Και πού οφείλει αυτό το τυρί το ιδιαίτερο, σκούρο χρώμα του και πώς το συνδυάζουν κατά κόρoν στη Νορβηγία.
Το όνομά του είναι Brunost, είναι ένα καφέ τυρί και οι Νορβηγοί τρελαίνονται για αυτό.
Το χρώμα του είναι καφετί, άλλες φορές πιο έντονο άλλες φορές πιο ανοιχτόχρωμο, και οφείλεται στο γεγονός ότι παράγεται από καραμελωμένο γάλα. Αυτό είναι που του χαρίζει το ιδιαίτερο χρώμα αλλά και την πλούσια γλυκιά του γεύση.
Παράγεται από κατσικίσιο γάλα και μάλιστα από το τυρόγαλο που περισσεύει από την παραγωγή βουτύρου. Για αυτό η γεύση του δεν είναι μόνο γλυκιά αλλά και ελαφρώς ξινή Πρόκειται λοιπόν για ένα ιδιαίτερο τυρί που οι λάτρεις των τυριών θα πρέπει να έχουν δοκιμάσει τουλάχιστον για μια φορά στη ζωή τους. Υπάρχει και τυρί Brunost από κατσικίσιο και αγελαδινό γαλά, το οποίο έχει ελαφρώς πιο ήπια και γλυκιά γεύση.
Πώς συνηθίζουν να το καταναλώνουν οι Νορβηγοί.
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί όπως κάθε άλλο τυρί, αλλά οι Νορβηγοί συνηθίζουν να το τρώνε ιδιαίτερα στο πρωινό τους γεύμα.
Με ένα peeler κόβουν λεπτές φλούδες τυριού και το βάζουν μέσα σε τοστ, κρέπες, αλλά και πάνω από βάφλες, ενώ συνδυάζεται κλασικά και με κάποια μαρμελάδα από κόκκινα φρούτα ή φρούτα του δάσους, ή και φρέσκα φρούτα, ανάλογα με την εποχή.
Στην Ελλάδα μπορούμε να το βρούμε σε ενημερωμένα deli που εισάγουν ιδιαίτερα τυριά και άλλα προϊόντα, ειδικά από χώρες της βόρειας Ευρώπης.