Τα αποξηραμένα φρούτα είναι μια νόστιμη προσθήκη στις καλοκαιρινές-και όχι μόνο-σαλάτες ενώ ταιριάζουν υπέροχα σε επιδόρπια, αρτοσκευάσματα και κάθε λογής γλυκά. Έχετε δοκιμάσει να τα φτιάξετε μόνοι σας στο σπίτι; Πιστέψτε μας, δεν είναι και τόσο δύσκολο ούτε απαιτεί ιδιαίτερο εξοπλισμό.
Η αποξήρανση είναι μια θαυμάσια μέθοδος συντήρησης αλλά, όπως όλα τα πράγματα έχει τους κανόνες της. Σε πρώτη φάση θα πρέπει να έχετε υπόψη ότι τα τρόφιμα είναι σωστά αφυδατωμένα όταν η περιεκτικότητά του σε νερό έχει ελαττωθεί κατά 95%. Αυτό παρατείνει τη διάρκεια ζωής τους και επίσης συμπυκνώνει τη γεύση τους. Παρακάτω αναφέρουμε μερικές από τις μεθόδους που μπορείτε να ακολουθήσετε για να φτιάξετε αποξηραμένα φρούτα και λαχανικά στο σπίτι.
Ποια τρόφιμα μπορούν να αποξηρανθούν;
Η λίστα με τα τρόφιμα που μπορούν να αφυδατωθούν είναι μεγάλη και περιλαμβάνει από φρούτα όπως βερίκοκα, φράουλες, μήλα, ανανά, σύκα κεράσια, δαμάσκηνα, ροδάκινα, μπανάνες, αχλάδια, πορτοκάλια, μάνγκο κ.ά αλλά και μια μεγάλη γκάμα λαχανικών. Με λίγα λόγια, σχεδόν όλα τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούν να αποξηρανθούν.
Χρήσιμα tips
*Τα φρούτα δεν πρέπει να είναι πολύ ώριμα γιατί η διαδικασία δεν θα έχει το σωστό αποτέλεσμα.
*Πλένετε τα φρούτα και λαχανικά σας πολύ καλά σε νερό που έχετε προσθέσει ελάχιστο χυμό λεμονιού και στη συνέχεια στεγνώστε τα προσεκτικά. Το λεμόνι μειώνει σημαντικά το χρόνο αποξήρανσης.
*Η ιδανική θερμοκρασία του φούρνου πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 40°C και 60°C.
*Στα φρούτα δεν χρειάζεται επιπλέον προσθήκη ζάχαρης.
*Αφού απλώσετε τα λαχανικά στη λαδόκολλα, ιδανικά, ραντίστε τα με ελαιόλαδο και πασπαλίστε τα με κάποιο μπαχαρικό ή ψιλοκομμένο φρέσκο ή αποξηραμένο μυρωδικό της επιλογής σας για να τους δώσετε επιπλέον γεύση
*Διατηρείτε τα αφυδατωμένα φρούτα ή λαχανικά σας σε γυάλινο βάζο που κλείνει αεροστεγώς, σε σκοτεινό και στεγνό περιβάλλον, ιδανικά μέχρι ένα μήνα.
Τρόποι αποξήρανσης
Στο φούρνο
Ο φούρνος είναι το πιο χρονοβόρο αλλά σαφώς πιο εύκολο μέσο αποξήρανσης τροφών στο σπίτι. Η διαδικασία είναι η εξής: Αφαιρείτε από τα φρούτα τυχόν κουκούτσια, τα πλένετε και τα κόβετε σε πολύ λεπτές φέτες. Κάποια φρούτα όπως βερίκοκα, μούρα (βατόμουρα, φράουλες), δαμάσκηνα, σύκα κ.ά λόγω του μικρού μεγέθους τους αποξηραίνονται και ολόκληρα. Στη συνέχεια απλώνετε σε ένα ταψί λαδόκολλα και τις φέτες των φρούτων τη μία δίπλα στην άλλη και το βάζετε στο φούρνο για 4 έως 12 ώρες ανάλογα με το ποσοστό νερού που περιέχουν. Η ίδια διαδικασία ισχύει και για τα λαχανικά ωστόσο τα φυλλώδη λαχανικά δεν απαιτούν μεγάλη παραμονή στο φούρνο. 15-20 λεπτά το πολύ είναι αρκετά για να γίνουν τα φύλλα τραγανά.
Με ξηραντήρα τροφίμων
Αν είστε λάτρεις του είδους, μπορείτε να προμηθευτείτε μια ειδική συσκευή αποκλειστικά για αυτό το σκοπό. Στο εμπόριο θα βρείτε διάφορα είδη που συνοδεύονται από ανάλογα εγχειρίδια χρήσης που θα σάς κατατοπίσουν απόλυτα για τον τρόπο λειτουργίας τους. Δεν πρόκειται να εξοικονομήσετε χρόνο αφού η διαδικασία αποξήρανσης διαρκεί έως και 18 ώρες, ωστόσο, δεν θα ζεστάνει την κουζίνα όπως ο φούρνος.
Στο φούρνο μικροκυμμάτων
Ίσως είναι ο ευκολότερος (και οικονομικότερος) τρόπος για να αποξηράνετε τα φρούτα σας. Απλώνετε ένα κομμάτι λαδόκολλας στο φούρνο, τοποθετείτε στη σειρά τις φέτες των φρούτων και τις ψήνετε πρώτα για 1 λεπτό και στη συνέχεια επαναλαμβάνετε το ψήσιμο για 30 δευτερόλεπτα τη φορά όσες φορές χρειαστεί μέχρι τα φρούτα να αφυδατωθούν πλήρως.
Δείτε επίσης
Τα πιο θρεπτικά αποξηραμένα φρούτα για super υγιεινή διατροφή
Αποξήρανση μυρωδικών: Κάν’ τη μόνος σου