Στο φούρνο, στο τηγάνι ή τη σχάρα, το σωστό ψήσιμο μιας ζουμερής μπριζόλας είναι απλό, αλλά οι μικρές λεπτομέρειες κάνουν πάντα τη διαφορά. Επειδή λοιπόν λάθη γίνονται, όποια μέθοδο μαγειρέματος και να επιλέξετε, καλό είναι να γνωρίζετε τα παρακάτω που γίνονται πιο συχνά.

Μαγειρεύετε το κρέας παγωμένο
Πριν μαγειρέψετε το κρέας θα πρέπει να έχει αποψυχθεί σωστά αν είναι από την κατάψυξη, ιδανικά, το αφήνετε στη συντήρηση για 24 ώρες σε ένα δοχείο διάτρητο και από κάτω ένα πιάτο για να στραγγίζουν τα υγρά του κρέατος. Μην την ψήσετε κατευθείαν μόλις τη βγάλετε από το ψυγείο. Αφήστε την για 1 ώρα εκτός ψυγείου σκεπασμένη ώστε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και να ψηθεί ομοιόμορφα. Το καλοκαίρι να είστε πιο προσεκτικοί. Μπορεί μισή ώρα να είναι αρκετή. Το κρέας όταν δεν είναι παγωμένο θα ψηθεί ομοιόμορφα εξωτερικά και εσωτερικά.

Αλατίζετε το κρέας μετά το ψήσιμο
Είναι αρκετοί αυτοί που υποστηρίζουν ότι το αλάτισμα του κρέατος πρέπει να γίνεται μετά το ψήσιμό του, αφού «ξεκουραστεί». Έχουμε δοκιμάσει αρκετούς τρόπους ψησίματος και σε αρκετές συνταγές με σκέτο ή μαριναρισμένο κρέας. Σε όλες για να γίνει το κρέας τρυφερό, προσέξαμε πολύ τον χρόνο, τον τρόπο και τη θερμοκρασία μαγειρέματος ανάλογα με τη συνταγή. Δοκιμάσαμε και το αλάτισμα μετά το ψήσιμο και δεν παρατηρήσαμε διαφορά στην υφή του κρέατος. Όταν βέβαια θέλετε να ψήσετε μια κοπή τύπου τόμαχοκ ή rib eye που δεν θέλει πολλά για να αναδειχτεί η πλούσια γεύση της, προτείνουμε να την αλατίσετε μετά το ψήσιμο και όχι με απλό αλάτι αλλά ανθό αλατιού.

Προσθέτετε τα μπαχαρικά νωρίς
Το κρέας που δεν έχουμε μαρινάρει συχνά το αρτύζουμε πριν το ψήσιμο. Αυτό όμως -ειδικά αν ψηθεί στο γκριλ ή στα κάρβουνα- μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τα μπαχαρικά να καούν αντί να δώσουν γεύση. Οπότε αν σκέφτεστε να προσθέσετε λίγη ρίγανη ή πιπέρι, κάντε στο τέλος του ψησίματος.

Ψήνετε σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία
Ανεξάρτητα από το πώς θέλετε την μπριζόλα σας ψημένη, υπάρχει ένα στοιχείο που σίγουρα αποζητάτε: να έχει μια ωραία, τραγανή κρούστα εξωτερικά και εσωτερικά να είναι χυμώδης. Αυτό ωστόσο δεν θα το πετύχετε ποτέ αν η φωτιά σας είναι χαμηλή. Ψήνετε λοιπόν σε καυτό τηγάνι, φούρνο στους 200°C και ζωντανή φωτιά παρακολουθώντας όμως το κρέας για να μην καεί ή στεγνώσει.

Δείτε επίσης

Πώς να φτιάξεις την τέλεια μπριζόλα (τραγανή απ’ έξω, τρυφερή από μέσα)

Μπριζόλες και μπριζολίκι: 10 συνταγές για τα πιο απολαυστικά ψησίματα

Ποιο είναι το μεγαλύτερο λάθος στο ψήσιμο της μπριζόλας; (video)