Το καλοκαίρι είναι η εποχή που αξίζει να φτιάξετε σπιτική μαρμελάδα για να την έχετε και τον χειμώνα, καθώς τώρα βρίσκουμε βερίκοκα και ροδάκινα που δίνουν τέλειες μαρμελάδες. Αν έχετε υπομονή και χρόνο λοιπόν μπορείτε να βρείτε ώριμα φρούτα και να φτιάξετε σπίτι την αγαπημένη σας μαρμελάδα. Αν θέλετε να φτιάξετε μαρμελάδα βερίκοκο, σας έχουμε τις οδηγίες για να ετοιμάσετε την πιο λαχταριστή μαμαδίστικη εκδοχή της. Όσο για τη μαρμελάδα ροδάκινο, θα βρείτε τις λεπτομέρειες για να φτιάξετε εύκολα μαρμελάδα ροδάκινο με τζίντζερ.
Η αποθήκευση και η συντήρηση
Αφού ετοιμάσουμε την αγαπημένη μας μαρμελάδα, έρχεται η ώρα της αποθήκευσης. Ειδικά αν έχουμε αποφασίσει να φτιάξουμε αρκετή ποσότητα και να την έχουμε και τον χειμώνα. Πώς γίνεται η αποθήκευσή της; Την τοποθετούμε όσο είναι ακόμη ζεστή σε αποστειρωμένα βάζα, Στη συνέχεια έρχεται η διαδικασία του αεροστεγούς κλεισίματος. Όσο είναι ακόμα ζεστό το εσωτερικό του βάζου, προσθέτουμε το καπάκι και το κλείνουμε καλά. Προσοχή για να πετύχει σωστά όλο αυτό, πρέπει να είναι και τα βάζα ζεστά και το εσωτερικό τους.
Αφού βεβαιωθούμε ότι έχουμε κλείσει καλά το βάζο, το αναποδογυρίζουμε στον πάγκο μας και το αφήνουμε να κρυώσει έτσι αναποδογυρισμένο. Στη συνέχεια, αφού έχει κρυώσει εντελώς, φυλάσσουμε το βάζο στο ντουλάπι μας.
Πώς να ελέγξετε ότι έχει κλείσει σωστά το βάζο
Αν η κονσερβοποίηση έχει γίνει σωστά, τότε παρατηρείται ένα μικρό βαθούλωμα στο κέντρο στο καπάκι. Και φυσικά το βασικότερο για να καταλάβουμε ότι έχει γίνει σωστά η δουλειά είναι ο χαρακτηριστικός ήχος που ακούγεται όταν τα ανοίξουμε.
Μετά το άνοιγμα, το βάζο φυλάσσεται στο ψυγείο.