Ο χουρμάς μπορεί πολύ εύκολα να αντικαταστήσει κάθε είδους γλυκαντική ουσία, χαρίζοντας την ιδιαίτερη καραμελένια γεύση και τα θρεπτικά του συστατικά σε αγαπημένες γλυκές λιχουδιές. Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι μια γενναία ποσότητα από μεγάλους και μαλακούς βασιλικούς χουρμάδες, ένα ισχυρό μπλέντερ και λίγη υπομονή. Αυτά θα μας δώσουν μέσα σε μερικά λεπτά μια υπέροχη πάστα, ιδανική για να γλυκάνει αμέτρητες συνταγές, από βούτυρα ξηρών καρπών, smoothies και ζεστά ροφήματα, μέχρι κέικ και μπισκότα.
Ένα θρεπτικό γλυκαντικό με αμέτρητες χρήσεις
Το απόλυτο vegan και θρεπτικό αυτό γλυκαντικό μπορεί να αντικαταστήσει τη ζάχαρη σε διάφορα ζεστά ροφήματα όπως στο τσάι, στη σοκολάτα ή ακόμα και στον καφέ μας. Ακόμη, ταιριάζει πολύ στο γιαούρτι μαζί με φρούτα, μέλι και ξηρούς καρπούς ή κομματάκια σοκολάτας, σε smoothie αλλά και σε μπάρες ενέργειας με βρώμη και σε γλυκές ζύμες, όπως σε κέικ, brownies, μάφιν κ.ά. Μια από τις αγαπημένες μας και πολύ εύκολες επιλογές για να απολαύσουμε την πάστα χουρμά φρέσκια, κατευθείαν από το γυάλινο βάζο είναι να την απλώσουμε πάνω σε φρεσκοψημένες φέτες ψωμιού (προζυμένιες, του τοστ κτλ. ), σε μπέγκελ ή ακόμα και κρουασάν.
Παρακάτω ακολουθεί η συνταγή:
Πάστα από χουρμά
Υλικά (Για 1 1/2 φλιτζ. πάστα χουρμά)
500 γρ. φρέσκους βασιλικούς χουρμάδες (περ. 26 χουρμάδες)
Διαδικασία
Προετοιμάζουμε τους χουρμάδες: Αφαιρούμε τον πυρήνα από τους χουρμάδες, κόβοντάς τους στη μέση κατά μήκος με ένα μαχαίρι. Αν οι χουρμάδες μας είναι πολύ ξηροί ή αποξηραμένοι ή σε περίπτωση που το μπλέντερ δεν είναι πολύ ισχυρό, τότε ίσως χρειαστεί πρώτα να τους μουλιάσουμε.
Μουλιάζουμε τους χουρμάδες (προαιρετικά): Αφαιρούμε τον πυρήνα και τους βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ καλυμμένους με ζεστό (ή βραστό) νερό. Τους αφήνουμε να μουλιάσουν για 30 λεπτά. Αυτό θα τους βοηθήσει να μαλακώσουν. Μπορούμε να κρατήσουμε το νερό αυτό για να το χρησιμοποιήσουμε (αν χρειαστεί) κατά την πολτοποίηση.
Βάζουμε τους χουρμάδες στο μπλέντερ: Χτυπάμε τους χουρμάδες σε ένα μπλέντερ υψηλής ταχύτητας μέχρι να σχηματιστεί μια λεία πάστα. Έχουμε στο νου μας πως επειδή τα φρούτα αυτά είναι κολλώδη με χαμηλή περιεκτικότητα σε νερό, θα χρειαστούν περίπου 15-20 λεπτά για να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αν συναντήσουμε δυσκολία με την πολτοποίηση των χουρμάδων, προσθέτουμε ¼ φλιτζ. ζεστό νερό και στη συνέχεια πολτοποιούμε.
Η πάστα μας είναι έτοιμη μόλις γίνει κρεμώδης και απόλυτα ομοιογενής.
Αποθήκευση και συντήρηση
Μεταφέρουμε το μείγμα σε καθαρό δοχείο τροφίμων (ιδανικά γυάλινο) που κλείνει αεροστεγώς. Αν χρησιμοποιήσαμε νερό για να φτιάξουμε την πάστα μας, αυτή θα κρατήσει στο ψυγείο έως 1 μήνα και στην κατάψυξη έως 6 μήνες. Σε περίπτωση που τη φτιάξουμε χωρίς νερό, μπορούμε να την κρατήσουμε στο ψυγείο για 3-4 μήνες και στην κατάψυξη έως 12 μήνες. Η συντήρηση στην κατάψυξη είναι καλό να γίνει σε μερίδες (πχ. σε παγοθήκες) για πρακτικούς λόγους.
Tips
- Θυμόμαστε να κάνουμε διαλείμματα στο μπλέντερ κάθε 2-3 λεπτά για να αποφύγουμε την υπερθέρμανση.
- Θα χρειαστούμε μπλέντερ υψηλής ισχύος (τουλάχιστον 1400 Watt). Αν το μπλέντερ δεν είναι τόσο δυνατό, θα χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο ζεστό νερό σιγά σιγά, ένα κουτ. σούπας τη φορά.
- Οι βασιλικοί χουρμάδες δίνουν το καλύτερο και επιθυμητό αποτέλεσμα τόσο στη γεύση όσο και στην υφή. Αν χρησιμοποιήσουμε άλλους χουρμάδες θα χρειαστεί προηγουμένως να τους μουλιάσουμε, όπως περιγράφεται στη συνταγή.
- Νόστιμη παραλλαγή: μπορούμε πολύ εύκολα να φτιάξουμε μια εναλλακτική vegan «αλατισμένη καραμέλα» προσθέτοντας φιστικοβούτυρο και μια πρέζα αλάτι.