Μόλις έχουµε αγοράσει ολόφρεσκο και ζεστό το ψωµί µας από τον φούρνο που εµπιστευόµαστε. Αν δεν το καταναλώσουµε γρήγορα, υπάρχουν τρόποι να το διατηρήσουµε για αρκετές µέρες.
Μερικοί από τους πιο έµπειρους τεχνίτες ψωµιού µάς δίνουν χρήσιµες συµβουλές:
* Μόλις κρυώσει εντελώς το τυλίγετε µε βαµβακερή πετσέτα ή το κλείνετε καλά σε µια σακούλα ώστε να µην ξεραθεί.
* Το ψωµί µε µαγιά (ή µε µαγιά και προζύµι) κρατάει 2 ηµέρες στην ψωµιέρα και 4 στο ψυγείο, ενώ αν καταψυχθεί πρέπει να καταναλωθεί σε 2-3 εβδοµάδες.
* Το αποκλειστικά προζυµένιο αντέχει 5-7 ηµέρες εκτός ή εντός ψύξης και 1 µήνα στην κατάψυξη.
* Απόψυξη: Αφήστε το 5-6 ώρες χωρίς να το βγάλετε από τη σακούλα. Θα ανακτήσει όλη την υγρασία του σταδιακά και θα µοιάζει ηµέρας. Ενα πολύ ελαφρύ ζέσταµα στην τοστιέρα βοηθάει να βγάλει τα αρώµατά του.
Δείτε επίσης:
Χάρης Παπαλίτσας: Το σωστό ψωμί είναι τέχνη
Το… μάλλινο ψωμί και πώς μπορείτε να το φτιάξετε και εσείς στο σπίτι
Πιαντίνα: Φτιάχνουμε το παραδοσιακό ιταλικό ψωμί