Το BBQ είναι το παιδικό πάρτι του ενήλικα, αφού δεν καταλαβαίνει ούτε από πρωτόκολλο ούτε από ενδυματολoγικούς κώδικες. Είναι χαλαρωτικό, και σου επιστρέφει ατόφια την πρωτόγονη ηδονή ενός κομματιού κρέατος με όλη τη νοστιμιά της αρχέγονης τσίκνας. Αν, πάλι, δεν έχετε κάρβουνα, υπάρχει και ο ηλεκτρικός φούρνος!

Οδηγός επιτυχίας μιας ψητοκατάστασης

* Το σωστό BBQ οφείλει να φροντίζει για όλα τα γούστα: Θα πάρεις παϊδάκια, φιλετάκια, λουκάνικο, μοσχάρι, χοιρινό λαιμό ή πανσέτα και κοτόπουλο ή μπιφτέκια για τα πιτσιρίκια.
* Πάρτι πρέπει να κάνει κι ο vegeterian καλεσμένος, αλλά και αυτός που κάνει δίαιτα: Οπότε ρίξε στη σχάρα και μερικά λαχανικά.
* Το κρέας δεν κατεβαίνει ξεροσφύρι: Θέλει και δύο τρεις σαλάτες και πατάτες ψητές, που θα ψήνονται στη θράκα σε αλουμινόχαρτο όσο ετοιμάζεται το κοψίδι. *Πεντανόστιμα και τα ολόκληρα κρεμμύδια που θα ψήσεις επίσης στη χόβολη με τη φλούδα τους μέσα σε αλουμινόχαρτο και θα τα σερβίρεις με λαδολέμονο. Σε αυτή την περίπτωση φρόντισε να παγώσεις στο ψυγείο κι ένα σωστό απόσταγμα ή μια καλή ρακή.
* Ένα ζυμωτό ψωμί και ψωμάκια για burgers θα ολοκληρώσουν το υπερθέαμα. Τα κόβεις σε φέτες και τα ψήνεις στην ειδική σχάρα κάτω από τα κρέατα, που διαθέτουν τα BBQ με λάβα.
* Τύλιξε σε αλουμινόχαρτο τυρί φέτα με λίγο ελαιόλαδο, θυμάρι ή ρίγανη, λίγη καυτερή πιπερίτσα και ψιλοκομμένη λιαστή ντομάτα και ψήσ’ τα στη σχάρα.
* Μην ξεχάσεις να γεμίσεις το ψυγείο με μπίρες και λευκά κρασιά.

KREAS

Η μαρινάδα σου
* Για το κρέας: Αντίθετα με τον μύθο, η αλήθεια υποστηρίζει πως η μαρινάδα δεν μαλακώνει το κρέας. Όμως, το νοστιμίζει τρελά, αφού γεμίζει τη σάρκα του με αρώματα. Το μαρινάρισμα θα το κάνεις από την προηγουμένη το βράδυ και κρατάς το κρέας σε τάπερ στο ψυγείο. Πριν το ψήσεις, το στεγνώνεις ταμποναριστά με χαρτί κουζίνας.
* Λαχανικά & ψάρια: Θα τα μαρινάρεις σε πιο ελαφρές μαρινάδες, π.χ. σε ένα μείγμα από ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού, λίγο ψιλοκομμένο σκόρδο, λίγο ούζο, μαϊντανό, φρέσκια ρίγανη ή οτιδήποτε σε φρέσκο μυρωδικό.

Εν αρχή ην… το κάρβουνο
* Καλύτερο κάρβουνο είναι το δρύινο, γιατί κρατά περισσότερο. Αποφεύγεις το πεύκο, την ελιά και το έλατο γιατί τινάζονται!
* Οι κληματόβεργες είναι το ιδανικό προσάναμμα.
* Για να ψήσει σωστά η φωτιά πρέπει πρώτα να καθίσει. Αν αναζωπυρωθεί όσο ψήνεις, τη σβήνεις με ξίδι ή αλάτι. Ποτέ με νερό!

bbq

Στην υγειά του ψήστη
* Καθαρίζεις και καις καλά τη σχάρα πριν βάλεις πάνω της το κρέας, το οποίο το αφήνεις να ψηθεί με την ησυχία σου από κάθε πλευρά, χωρίς να το ζαλίσεις στο γύρισμα και χωρίς να το τρυπάς με πιρούνι, γιατί θα χάσει τους χυμούς του. Τα αναποδογυρίσματα γίνονται αυστηρά και μόνο με τσιμπίδα.
* Τα υλικά σου πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου τη στιγμή που θα τα βάλεις στη σχάρα.
* Αν δεν είσαι έμπειρος ψήστης, προτίμησε κρεατικά και πουλερικά κομμένα σε λεπτές λωρίδες, ώστε να ελέγχεις καλύτερα το εσωτερικό τους.
* Το λουκάνικο είναι το μόνο που θέλει χάραγμα πριν το ψήσιμο καθώς και τρύπημα όσο ψήνεται.
* Το κρέας που ξεκουράζεται 5-10 λεπτά μετά το ψήσιμο αποκτά το μέγιστο της νοστιμιάς του.

Ο χρόνος μετράει!
* Ένα μοσχαρίσιο κομμάτι πάχους 2 εκ, θέλει 1,5 λεπτό ψήσιμο από κάθε πλευρά για να σου βγει σενιάν, 2, 5 λεπτά για να σου βγει μέτριο και 5 λεπτά από κάθε πλευρά για καλοψημένο.
* Τα μοσχαρίσια μπιφτέκια, ανάλογα με το πάχος τους, χρειάζονται 10 λεπτά περίπου από κάθε πλευρά. Φροντίζεις να τα ζυμώσεις με γάλα και όχι πολύ ψιλοκομμένα υλικά για να μη διαλυθούν. Και στο γύρισμα, μόνο σπάτουλα! Ούτε λαβίδα ούτε πιρούνι!
* Το φιλέτο κοτόπουλου θέλει 15-20 λεπτά από κάθε πλευρά και μέτρια φωτιά. Το παϊδάκι 20-25 λεπτά.
* Τα σουβλάκια θέλουν γύρω στα 20 λεπτά, και βρεγμένο καλαμάκι για να μην πάρει φωτιά.
* Τα παϊδάκια, χοιρινά ή μοσχαρίσια, θέλουν συχνό γύρισμα και μέτρια προς χαμηλή φωτιά, για να μην αρπάξουν, και 10-15 λεπτά περίπου από κάθε πλευρά.
* Το λουκάνικο σε 20 λεπτά περίπου είναι έτοιμο!

bbq2

Δοκιμάσαμε και σας προτείνουμε
Στην πιο low budget εκδοχή μιας ψησταριάς, στα μεγάλα σούπερ μάρκετ κυκλοφορεί ταψάκι-ψηστιέρα με κάρβουνα μιας χρήσης. Τα κάρβουνα είναι έτοιμα σε 10 λεπτά, η νοστιμιά ανάλογη με της ψησταριάς στη Βάρη, και στο τέλος το όλο σκηνικό πετιέται στα σκουπίδια, οπότε δεν χρειάζεται πλύσιμο. Φθηνές και κομψές ψησταριές σε όλα τα χρώματα θα βρείτε και στα Vicko.

Η ώρα της πατάτας
Η ιδανική ψητή πατάτα έχει τραγανή φλούδα ελαφρώς καψαλισμένη και μέσα είναι βελούδινη και μαλακιά. Όπως κι αν την ψήσεις, μια δοκιμή με το πιρούνι θα σου πει ότι έχει μαλακώσει σωστά. Και, φυσικά, την πλένεις πολύ καλά, τρίβοντας με βουρτσάκι ή με το σφουγγαράκι των πιάτων, τη φλούδα της. Ζεστή, της ταιριάζει το χοντρό αλάτι, το πιπέρι, το κύμινο, το δεντρολίβανο, η φρέσκια ρίγανη και το θυμάρι.

bbq3

Η ψητή πατάτα γίνεται με πολλούς τρόπους:
* Τυλιγμένη σε αλουμινόχαρτο -με τη φλούδα και αλατισμένη- θαμμένη μέσα στη χόβολη. Μια μικρή χρειάζεται 15 λεπτά, η μέτρια 20 λεπτά, μισή ώρα και λίγο παραπάνω η μεγάλη.
* Πάνω στη σχάρα: Στρώνεις τη σχάρα με μπόλικο αλουμινόχαρτο και τοποθετείς τις πατάτες κομμένες στη μέση. Αλατίζεις και τις ψήνεις πάνω σε χωνεμένα κάρβουνα.
* Στον ηλεκτρικό φούρνο η πατάτα δε γίνεται ποτέ σωστή. Βγαίνει υγρή και με μαλακή φλούδα αλλά θα τη σώσεις ως εξής: Την ψήνεις τυλιγμένη σε αλουμινόχαρτο, από μισή ως μία ώρα ανάλογα με το μέγεθος. Την κόβεις στη μέση. Βάζεις ένα τηγάνι ή σχαροτήγανο να κάψει καλά και την περνάς και από τις δυο πλευρές μέχρι να κάνει κρούστα.
* Την κόβεις στη μέση ή σε χοντρές φέτες και την ψήνεις κατευθείαν στο σχαροτήγανο που έχει κάψει πάρα πολύ καλά. Την αλατίζεις και την αλείφεις συχνά με ελαιόλαδο, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.

bbq1

Τα λαχανικά
* Στα κάρβουνα: Ακόμη και ο πιο έμπειρος ψήστης θα σου εμπιστευτεί ότι δυσκολεύεται στο ψήσιμο των λαχανικών, ιδιαίτερα αν υπάρχει ποικιλία λαχανικών και απαιτούν το δικό τους χρόνο το καθένα. Οπότε, προβράζεις τα λαχανικά al dente, τα στραγγίζεις καλά, τα στεγνώνεις και τα περνάς τελευταία στιγμή από την ψησταριά με χοντρό αλάτι και αλειμμένα με ελαιόλαδο, μέχρι να μαυρίσουν ελαφρά και να κάνουν κρούστα.
* Στην ηλεκτρική κουζίνα:
– Κόβεις όσο γίνεται ομοιόμορφα τα λαχανικά σου. Αλείφεις με λίγο ελαιόλαδο με το χέρι σου τα πιο σκληρά αμυλώδη, όπως το καρότο ή την πατάτα, και με λίγο παραπάνω λάδι τα πιο πορώδη, όπως τη μελιτζάνα ή το κολοκύθι.
– Τα βάζεις στο πιο χαμηλό, επίπεδο ταψί που έχεις, αφήνοντας χώρο ανάμεσά τους.
– Αλατίζεις -ιδανικά με χοντρό αλάτι- προσθέτεις κάποιο μυρωδικό, όπως ρίγανη ξερή ή φρέσκια, θυμάρι ή δεντρολίβανο και ψήνεις σε πολύ ζεστό φούρνο, στους 200C και όχι στο γκριλ.
– Τα γυρίζεις και από τις δύο πλευρές. Όταν μαυρίσουν λίγο στην επιφάνεια, τότε αποκτούν τη γεύση λουκούμι που όλοι ονειρευόμαστε.
– Αν δεν θες να πλένεις, στρώσε το επίπεδο ταψί σου με χαρτί ψησίματος ή με αλουμινόχαρτο. Έτσι δεν θα κολλήσουν κιόλας!
– Ιδανικές για BBQ είναι οι ολόκληρες με τη φλούδα τους μελιτζάνες, οι ντομάτες και τα κρεμμύδια ή τα σκόρδα, πάντα με τη φλούδα, στη χόβολη, τυλιγμένα σε αλουμινόχαρτο, εκτός από τις μελιτζάνες.

Δείτε επίσης
«Ψήνεστε» για ύπαιθρο; Η Ντίνα Νικολάου έχει tips για τέλειο BBQ
BBQ για vegetarians