Είτε δηλώνουμε οπαδοί της pasta, είτε όχι, δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προσπάθεια -και σε καμία περίπτωση, ιδιαίτερη προτροπή- για να εκτιμήσουμε ένα πιάτο γεμάτο με λαχταριστά mac n cheese. Ή μάλλον για να λέμε και τα πράγματα σωστά, ένα πιάτο Μacaroni and cheese που στην αυθεντική, comfort, εκτέλεσή του, η λαχταριστή βουτυρένια του μπεσαμέλ, επισφραγίζει σκανδαλωδώς, το ειδύλλιο μεταξύ pasta και τυριών, γεννώντας έξτρα λόγους ώστε να υμνούμε, κάθε φορά σαν να είναι η πρώτη φορά, την αμερικανική γαστρονομική κουλτούρα.
Παραδοσιακά, λοιπόν, το πιάτο φτιάχνεται με κοντά ζυμαρικά που παραπέμπουν στο δικό μας κοφτό μακαρονάκι, sauce mornay (η πλούσια εκδοχή της μπεσαμέλ) και φυσικά, μπόλικο cheddar το οποίο αναμιγνύεται με άλλα τυριά, ημίσκληρα κατά προτίμηση και από αγελαδινό γάλα, που επιλέγονται και στα αμερικανικά burgers. Προαιρετικά προστίθενται και γκούντα ή παρμεζάνα, για ακόμα πιο μαστιχωτή υφή στη μπεσαμέλ και βεβαίως, για ακόμα πιο τυρένια γεύση. Αν και το φαγητό, στην ορίτζιναλ εκδοχή του, απαιτεί φούρνο και πυρίμαχο ταψί, δεν είναι λίγοι αυτοί που αδυνατούν να περιμένουν μερικά λεπτά ακόμα ώσπου να ολοκληρωθεί, και τρώνε τα μακαρόνια από την κατσαρόλα (το ίδιο νόστιμο και στα δύο στάδια).
Πώς ξαναζεσταίνουμε τα mac n cheese στο φούρνο της κουζίνας και πώς στα μικροκύματα
Έστω ότι δεν καταφέρουμε να καταναλώσουμε όλη την ποσότητα σε mac n cheese που έχουμε φτιάξει. Τι κάνουμε; Τα πετάμε; Φυσικά και όχι, καθώς μπορούμε να τα αποθηκεύσουμε στο ψυγείο μας και όταν έρθει η ώρα να τα ξαναζεστάνουμε, στο φούρνο ή στα μικροκύματα, εύκολα και γρήγορα, και μάλιστα διατηρώντας την ίδια γεύση που είχαν όταν πρωτομαγειρεύτηκαν. Πώς; Ακολουθώντας τα εξής βήματα:
Στο φούρνο της κουζίνας μας
1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 250 °C.
2. Ρίχνουμε απ’ ευθείας από το ψυγείο, σε ένα μικρό πυρίμαχο σκεύος, την ποσότητα που θέλουμε να ζεστάνουμε.
3. Περιχύνουμε από πάνω λίγο φρέσκο γάλα ή κρέμα γάλακτος (μία κουταλιά της σούπας για κάθε κούπα με μακαρόνια) και ανακατεύουμε καλά.
4. Καλύπτουμε την επιφάνεια του σκεύους μας με αλουμινόχαρτο και το τοποθετούμε στο φούρνο στους 200° C για περίπου 20′. Ψήνουμε για ακόμα 5′ χωρίς αλουμινόχαρτο σε περίπτωση που θέλουμε τα μακαρόνια μας να αποκτήσουν μία χρυσαφένια κρούστα.
Στον φούρνο μικροκυμάτων
1. Βάζουμε σε ένα πιάτο κατάλληλο για μικροκύματα, την ποσότητα που θέλουμε να ζεστάνουμε.
2. Περιχύνουμε από πάνω λίγο φρέσκο γάλα ή κρέμα γάλακτος (μια κουταλιά της σούπας για κάθε κούπα με μακαρόνια) και ανακατεύουμε καλά.
3. Ζεσταίνουμε τα μακαρόνια μας για 1′(στα 30″ τα βγάζουμε από το φούρνο και τα ανακατεύουμε ελαφρώς).
4. Τα βγάζουμε από το φούρνο και ρίχνουμε στην επιφάνεια μισό κουταλάκι του γλυκού βούτυρο περιμένουμε ελαφρώς να λιώσει και ανακατεύουμε ξανά.
Πώς ξαναζεσταίνουμε τα mac n cheese σε ένα κατσαρολάκι
1. Ρίχνουμε στο κατσαρολάκι την ποσότητα που θέλουμε να καταναλώσουμε και περιχύνουμε με λίγο γάλα ή κρέμα γάλακτος (μία κουταλιά της σούπας για κάθε κούπα με μακαρόνια).
2. Ζεσταίνουμε τα μακαρόνια σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας τακτικά με μία ξύλινη κουτάλα.
3. Εφ’ όσον ζεσταθούν, τα αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε λίγο βούτυρο και έξτρα τριμμένο τυρί και ανακατεύουμε ξανά μέχρι τα υλικά μας να ομογενοποιηθούν.