Όσοι οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν αναζητάμε νέους τρόπους να δροσιστούμε, καταφεύγοντας ακόμη και σε πολύ παλιά κόλπα…
Για την ακρίβεια, η παραδοσιακή κινέζικη ιατρική έχει 3 tips για να δροσιζόμαστε εύκολα και αποτελεσματικά. Τα δύο πρώτα έχουν άμεση σχέση με το φαγητό που καταναλώνουμε αυτή την εποχή, ενώ το τρίτο με πιο τρόπο πρέπει να διαχειριζόμαστε τη ζέστη ώστε να μην «σοκάρετε» το σώμα μας. Ας τα δούμε αναλυτικά.
1. Ελαφριά διατροφή και άφθονο νερό
Πολλοί άνθρωποι έχουν λιγότερη όρεξη το καλοκαίρι, όταν το σώμα απαιτεί λιγότερη ενέργεια για τη να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του. Αυτή είναι η εποχή λοιπόν, για να τρώμε μικρότερα γεύματα με πιο ελαφριά υλικά. Με άλλα λόγια, μένουμε μακριά από βαριά, λιπαρά και τηγανητά τρόφιμα και όσο γίνεται αποφεύγουμε τη μπίρα και τα γλυκά. Τέτοια τρόφιμα επιβαρύνουν το πεπτικό μας σύστημα και μπορούν να δημιουργήσουν έναν συνδυασμό υπερβολικής θερμότητας και «υγρασίας» στο σώμα.
Επίσης, έχουμε πάντα κατά νου ότι η δίψα μπορεί να μας παραπλανήσει και να νομίζουμε ότι πεινάμε ενώ στην πραγματικότητα αυτό που χρειάζεται ο οργανισμός είναι ενυδάτωση. Γι αυτό φροντίζουμε να πίνουμε άφθονο νερό όλη την ημέρα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
2. Δροσιζόμαστε τρώγοντας… μη παγωμένα
Η υπερβολική ζέστη μπορεί να κάνει εξαιρετικά δελεαστικές τις παγωμένες λιχουδιές, όπως οι γρανίτες και το παγωτό, ωστόσο η παραδοσιακή κινέζικη ιατρική υποστηρίζει ότι στην πραγματικότητα δεν μας βοηθούν να δροσιστούμε. Μπορεί προς στιγμήν να μας ικανοποιούν, αλλά η κατανάλωση παγωμένων τροφών στην πραγματικότητα απαιτεί περισσότερη ενέργεια από το σώμα, καθώς πρέπει να θερμανθεί πριν ξεκινήσει η πέψη. Με άλλα λόγια, τα παγωμένα επιβραδύνουν την πέψη και τον μεταβολισμό, οδηγώντας σε συμπτώματα όπως φούσκωμα, πονοκέφαλο, πόνο στο στομάχι ή ακόμη και διάρροια.
Αντί για τρόφιμα από την κατάψυξη λοιπόν, πρέπει να καταναλώνουμε αυτά που έχουν ψυκτική επίδραση στο σώμα, όπως καρπούζι, μέντα, ροβίτσα, αγγούρια, πράσινο τσάι, σέλινο, φράουλα, γιαούρτι και κριθάρι. Ομοίως, η πικρή γεύση σχετίζεται με το στοιχείο της φωτιάς. Έτσι, επιλέγοντας φαγητά με πικρή γεύση μπορεί επίσης να έχουν δροσιστικό αποτέλεσμα στο σώμα.
3. Προσοχή στις απότομες αυξομειώσεις της θερμοκρασίας
Όταν έχουμε περάσει ώρες ολόκληρες, ιδρώνοντας κάτω από τον καλοκαιρινό ήλιο, η λύση μπορεί να νομίζουμε ότι είναι να κλειστούμε σε ένα δωμάτιο με το air condition σε πολικές θερμοκρασίες, αλλά κάνουμε μεγάλο λάθος! Αυτή η ξαφνική και δραστική αλλαγή της θερμοκρασίας μπορεί να ασκήσει πίεση στο σώμα, αναγκάζοντάς το να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του πολύ γρήγορα, μεταβαίνοντας από την αγγειοδιαστολή στην αγγειοσυστολή. Η ξαφνική αλλαγή της θερμοκρασίας μπορεί να στεγνώσει τους βλεννογόνους και γι αυτό μερικές φορές φτερνιζόμαστε όταν μπαίνουμε σε ένα πολύ παγωμένο δωμάτιο. Επίσης, η έκθεση του σώματος σε πολύ κρύες θερμοκρασίες μπορεί να μειώσει τις ανοσολογικές αντιδράσεις, να διεγείρει την παραγωγή ορμονών που σχετίζονται με το στρες και να οδηγήσει σε κυκλοφορικές και μεταβολικές αλλαγές. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η παραδοσιακή κινέζικη ιατρική συνιστά ανεπιφύλακτα να αποφεύγουμε την έκθεση σε πολύ κρύο αέρα, αλλά να δίνουμε στο σώμα τον χρόνο που χρειάζεται για να προσαρμοστεί στην αλλαγή θερμοκρασίας. Τι κάνουμε για να δροσιστούμε φυσικά; Καθόμαστε στη σκιά ή σε εσωτερικούς χώρους και πίνουμε ένα δροσιστικό ποτό.
Δείτε επίσης:
Καύσωνας: Πόσα υγρά πρέπει να πίνουμε
Φτιάχνουμε χειροποίητα αναψυκτικά στο σπίτι!
5 ροφήματα που σε βοηθούν να δροσιστείς εν μέσω καύσωνα