Αν αναζητήσουμε την εύκολη λύση, μπορούμε να βρούμε καλαμάρια καθαρισμένα και φιλεταρισμένα, κατεψυγμένα φυσικά. Αν τα αγοράσουμε φρέσκα όμως, μπορούμε να τα καθαρίσουμε μόνοι μας εύκολα και με προσοχή ως εξής:
Χωρίζουμε το κεφάλι από το σώμα τους προσεκτικά με τα χέρια. Κόβουμε και χωρίζουμε το κεφάλι από τα πλοκάμια ακριβώς πίσω από τα μάτια. Αφαιρούμε και πετάμε το στόμα του καλαμαριού καθώς και το λεπτό κόκαλο που υπάρχει στο σώμα του. Με ένα μαχαίρι αφαιρούμε δέρμα και πτερύγια (αν θέλουμε τα κρατάμε). Κόβουμε το καλαμάρι στη μέση, στην κάθετη ρωγμή, και αφαιρούμε όλα τα εντόσθια από το εσωτερικό του. Το ξεπλένουμε πολύ καλά με νερό και το στεγνώνουμε ταμποναριστά με χαρτί κουζίνας.