Τώρα που ο καιρός αρχίζει να κρυώνει και ο χειμώνας πλησιάζει, τα κάστανα είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα υλικά, για να χρησιμοποίησετε. Καταναλώνονται τόσο σκέτα – βραστά ή ψητά – όσο και ως βασικό συστατικό σε πλήθος αλμυρών και γλυκών συνταγών. Επιπλέον, περιέχουν φυτικές ίνες και ασβέστιο και είναι κατάλληλα για μαρμελάδα κάστανο.
Μαρμελάδα κάστανο: Το σωστό καθάρισμα
Το καθάρισμα των καστάνων μπορεί να σας φανεί λίγο απαιτητικό, αλλά με τη σωστή τεχνική γίνεται πιο εύκολο. Το βασικό είναι να τα καθαρίσετε όσο είναι ακόμα ζεστά. Έτσι, θα βγει πιο εύκολα και η εξωτερική και η εσωτερική φλούδα.
Οι δύο δοκιμασμένες μέθοδοι είναι:
Μέθοδος με νερό: Βράζετε τα κάστανα για 5 λεπτά, αφαιρείτε την εξωτερική φλούδα και τα ξαναβάζετε για άλλα 5 λεπτά για να αφαιρέσετε την εσωτερική λεπτή μεμβράνη, που πολλές φορές κολλάει στον καρπό.
Μέθοδος με χαρακιές: Πριν τα ψήσετε ή τα βράσετε, κάντε μικρές χαρακιές στη φλούδα τους για να καθαρίζονται πιο εύκολα μετά.
Πώς να μαγειρέψουμε σωστά τα κάστανα
Ιδανικά, τα κάστανα μαγειρεύονται σε μεγάλο, ρηχό σκεύος, ώστε να απλώνονται καλά και να μαγειρεύονται ομοιόμορφα. Πριν τα βάλετε για βράσιμο ή ψήσιμο, κάντε μικρές τρύπες με μαχαίρι. Αν έχετε τζάκι, το ψήσιμο εκεί δίνει τέλειο αποτέλεσμα – διαφορετικά, η κατσαρόλα είναι μια χαρά, αρκεί να μην την παραγεμίσετε. Βάλτε καπάκι για να κρατήσετε την υγρασία και μόλις σκουρύνει το κέλυφος, είναι έτοιμα.
Η συνταγή για μαρμελάδα κάστανο
Υλικά
500 γρ. κάστανα
400 γρ. ζάχαρη
Εκχύλισμα βανίλιας
Ρούμι
Διαδικασία
Βράζετε τα κάστανα για περίπου 30 λεπτά, τα καθαρίζετε σύμφωνα με τα βήματα που αναφέραμε και τα λιώνετε – ιδανικά με εργαλείο για πουρέ ή μύλο λαχανικών, όχι με μούλτι για να διατηρηθεί η σωστή υφή. Προσθέτετε το ρούμι και τη βανίλια για άρωμα.
Σε μια κατσαρόλα φτιάχνετε ένα ελαφρύ σιρόπι με τη ζάχαρη και 100 ml νερό. Σταδιακά, προσθέτετε τα λιωμένα κάστανα και ανακατεύετε συνεχώς για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να έχετε ένα λείο, παχύρρευστο μείγμα.
Πώς να σερβίρετε τη μαρμελάδα κάστανο
Η μαρμελάδα κάστανο ταιριάζει υπέροχα με αλμυρές και γλυκές γεύσεις. Μπορείτε να τη φάτε σκέτη πάνω σε ψωμί ή φρυγανιά, αλλά και να τη χρησιμοποιήσετε ως συνοδευτικό σε πλατό τυριών αντί για chutney. Δίνει επίσης μια γλυκιά νότα σε πιάτα με κρέας. Από γλυκά; Ταιριάζει ιδανικά σε τάρτες, cheesecakes, αλλά και σε πάστα φλόρα.
Δείτε επίσης
Τυρί και μέλι: Τι κρύβεται πίσω από τον πιο νόστιμο συνδυασμό και πώς να τον πετύχετε
Σπιτικές μαρμελάδες: η άχαστη συμβουλή για τη συντήρησή τους