Η αύξηση της θερμοκρασίας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες επιταχύνει την αλλοίωση των τροφίμων και γι αυτό, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή κατά την αγορά και προετοιμασία ενός γεύματος και φυσικά, κατά την κατανάλωση του.
Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων εξέδωσε σχετική ανακοίνωση με συστάσεις για την προστασία της ασφάλειας των τροφίμων το καλοκαίρι, ώστε να αποφύγουμε ανεπιθύμητες τροφικές δηλητηριάσεις από αλλοιωμένα τρόφιμα. Συγκεκριμένα, ο ΕΦΕΤ συνιστά:
Κατά την αγορά των τροφίμων:
* Ελέγχουμε τα βασικά χαρακτηριστικά τους: χρώμα, οσμή, γεύση, συσκευασία και ημερομηνία λήξης.
* Ελέγχουμε τις συνθήκες διατήρησης των τροφίμων.
* Δεν επιλέγουμε προϊόντα ψύξης ή κατάψυξης για τα οποία υπάρχουν υποψίες ότι δεν συντηρούνται σωστά. Υπενθυμίζεται ότι τα προϊόντα ψύξης πρέπει να διατηρούνται σε θερμοκρασίες μικρότερες των 7οC και τα προϊόντα κατάψυξης σε θερμοκρασίες μικρότερες των -18οC (δηλαδή -19οC, -20οC, κλπ).
* Τα ψυγεία και οι καταψύκτες από όπου προμηθευόμαστε τρόφιμα δεν θα πρέπει να εκτίθενται στον ήλιο.
* Δεν επιλέγουμε τρόφιμα εκτεθειμένα στον ήλιο.
* Μετά την αγορά τους, τοποθετούμε τα τρόφιμα στο ψυγείο όσο γίνεται πιο σύντομα.
* Δεν επιλέγουμε τρόφιμα εκτεθειμένα σε έντομα, σκόνη, κλπ.
* Ιδιαίτερα, το εμφιαλωμένο νερό θα πρέπει να διατηρείται σε σκιερό μέρος και να μην χρησιμοποιούνται ξανά οι άδειες φιάλες, οι οποίες στο τέλος της χρήσης τους θα πρέπει να οδηγούνται στους αντίστοιχους κάδους ανακύκλωσης.
Κατά την προετοιμασία του γεύματος στο σπίτι:
* Φροντίζουμε για την προσωπική μας καθαριότητά κατά την προετοιμασία του φαγητού, καθώς και για την καθαριότητα του χώρου.
* Αποφεύγουμε να πιάνουμε νωπά τρόφιμα και αμέσως μετά έτοιμα φαγητά, χωρίς να έχουμε πλύνει τα χέρια μας.
* Δεν χρησιμοποιούμε τα ίδια εργαλεία στα νωπά τρόφιμα και στα έτοιμα φαγητά.
* Δεν καπνίζουμε, τρώμε ή πίνουμε, όταν προετοιμάζουν νωπά προϊόντα κρέατος, πουλερικών και ψαριών.
* Ψήνουμε τα προϊόντα κρέατος, πουλερικών και ψαριών κανονικά.
* Δεν διατηρούμε τα έτοιμα φαγητά περισσότερο από τον χρόνο που προβλέπει ο παρασκευαστής τους.
* Εάν πρόκειται να σερβίρουμε ζεστό το φαγητό, τότε θα πρέπει να το διατηρούμε σε θερμοκρασία μεγαλύτερη των 65οC έως την ώρα του σερβιρίσματος.
* Εάν πρόκειται να ξαναζεστάνουμε φαγητό που διατηρείται με ψύξη, τότε θα πρέπει να το θερμαίνουμε στους 80οC.
Τι να προσέχουμε όταν επισκεπτόμαστε εστιατόρια:
* Επιλέγουμε εστιατόρια που εφαρμόζουν μέτρα υγιεινής τα οποία είναι απαραίτητα για την προστασία των τροφίμων.
* Δεν καταναλώνουμε φαγητά που έχουν ύποπτο χρώμα, οσμή και γεύση.
* Δεν καταναλώνουμε λαχανικά που δεν έχουν πλυθεί καλά.
Τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε τρόφιμα από επιχειρήσεις γρήγορης εξυπηρέτησης:
* Επιλέγουμε καταστήματα που εφαρμόζουν μέτρα υγιεινής τα οποία είναι απαραίτητα για την προστασία των τροφίμων.
* Έτοιμα σάντουιτς τα οποία δεν διατίθενται αμέσως μετά την παρασκευή τους, πρέπει να διατηρούνται στο ψυγείο.
* Έτοιμα γεύματα τα οποία σερβίρονται ζεστά, πρέπει να διατηρούνται σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 65οC.
* Σαλάτες που διατηρούνται σε salad bar, πρέπει να διατηρούνται με ψύξη και να είναι προφυλαγμένες από έντομα, σκόνη, κλπ.
* Τα χύμα παγωτά θα πρέπει να έχουν κατάλληλη ψύξη, να είναι σκληρά, να μην είναι εκτεθειμένα σε έντομα, σκόνη, κλπ και να σερβίρονται με καθαρά εργαλεία.
* Τα ψυγεία με αναψυκτικά και νερό να μην είναι εκτεθειμένα στον ήλιο.
* Έτοιμα φαγητά τα οποία δεν καταναλώθηκαν εντός δύο ωρών από την αγορά τους και δεν διατηρήθηκαν στο ψυγείο, πρέπει να απορρίπτονται.