Τα αμπελόφυλλα είναι από τα πιο αγαπημένα και πολυχρησιμοποιημένα υλικά της ελληνικής κουζίνας. Τι κάνουμε όμως όταν μείνουν στην άκρη σκισμένα ή μικρά φύλλα, που δεν μπορούμε να τυλίξουμε; Δεν τα πετάμε! Τα αξιοποιούμε δημιουργικά και φτιάχνουμε ένα εξαιρετικά νόστιμο και αρωματικό αμπελοφυλλόρυζο — δηλαδή ριζότο με αμπελόφυλλα. Ένα πιάτο απλό, βιώσιμο και γεμάτο γεύση.
Η ιδέα είναι να δώσουμε αξία στα υλικά που συνήθως αγνοούμε. Τα σκισμένα, αφού τα ζεματίσουμε, δεν είναι για πέταμα. Αντίθετα, γίνονται η βάση για ένα καλοκαιρινό φαγητό που θα μας καταπλήξει.
Συνταγή με αμπελόφυλλα: πώς φτιάχνουμε αμπελοφυλλόρυζο
Αρχικά, κρατάμε το υγρό όπου ζεματίσαμε τα αμπελόφυλλα. Ψιλοκόβουμε τα ζεματισμένα φύλλα, μαζί με φρέσκο και ξερό κρεμμύδι.
Σε μεγάλο τηγάνι σοτάρουμε το κρεμμύδι σε λίγο ελαιόλαδο. Ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε να γυαλίσει. Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα αμπελόφυλλα και αρχίζουμε να ρίχνουμε λίγο-λίγο από το ζεματισμένο νερό, ανακατεύοντας ώσπου να χυλώσει.
Ολοκληρώνουμε με χυμό λεμονιού, λίγη παρμεζάνα και φρέσκα μυρωδικά της επιλογής μας. Σερβίρουμε ζεστό ή χλιαρό.
Τα αμπελόφυλλα λοιπόν δεν είναι μόνο για ντολμαδάκια. Μπορούν να γίνουν η βάση για υπέροχες συνταγές – και το αμπελοφυλλόρυζο είναι από τις πιο νόστιμες αποδείξεις.
Συνταγή: Μάρω Διακάτου
Πέννες με πέστο και τσιπς αμπελόφυλλου
Τα αμπελόφυλλα μπορούν να γίνουν και ένα πολύ γευστικό και εναλλακτικό πέστο. Μια συνταγή της Ντίνας Νικολάου.
Κοτόπουλο μπούτι με τραχανά, αμπελόφυλλα και ελιές
Ζουμερό κοτόπουλο παρέα στο ίδιο πιάτο με μποστανικά που απολαμβάνουν την εύνοια του θερινού ήλιου. Ένα πιάτο που μπορεί να σερβιριστεί τόσο στο καθημερινό όσο και στο κυριακάτικο τραπέζι. Μια συνταγή του Φάνη Μαϊκαντή.
Κοτόπουλο με αμπελόφυλλα φρικασέ
Το κοτόπουλο στα καλοκαιρινά του «παντρεύεται» με αμπελόφυλλα και το αποτέλεσμα είναι ένα πεντανόστιμο λεμονάτο κατσαρόλας. Συνταγή από τη Σιμόνη Καφίρη
Δείτε επίσης:
Πώς να συντηρήσουμε τα αμπελόφυλλα σε βαζάκι για όλο τον χρόνο