Το καρπούζι είναι αναμφίβολα ο πρωταγωνιστής του ελληνικού καλοκαιριού — δροσιστικό, γλυκό και ιδανικό για τις ζεστές μέρες. Όμως, παρά την απλότητά του, η επιλογή ενός καλού καρπουζιού δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση. Πόσες φορές δεν έχουμε βρεθεί μπροστά σε έναν σωρό καρπούζια, αναρωτώμενοι ποιο να διαλέξουμε για να πετύχουμε τη σωστή γεύση, το άρωμα και την τραγανή υφή; Παρακάτω ακολουθούν πρακτικές συμβουλές και μικρά μυστικά για να επιλέγουμε πάντα το καλύτερο καρπούζι.
Αρχικά, όπως και σε άλλα φρούτα έτσι και στο καρπούζι το βάρος έχει σημασία. Όσο πιο βαρύ είναι ένα καρπούζι σε σχέση με το μέγεθός του, τόσο πιο ζουμερό θα είναι. Επιπλέον, η φλούδα του πρέπει να είναι λεία και σφιχτή, να μην έχει χτυπήματα ή μαύρα σημάδια, ενώ το σχήμα του οφείλει να είναι συμμετρικό και το χρώμα του βαθύ πράσινο. Πιο συγκεκριμένα, το χρώμα του αν είναι βαθύ πράσινο αποτελεί ένδειξη ωριμότητας. Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι αν υπάρχει κίτρινο σημάδι στη βάση του. Αυτό το σημάδι προκύπτει από το σημείο που ακουμπούσαν στο χώμα. Όσο πιο έντονα κιτρινωπό είναι, τόσο πιο ώριμο είναι το καρπούζι.
Σε ό,τι αφορά, το κοτσάνι του πρέπει να είναι χλωρό και πράσινο. Αν τι κοτσάνι είναι ξερό, τότε το καρπούζι έχει κοπεί εδώ και αρκετές μέρες.
Αρκετός κόσμος χτυπάει το φρούτο για να βρει πιο είναι το καλύτερο. Τι ισχύει, λοιπόν, για τον ήχο; Όταν το χτυπάτε ελαφρά στη μέση, θα πρέπει να ακούγεται ένα βαθύς και υπόκωφος ήχος. Αν ο ήχος είναι κοφτός τότε το καρπούζι είναι ακόμα άγουρο.
Πάντως είναι σημαντικό να αποφεύγετε τα καρπούζια που έχουν εκτεθεί για ώρα στον ήλιο και να προτιμάτε όσα είναι σε σκιερό και δροσερό σημείο, αφού αυτά είναι πιο φρέσκα και γευστικά.
Δείτε επίσης
Με τη φλούδα ή χωρίς; Πώς συντηρείται καλύτερα το καρπούζι
Φτιάχνουμε παγωμένο Martini καρπουζιού
Σορμπέ φρούτων: 5 συνταγές που θα σας δροσίσουν