Ο πουρές γλυκοπατάτας ταιριάζει πολύ στο γιορτινό τραπέζι καθώς ξεχωρίζει όχι μόνο για το υπέροχο λαμπερό του χρώμα αλλά και για τη γλυκιά γεύση του. Βέβαια, η γλυκοπατάτα γενικότερα, δεν είναι σημαντική μόνο για τα ξεχωριστά πιάτα που μας δίνει, άλλα και για τα πολλαπλά της οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό. Έτσι, πέρα από τις γιορτές μπορείτε να την επιλέγετε τις φορές που θα τη βρίσκετε στους πάγκο της λαϊκής αγοράς και να τη μαγειρεύετε όπως θα κάνατε και με τις κοινές πατάτες, στον φούρνο, τσιπς ή, εν προκειμένω, βελούδινο πουρέ.

Πώς φτιάχνεται ο πουρές γλυκοπατάτας

Οι περισσότεροι, όταν φτιάχνουν πουρέ γλυκοπατάτας επιλέγουν το ψήσιμό της στον φούρνο. Είναι αποτελεσματική μέθοδος, όπως και το ψήσιμο στα κάρβουνα για να δώσετε στο τελικό αποτέλεσμα έναν καπνιστό χαρακτήρα. Αντίστοιχα, μπορείτε να τις μαγειρέψετε όπως τις κλασικές πατάτες αλλά εμείς, δοκιμάσαμε έναν ακόμα τρόπο και το αποτέλεσμα είναι αυτό που θεωρούμε ότι αγγίζει τη γευστική τελειότητα.

Βήμα βήμα η διαδικασία

Βήμα 1: Καθαρίζουμε και πλένουμε 1½ κιλό γλυκοπατάτες. Τις κόψαμε σε κύβους περίπου στο μέγεθος ενός ζαριού.

Βήμα 2: Φτιάχνουμε μια beurre noisette, δηλαδή φρέσκο βούτυρο μαγειρεμένο σε χαμηλή φωτιά μέχρι να αποκτήσει ελαφρά καφετί χρώμα και φουντουκένιο άρωμα ή να προτιμήσετε το ghee που δεν καίγεται. Αν φοβάστε να φτιάξετε beurre noisette μπορείτε απλά να ζεστάνετε βούτυρο γάλακτος και να συνεχίσετε τη διαδικασία.

Βήμα 3: Σοτάρουμε για 1 λεπτό τα κομμάτια της γλυκοπατάτας, ρίχνουμε 2 φλιτζάνια γάλα πλήρες, αλατίζουμε και αφήνουμε να βράσουν οι γλυκοπατάτες σε μεσαία θερμοκρασία για 20-25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Για ακόμα πιο κρεμώδη υφή μπορείτε να αναμίξετε σε ίσες ποσότητες πλήρες γάλα με κρέμα γάλακτος.

Βήμα 4: Τις κατεβάζουμε από την εστία, αφήνουμε το μίγμα να κρυώσει καλά και τις πολτοποιούμε μέσα στην κατσαρόλα με ειδικό εργαλείο πολτοποίησης στο χέρι. Αν ο πουρές είναι πολύ πηχτός, συμπληρώνετε λίγο ακόμα γάλα. Δεν χρησιμοποιούμε ραβδομπλέντερ για να έχουμε υπό έλεγχο την υφή του και γιατί θα κάνει την υφή κάπως μαστιχωτή.

Βήμα 5: Προσθέτουμε 2 κουτ. σούπας πετιμέζι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ανακατεύουμε με αβγοδάρτη και voila!

Στον πουρέ γλυκοπατάτας ταιριάζουν πολύ μπαχαρικά όπως το κύμινο και το μοσχοκάρυδο. Μια ακόμη ωραία ιδέα είναι να τον σερβίρετε με τα μπαχαρικά και τον ανθό αλατιού σε ξεχωριστά μπολ για να τον αρτύσει όπως επιθυμεί ο καθένας στο πιάτο του.

Δείτε επίσης

Έγινε νερουλός ο πουρές; 3 τρόποι για να τον σώσετε