Όλοι έχουμε δει στο σουπερμάρκετ στα μπαχαρικά κάτι φακελάκια, πάνω στα οποία αναγράφεται «ξινό». Τα έχουμε προσπεράσει πολλές φορές, επιλέγοντας τα μπαχαρικά που χρειαζόμαστε για τις συνταγές μας. Είτε έχετε αναρωτηεθεί είτε δεν σας έχει καθόλου απασχολήσει, σας έχουμε παρακάτω την απάντηση για το τι είναι η περίφημη αυτή λευκή σκόνη.
Ξινό ή αλλιώς τρυγικό οξύ. Πρόκειται για ένα φυσικό οργανικό οξύ που συναντάμε σε πολλά φρούτα, κυρίως στα σταφύλια, την μπανάνα αλλά και τα φραγκοστάφυλα. Απομονώθηκε για πρώτη φορά γύρω στο 800 μ.Χ. από την τρυγιά του κρασιού, από έναν Πέρση Αλχημιστή.
Στη μαγειρική είναι κυρίως γνωστό ως ξινό, αν και η ονομασία αυτή δημιουργεί μια μικρή σύγχυση καθώς τη μοιράζεται με το κιτρικό οξύ. Έχει τη μορφή πολύ λεπτής κρυσταλλικής σκόνης, με λευκό χρώμα, που διαλύεται εύκολα. Άοσμο, έχει έντονα όξινη γεύση, που την προσθέτει σε όσα φαγητά χρειάζεται αντικαθιστώντας το λεμόνι. Αν αναμειχθεί με μαγειρική σόδα, λειτουργεί ως διογκωτικός παράγοντας.