Το πλύσιμο των υλικών πριν το μαγείρεμα είναι κίνηση που γίνεται συνήθως μηχανικά προκειμένου να αφαιρέσουμε χημικά, έντομα, τυχόν υπολείμματα. Τροφές όμως όπως, για παράδειγμα, το ρύζι, πρέπει να πλένονται;
Πολλές συνταγές που υπόσχονται τέλεια μαγειρεμένο ρύζι, προτείνουν πριν το μαγείρεμα να το ξεπλύνουμε. Ωστόσο είναι αυτό απαραίτητο;
Το ξέπλυμα του ρυζιού πριν το μαγειρέψουμε, δεν είναι υποχρεωτικό, ωστόσο αν το κάνουμε, το αποτέλεσμα είναι πιο αφράτο ενώ μειώνεται και η πιθανότητα να «λασπώσει» το ρύζι μας λόγω της περιεκτικότητάς του σε άμυλο. Δύο τύποι αμύλου περιέχει το συγκεκριμένο δημητριακό: αμυλόζη και αμυλοπηκτίνη σε ποσότητες που ποικίλουν ανά είδος, οι οποίες επηρεάζουν και την τελική υφή του όταν μαγειρευτεί. Ποικιλίες ρυζιού με λιγότερη αμυλόζη και περισσότερη αμυλοπηκτίνη όπως το sticky rice, που χρησιμοποιείται για sushi, τείνουν να είναι πιο κολλώδεις. Ποικιλίες όπως το basmati, που περιέχει περισσότερη αμυλόζη και λιγότερη αμυλοπηκτίνη, είναι πιο αφράτα.
Ένα πακέτο ρύζι, μέχρι να φτάσει στα χέρια μας έχει κάνει μακρύ ταξίδι και κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας, συσκευασίας, μεταφοράς και αποθήκευσης υπάρχει τριβή μεταξύ των κόκκων που δημιουργεί «σκόνη αμύλου» η οποία τους καλύπτει. Αυτή η σκόνη, αν δεν ξεπλυθεί πριν το μαγείρεμα, ζελατινοποιείται στο καυτό νερό και το τελικό αποτέλεσμα είναι το ρύζι μας να αποκτά κολλώδη υφή. Οπότε προτείνουμε καλό πλύσιμο πριν μπει στην κατσαρόλα, μέχρι το νερό να είναι σχεδόν διάφανο, διαδικασία που στα είδη που περιέχουν μεγαλύτερες ποσότητες αμύλου μπορεί να χρειαστεί να επαναλάβουμε έως και 6-7 φορές.
Δείτε επίσης
Το βήμα που δεν πρέπει να παραλείψετε όταν μαγειρεύετε ρύζι
3 τρόποι να ξαναδώσεις ζωή στο ρύζι που περίσσεψε