H κινόα σήμερα αποτελεί ένα από τα βασικά υλικά που έχουμε στο ντουλάπι της κουζίνας μας. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και αμινοξέα και δεν έχει γλουτένη. Όπως το ρύζι, το κουσκούς, έτσι και η κινόα δεν απαιτεί μεγάλη προσπάθεια στο μαγείρεμα. Ωστόσο, για να έχουμε μια καλομαγειρεμένη κινόα πρέπει να προσέξουμε στα «σημεία».
Τύποι κινόα
Τα πιο συνηθισμένα χρώματα της κινόα είναι το λευκό, το μαύρο και το κόκκινο. Η λευκή κινόα είναι πιο απαλή και πιο γρήγορη για να μαγειρευτεί. Η κόκκινη κινόα είναι πιο σκληρή από τα υπόλοιπα είδη και θα πάρει λίγο περισσότερο χρόνο για να μαγειρευτεί, ενώ τέλος, υπάρχει και η μαύρη κινόα. Η κόκκινη και η μαύρη κινόα είναι ιδανικές για κρύα πιάτα, όπως σαλάτες.
Αναλογία κινόα-νερό
Γενικά, χρησιμοποιήστε τη διπλάσια ποσότητα σε νερό από την κινόα. Η αναλογία πάει 1: 2, δηλαδή για κάθε ένα φλιτζάνι κινόα, χρησιμοποιήστε δύο φλιτζάνια νερό. Ένα φλιτζάνι ωμή κινόα δίνει τρία φλιτζάνια μαγειρεμένη κινόα. Ωστόσο, μπορείτε να πειραματιστείτε με την αναλογία του νερού. Εάν θέλετε ένα αποτέλεσμα σαν εκείνου του ριζότου, μπορείτε να προσθέσετε επιπλέον 1/4 φλιτζάνι νερού. Εάν θέλετε την κινόα πιο στεγνή ή να τη βάλετε σε σούπα, η αναλογία είναι 1:1.75. Σε γενικές γραμμές, υπάρχει χώρος για ευελιξία τόσο στην αναλογία, όσο και στον χρόνο που μαγειρεύετε την κινόα. Καλύτερα πάντως να ξεπλύνετε την κινόα πριν τη μαγειρέψετε. Βάλτε την σε ένα σουρωτήρι κάτω από τη βρύση και αφήστε να τρέξει το νερό για 5 λεπτά.
Πώς να μαγειρέψετε κινόα στην κατσαρόλα
Ξεπλένετε την κινόα. Ρίχνετε το νερό σε μια κατσαρόλα και αφήνετε να βράσει. Μόλις βράσει το νερό, προσθέτετε αλάτι και στη συνέχεια την κινόα, ενώ έχετε χαμηλή φωτιά. Ανακατεύετε, σκεπάζετε και αφήνετε την κινόα να σιγοβράσει για 15 λεπτά μέχρι να απορροφηθεί πλήρως το νερό. Βγάζετε την κινόα από τη φωτιά και την αφήνετε σκεπασμένη να «κάτσει» για πέντε λεπτά. Περάστε ένα πιρούνι μέσα από την μαγειρεμένη κινόα για να «αφρατέψει» και στη συνέχεια σερβίρετέ την όσο είναι ακόμα ζεστή ή αφήστε την να κρυώσει εντελώς για να τη χρησιμοποιήσετε σε σαλάτες.
Νόστιμες ιδέες
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την κινόα σε σούπες, σε πιλάφι ή να τη σερβίρετε σε μπολ με λαχανικά. Για έξτρα γεύση μπορείτε να τσιγαρίσετε την άψητη κινόα σε ελαιόλαδο. Ένας άλλος εύκολος τρόπος για να δώσετε περισσότερη γεύση στην κινόα σας είναι να αντικαταστήσετε το βραστό νερό με ζωμό κοτόπουλου ή λαχανικών. Τέλος, για να διατηρείσετε την κινόα, βάλτε την στο ψυγείο σε ένα καλά κλειστό τάπερ. Η κινόα μπορεί να διαρκέσει έως και 7 ημέρες αλλά η υφή είναι καλή μέσα στις πρώτες 2-3 ημέρες.
Δείτε επίσης:
Κινόα: Η βασική συνταγή για να την πετύχεις
Κινόα: 10 συνταγές με το αγαπημένο superfood
Healthy bowl με κινόα και superfoods