Το σπανάκι είναι από τα πιο αγαπημένα και θρεπτικά φυλλώδη λαχανικά που καταναλώνεται με πολλούς τρόπους, από σαλάτες, γέμιση σε κρεατικά και πουλερικά μέχρι smoothies ενώ μαγειρεύεται πολύ γρήγορα. Όταν είναι στην εποχή του λοιπόν το απολαμβάνουμε στο έπακρο, ωστόσο, η εναλλακτική της κατάψυξης δίνει τη δυνατότητα να το έχουμε στο τραπέζι όλο το χρόνο.
Η διαδικασία είναι πολύ απλή και μπορείτε να την ακολουθήσετε για παρόμοια φυλλώδη λαχανικά όπως τα παντζαρόφυλλα για παράδειγμα. Υπάρχουν δύο βασικοί τρόποι: η τοποθέτηση στην κατάψυξη των φύλλων φρέσκα ή να τα ζεματίσετε πριν τα αποθηκεύσετε. Θυμηθείτε ότι πρέπει να πλύνετε πολύ καλά το σπανάκι πριν το αποθηκεύσετε με οποιονδήποτε τρόπο. Στη συνέχεια το στεγνώνετε αφήνοντάς το για λίγο πάνω σε χαρτί κουζίνας ή χρησιμοποιώντας spinner. Το βάζετε σε επίπεδα σε ειδικά σακουλάκια και όταν αυτά γεμίσουν, πιέζετε, αφαιρείτε όσο το δυνατόν περισσότερο αέρα, κλείνετε καλά και τα βάζετε στην κατάψυξη. Όταν θέλετε να το χρησιμοποιήσετε, το ξεπαγώνετε για μερικές ώρες, στη συνέχεια αφαιρείτε το νερό αν υπάρχει και το σερβίρετε ή το μαγειρεύετε. Αν το ζεματίσετε, το στραγγίζετε καλά από το νερό, αφήνετε να κρυώσει καλά και στη συνέχεια το βάζετε στα σακουλάκια.