Aρωματικό μείγμα μπαχαρικών που περιέχει κανέλα, γαρίφαλο, κόλιανδρο, τζίντζερ, καρδάµωµο και µοσχοκάρυδο. Είναι ιδανικό για μπισκότα, κέικ και διάφορα επιδόρπια, αφού δίνει ένα υπέροχο γλυκό και ζεστό άρωμα στις δημιουργίες μας αλλά και σε όλο στο σπίτι! Το χρησιμοποιούν πολύ, κυρίως τα Χριστούγεννα, σε Αμερική και Ευρώπη. Μάλιστα στην Ολλανδία τα φτιάχνουν όλο τον χρόνο, συνήθως σε σχήμα ανεμόμυλου.
Αν δεν το αγοράσετε από μπαχαράδικα, ετοιμάστε το μόνοι σας ανακατεύοντας σε ένα μπολάκι 2 κ.γ. κανέλα σε σκόνη, ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο, ½ κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη, 1/4 κ.γ. κόλιανδρο σε σκόνη, ½ κ.γ. γαρίφαλο σε σκόνη. Το φυλάσσετε σε γυάλινο βαζάκι.
Τips για σίγουρη επιτυχία:
Υπάρχουν, βέβαια, για τέλεια κέικ όπως το να απλώσετε ομοιόμορφα το μίγμα στη φόρμα για να φουσκώσει ομοιόμορφα. Μπορείτε επίσης να φτιάξετε μια ωραία σφιχτή μαρέγκα που θα ενσωματώσετε στο μείγμα σας ανακατεύοντας πολύ απαλά με μια μαρίζ. Το αποτέλεσμα θα είναι ακόμα πιο αφράτο.
Μην προσπερνάτε το ζύγισμα. Στη ζαχαροπλαστική οι σωστές αναλογίες είναι αυτό που εγγυάται ότι θα έχετε ένα επιτυχημένο γλυκό. Οπότε ζυγίζετε ή μετράτε όλα τα υλικά της συνταγής πριν ξεκινήσετε την ανάμειξη και κοσκινίζετε το αλεύρι, για να αφρατέψει. Επίσης, όλα τα υλικά πρέπει να βρίσκονται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
Για μπισκότα: Για τραγανά κουλουράκια, χτυπάτε για αρκετή ώρα στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη να αφρατέψουν και συνεχίζετε προσθέτοντας τα αβγά και τα υπόλοιπα υλικά. Στο ζύμωμα από την άλλη πρέπει να είσαστε φειδωλοί, μιας και τα κουλουράκια, όπως και όλες οι ζύμες που θέλετε να είναι τριφτές και αφράτες, θέλουν ελάχιστο ζύμωμα και το αλεύρι πρέπει να προστίθεται σταδιακά, προκειμένου να μπει τόσο όσο χρειάζεται για να ενωθεί με το βούτυρο και τα υπόλοιπα υλικά της συνταγής. Αν βάλετε όλη τη συνιστώμενη ποσότητα αλευριού, αλλά η ζύμη σας φαίνεται ότι δεν πλάθεται, μην προσθέσετε επιπλέον αλεύρι, απλά αφήστε τη για περίπου 30 λεπτά σκεπασμένη με πετσέτα να ξεκουραστεί.