλλικές πιρούνες, σπάτουλες και λαβίδες
11. Μεταλλικά ή ξύλινα σουβλάκια
12. Πινέλα για το άλειμμα των ψητών
13. Πιατέλες σερβιρίσματος και μπολ
14. Επιφάνεια κοπής
15. Μαχαιροπίρουνα
16. Σπάτουλα για μπιφτέκια
17. Χτυπητήρι κρέατος (αν θέλετε να «ανοίξετε» το κρέας)
18. Πιάτα και ταψάκια
Γενικές αρχές ψησίματος:
Μην τρυπάτε το κρέας κατά τη διάρκεια του ψησίματος γιατί θα φύγουν όλοι οι χυμοί. Είναι προτιμότερο να το γυρίζεται με μια σπάτουλα ή λαβίδα.
Το κοτόπουλο καλό είναι να κόβεται σε μεγάλα κομμάτια και να αρχίζετε το ψήσιμο από τη εσωτερική πλευρά, αυτήν με τα κόκαλα.
Τα λουκάνικα πρέπει να τα τρυπάτε με ένα πιρούνι σε αρκετά σημεία γιατί εδώ θέλουμε να βγει το λίπος έξω.
Χρόνοι ψησίματος:
Ο χρόνος ποικίλει ανάλογα με την ένταση της φωτιάς και την απόσταση της σχάρας από τη φωτιά, καθώς και από το μέγεθος των ψητών. Ωστόσο υπολογίστε τον κάπως έτσι:
Χοιρινά μπριζολάκια λεπτοκομμένα: 5-6΄
Μπριζόλες χοιρινές: 15΄
Σουβλάκια και λουκάνικα:10-15΄
Κοτόπουλο σε κομμάτια: 15΄ανά πλευρά
Μπιφτέκια: 6-8΄
Κρεμμύδια σε φέτες:15΄
Μανιτάρια:8-10΄
Πιπεριές ολόκληρες:20΄
Μελιτζάνες φέτες: 6΄ανά πλευρά
Κολοκυθάκια φέτες: 15΄
Τύποι ψησίματος
Bleu: Είναι σχεδόν ωμό με ελαφρύ χρώμα στην εξωτερική του επιφάνεια και ωμό εσωτερικά. Είναι τύπος ψησίματος που δεν αρέσει στους Έλληνες.
Rare: Ροδισμένο το κρέας εξωτερικά ενώ έχει αρχίσει να ψήνεται εσωτερικά. Η καρδιά του ψητού παραμένει ωμή.
Medium: Έχει ψηθεί καλά από έξω και από μέσα έχει ψηθεί αλλά είναι ρόζ εσωτερικά.
Well done: Καλοψημένο μέσα και έξω. Το ψήσιμο που προτιμούμε στην Ελλάδα.
Τα ποτά
Ψωνίστε από την προηγούμενη τα ποτά ανάλογα τα άτομα που θα έρθουν.
Ετοιμάστε μπόλικα παγάκια στην κατάψυξη.
Βάλτε τις μπίρες και τα νερά στο ψυγείο κάτω από τη κατάψυξη να είναι παγωμένα την ώρα που θα χρειαστούν.
Βάλτε τα λευκά κρασιά στο κάτω μέρος του ψυγείου να κρυώσουν χωρίς να παγώσουν.
Αφήστε τα κόκκινα κρασιά έξω σε δροσερό μέρος.
Μην βγάλετε όλα τα ποτά μαζί μόλις έρθουν οι καλεσμένοι σας, αλλά λίγα –λίγα για να μη ζεσταίνονται.
Αν σερβίρετε ουζάκι ή τσιπουράκι, φροντίστε να έχετε παγάκια στο μπουφέ.
Μην ξεχάσετε να βάλετε στον μπουφέ των ποτών το νερό, μερικές σόδες και αναψυκτικά για τα παιδιά.