Η σοκολάτα αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα μας σνακ. Και ποιος δεν μπορεί να αντισταθεί σε ένα, δυο, τρία ή και πολύ παραπάνω κομμάτια; Σας έχει τύχει όμως να τη δοκιμάσετε και να σας φαίνεται αλλοιωμένη η γεύση της; Αν όχι, τότε είστε από τους λίγους… τυχερούς. Γιατί, όπως όλα τα προϊόντα, έτσι και η σοκολάτα χαλάει και πρέπει σαφώς να προσέχουμε τόσο τις ημερομηνίες λήξεως όσο και τις συνθήκες συντήρησής της στον χώρο μας.

Βέβαια, Συνήθως είναι δύσκολο να αντισταθούμε σε αυτό το θεïκό σνακ, οπότε το καταναλώνουμε αμέσως! Αλλά τι γίνεται όταν θέλουμε να την αφήσουμε για  αργότερα; Και εδώ τίθεται το ερώτημα: Μπαίνει η σοκολάτα στην κατάψυξη;

Η απάντηση έρχεται από τον χώρο της ζαχαροπλαστικής. Οι ειδικοί χρησιμοποιούν εδώ και χρόνια την τακτική αυτή, ώστε να κρατούν τις σοκολάτες που χρησιμοποιούν στις παρασκευές τους σε ιδανικές θερμοκρασίες. Ωστόσο, εκείνοι γνωρίζουν ακριβώς πώς να το κάνουν. Αν δεν γίνει με τον σωστό τρόπο, υπάρχει ο κίνδυνος να χάσει μέρος των γευστικών ιδιοτήτων της.

Ποια σοκολάτα να καταψύξετε;
Οι κλασικές πλάκες σοκολάτας του εμπορίου μπορούν να συντηρηθούν στην κατάψυξη. Ωστόσο, να έχετε στο νου σας ότι η λευκή σοκολάτα και η γάλακτος είναι πιο ευαίσθητες από τη μαύρη σοκολάτα. Αυτό συμβαίνει γιατί η τελευταία είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς της σε κακάο. παράλληλα, η βιομηχανική σοκολάτα συντηρείται περισσότερο χρονικό διάστημα σε σχέση με τις χειροποίητες, ενώ δεν είναι πολύ καλή ιδέα να βάζετε στην κατάψυξη προϊόντα με αποξηραμένα φρούτα ή λικέρ.

Ο σωστός τρόπος για να καταψύξετε τη σοκολάτα
Για να καταψυχθεί σωστά η σοκολάτα, πρέπει να την κλείσετε αεροστεγώς σε κάποιο σκεύος είτε να την τυλίξετε πολύ καλά με αλουμινόχαρτο, ώστε να μην απορροφά μυρωδιές από άλλα τρόφιμα. Είναι προτιμότερο να φυλάσσεται σε πολλά μικρά πακετάκια, ανά μερίδες, για να καταναλωθεί εύκολα όταν ξεπαγώσει.

Η διαδικασία αυτή πρέπει κανονικά να γίνει σε στάδια, ώστε να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα. Δηλαδή θα πρέπει να ανεβάζουμε σιγά σιγά τη θερμοκρασία του καταψύκτη μας. Για να το πετύχουμε αυτό, θα δοκιμάσουμε να το κάνουμε όταν δεν έχουμε πολλά πράγματα μέσα, ώστε να μην τους δημιουργήσουμε θέμα. Να σημειωθεί ότι η σοκολάτα δεν μπορεί να αντέξει σε θερμοκρασίες μικρότερες από τους -25ºC, γιατί ρισκάρουμε να δημιουργήσει κρυστάλλους πάγου στο εσωτερικό της.

Πόσο μπορεί να μείνει στην κατάψυξη;
Η διάρκεια συντήρησης μιας σοκολάτας στην κατάψυξη δεν πρέπει να ξεπερνά το χρονικό διάστημα των 16-18 μηνών.

Πώς γίνεται η απόψυξή της;
Όταν τη βγάζουμε από τον καταψύκτη μας, θα πρέπει και πάλι να της δώσουμε χρόνο, ώστε να μην πάθει ξαφνικά… σοκ θερμότητας! Αν μπει απευθείας σε θερμοκρασία δωματίου, τότε κινδυνεύει να χαλάσει. Το ιδανικό είναι να μπει σε μια ενδιάμεση θερμοκρασία, δηλαδή στο ψυγείο. Για να αποφύγουμε να ασπρίσει η επιφάνειά της, τότε θα πρέπει να την τυλίξουμε σε μια πετσέτα αφού τη βγάλουμε από την κατάψυξη. Αν πάλι είναι να τη χρησιμοποιήσουμε σε γλυκά, μπορούμε να αποφύγουμε το συγκεκριμένο βήμα.

Δείτε επίσης:
Βλάπτει η σοκολάτα το περιβάλλον; Τι υποστηρίζουν οι ειδικοί…

Το τεράστιο «σοκολατάκι» που έγινε viral

Γιορτινή μους σοκολάτας με μπράντι και δαμάσκηνα