Τα μήλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη μαγειρική με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Τα μαγειρεύουμε είτε μόνα τους για να τα καταναλώσουμε ως συνοδευτικό ή μπορούμε να δημιουργήσουμε πιο ιδιαίτερες συνταγές, για παράδειγμα βούτυρο μήλου. Τα σερβίρουμε με κρέατα όπως χοιρινό και πουλερικά, καραμελωμένα, ψητά βραστά και όχι μόνο, ενώ χρησιμοποιούνται συχνά και σε πολλά επιδόρπια και αρτοσκευάσματα.
Ψητά μήλα
Υπάρχουν πολλές συνταγές και διαφορετικές τεχνικές που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή ψητών μήλων. Σε κάποιες συνταγές, τα μήλα μένουν ολόκληρα χωρίς τη φλούδα και χωρίς τον πυρήνα τους ή αφαιρούμε την φλούδα κατά ένα μέρος μόνο. Ο πυρήνας γεμίζεται ξανά πριν από το ψήσιμο, και η γέμιση μπορεί να είναι απλή όπως βούτυρο με καστανή ζάχαρη ή πιο σύνθετη, με βούτυρο, μαύρη ζάχαρη, σιρόπι, μέλι, χυμός μήλου, νερό, κανέλα, μοσχοκάρυδο, αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς.
Τηγανητά μήλα
Τα μήλα μπορούν επίσης να γίνουν και τηγανιτά, αφού κοπούν σε ροδέλες, φέτες, ξεφλουδισμένα ή όχι, ανάλογα με τη συνταγή. Τηγανίζονται σε βούτυρο λευκή ή καστανή ζάχαρη, κάτι που βοηθά στη διατήρηση του σχήματός τους. Υπάρχουν συνταγές που απαιτούν άλλα συστατικά, όπως κανέλα, μοσχοκάρυδο, αλάτι, αυγό και νερό, ενώ μπορούν να τηγανιστούν και σε λίπος μπέικον αντί για βούτυρο αλλά καλό είναι να το αποφεύγουμε.
Σάλτσα μήλου
Η σάλτσα μήλου είναι πολύ δημοφιλής φαγητό και παρασκευάζεται εύκολα με απλά και λίγα υλικά. Τα βασικά συστατικά είναι ζάχαρη και νερό. Για ενίσχυση της γεύσης χρησιμοποιούμε συστατικά, όπως κανέλα, μοσχοκάρυδο, γαρίφαλο, χυμός ή ξύσμα λεμονιού και μηλίτης.
Αποξηραμένα μήλα
Η αποξήρανση των μήλων αφαιρεί την υγρασία από το φρούτο, αφήνοντάς του μια συμπυκνωμένη γεύση. Αποτελούν ένα γλυκό, θρεπτικό σνακ και αποθηκεύονται εύκολα. Υπάρχουν δύο τρόποι με τους οποίους μπορούμε να αποξηράνουμε τα μήλα μας, είτε στον ήλιο, είτε στο φούρνο.
Όποιον τρόπο και να επιλέξετε για να εντάξετε τα μήλα στη μαγειρική σας, είναι βέβαιο ότι τα υπέροχα μήλα, που η ελληνική γη μας δίνει απλόχερα μπορούν να απογειώσουν τα πιάτα σας.
Διαβάστε ακόμα:
Έχετε μήλα; Έχετε ψωμί; Φτιάξτε ένα πανεύκολο επιδόρπιο!
Μιλφέιγ με μήλα, τυρί και ζαμπόν και σάλτσα μελιού
Κρέπες με γέμιση από καραμελωμένα μήλα, μπισκότο και σοκολάτα