Η δική μου η μαμά τηγανίζει κρουτόν για να τα βάλει στον τραχανά, και μάλιστα επειδή χρειάζεται μόνο λίγα, τα κάνει γρήγορα γρήγορα στο μπρίκι, κάθε φορά που θέλει να σερβίρει ένα πιάτο. Όμως, τα κρουτόν, μπορούν να μπουν και να δώσουν αυτή την έξτρα γεύση και υφή, σε πάρα πολλά και διαφορετικά πιάτα. Σε όλες τις σούπες φυσικά, σε σαλάτες, παρέα με αυγά…

Όμως, για να έχουν κάποιο νόημα, θα πρέπει να είναι πολύ πολύ τραγανά. Και ο καλύτερος τρόπος για να τα πετύχουμε, είναι να τα τηγανίσουμε. Μία ακόμη συμβουλή, είναι να κόψουμε το ψωμί σε ακανόνιστα κομμάτια με το χέρι και όχι σε τέλεια τετράγωνα, και να συμπεριλάβουμε και την κόρα. Η μυτούλες που δημιουργούνται στο σημείο κοπής, θα κάνουν τα κρουτόν μας ακόμη πιο τραγανά.

Η συνταγή

Για 2 φλιτζάνια κρουτόν

Θα χρειαστούμε 2 φλιτζ. μπουκίτσες ψωμιού από φραντζόλα της επιλογής μας (χωριάτικο κατά προτίμηση). Προθερμαίνουμε 10 γρ. ε.π. ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Όταν το λάδι μας αρχίσει να κάνει φουσκάλες, προσθέτουμε ένα κρουτόν για να τσεκάρουμε το λάδι. Αν αρχίσει να αφρίζει γύρω από το κομμάτι ψωμιού, τότε είναι έτοιμο. Προσθέτουμε και το υπόλοιπο ψωμί, χωρίς να πέφτουν το ένα πάνω στο άλλο, σε μονή στρώση. Τα αφήνουμε μέχρι να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα από κάτω (30 δευτερόλεπτα με 1 λεπτό), και τότε τα γυρίζουμε από την άλλη, για να πάρουν το ίδιο χρώμα.

Μεταφέρουμε τα κρουτόν σε χαρτί κουζίνας για να στραγγίξουν. Τα αλατοπιπερώνουμε όσο είναι ακόμη ζεστά από το τηγάνι.
Φυσικά και μπορούμε να παίξουμε με τα μυρωδικά και τα αρωματικά. Αν θέλουμε να τα κάνουμε σκορδάτα, προσθέτουμε μια πατημένη σκελίδα σκόρδο στο λάδι, αφού αυτό έχει κάψει, για τη γεύση.

Δείτε επίσης:

Φακές κρέμα με κρουτόν και φέτα

Σούπα αρακά με απάκι και σπιτικά κρουτόν

Σούπα κολοκύθας με κρουτόν και σύγκλινο