Οι λόγοι για να αντικαταστήσουμε τα αυγά τις συνταγές μας, ποικίλουν. Είτε γιατί ακολουθούμε μια vegan διατροφή, είτε γιατί είμαστε αλλεργικοί, αλλά και επειδή απλά μας τελείωσαν και δεν μπορούμε να βρούμε εύκολα αυγά την στιγμή που τα χρειαζόμαστε, συχνά χρειάζεται να τα παραλείψουμε. Όμως, είναι πολύ εύκολο να αντικατασταθούν και να έχουμε παράλληλα ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα ανάλογα πάντα με το υποκατάστατο που χρησιμοποιούμε, αλλά και με τον τύπο της συνταγής.

Πολτοποιημένη μπανάνα
Η πολτοποιημένη, ώριμη μπανάνα μπορεί να υποκαταστήσει τα αυγά, κυρίως σε συνταγές για μάφιν, κέικ, γρήγορα ψωμιά και τηγανίτες. Η αναλογία είναι ¼ φλιτζάνι πολτοποιημένη ώριμη μπανάνα για κάθε ένα αυγό που απαιτεί η συνταγή.

Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι ώριμες μπανάνες έχουν περισσότερη ζάχαρη και υγρασία, οπότε ίσως χρειαστεί να μειώσουμε τα υπόλοιπα υγρά και γλυκαντικά στη συνταγή μας. Σε αυτήν την περίπτωση, οι μπανάνες προσθέτουν γεύση και άρωμα στο πιάτο μας.

Πουρές μήλων
Και ο πουρές μήλων ενδείκνυται για την αντικατάσταση των αυγών στις συνταγές μας και τον χρησιμοποιούμε όπως και την πολτοποιημένη μπανάνα, κυρίως σε μάφιν, κέικ, γρήγορα ψωμιά και τηγανίτες. Η παρασκευή του είναι εύκολη και χρειαζόμαστε ελάχιστα υλικά, μόνο 2 φλιτζάνια μήλο, καθαρισμένο και κομμένο σε κύβους και περίπου 1 φλιτζάνι νερό.

Σε ένα κατσαρολάκι, βράζουμε το μήλο με το νερό, περίπου 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το μίγμα και αν χρειάζεται, προσθέτουμε λίγο νερό ακόμα. Αν μας αρέσει το άρωμα της κανέλας, μπορούμε να προσθέσουμε ένα ξυλάκι στο βράσιμο. Αποσύρουμε από την φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.

Αν στο μίγμα μας έχει μείνει νερό, το στραγγίζουμε και το περνάμε από το μπλέντερ. Το διατηρούμε σε βάζο στο ψυγείο και η αναλογία είναι ¼ του φλιτζανιού πουρές μήλου για κάθε αβγό.

Αλεσμένος λιναρόσπορος και νερό
Ο αλεσμένος λιναρόσπορος, είναι δημοφιλές υποκατάστατο των αυγών στη vegan κουζίνα. Για να πάρουμε το μίγμα που θέλουμε, χρησιμοποιούμε την εξής αναλογία: για κάθε αυγό, ανακατεύουμε 1 κουταλιά της σούπας κοπανισμένο λιναρόσπορο με 3 κουταλιές της σούπας νερό.

Αφήνουμε το μίγμα στο στο ψυγείο μέχρι ο λιναρόσπορος να ρουφήξει το νερό και να έχουμε ένα κάπως κρεμώδες μίγμα, περίπου 15 λεπτά. Ο λιναρόσπορος προσθέτει μια ήπια γεύση ξηρών καρπών στις συνταγές και ενδείκνυται για τηγανίτες, μπράουνις, μπισκότα και μπανανόψωμο.

Γιαούρτι
Και στην περίπτωση του γιαουρτιού, η αναλογία είναι ¼ φλιτζάνι ανά αυγό. Ωστόσο, εάν πρέπει να αποφύγουμε τα γαλακτοκομικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε παχύρρευστα γιαούρτια φυτικής προέλευσης.

Τα περισσότερα άλλα μη γαλακτοκομικά γιαούρτια μπορεί να είναι πολύ αραιά για να αντικαταστήσουν τα αυγά στο ψήσιμο και να μην μας δώσουν το αποτέλεσμα που θέλουμε.

Τόφου
Για ένα πλούσιο σε πρωτεΐνες και vegan υποκατάστατο του αυγού, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το τόφου. Πολτοποιούμε το τόφου στο μπλέντερ και είμαστε έτοιμοι. Και εδώ, η αναλογία είναι ¼ φλιτζάνι ποστοποιημένο τόφου ανά αυγό.

Ωστόσο, πρέπει να έχουμε υπόψη μας, ότι αντικαθιστώντας το αυγό με τόφου, δεν θα έχουμε ροδοψημένο αποτέλεσμα στις συνταγές φούρνου. Η χρήση πολτοποιημένου τόφου προτείνεται για πιο πυκνά αρτοσκευάσματα, όπως κέικ, ψωμιά και μπράουνις, αλλά μπορεί άνετα να χρησιμοποιηθεί και σε αλμυρές συνταγές.

Βουτυρόγαλα
Το βουτυρόγαλα βοηθά στο δέσιμο των υλικών. Είναι πολύ εύκολο να βρούμε βουτυρόγαλα στα καταστήματα τροφίμων. Έχει μια πικάντικη γεύση, η οποία μπορεί να λειτουργήσει καλά σε μπισκότα ή μπράουνις. Η αναλογία είναι ¼ φλιτζάνι βουτυρόγαλα ανά αυγό.

Πουρές κολοκύθας
Ο πουρές κολοκύθας, είναι ένα πολύ καλό υποκατάστατο των αυγών. Λειτουργεί ιδιαίτερα καλά σε συνταγές που περιλαμβάνουν κανέλα, καραμέλα και μήλα. Η κολοκύθα είναι χειμερινή και αρχίζουμε να την βρίσκουμε γύρω στον Νοέμβριο. Αν αγοράσουμε ολόκληρη κολοκύθα, μπορούμε να την διατηρήσουμε στο ψυγείο μας για περίπου μια εβδομάδα και αρκετούς μήνες στην κατάψυξη, τριμμένη κομμένη σε κύβους που θα μοιράσουμε σε σακουλάκια, ξεπαγώνοντας κάθε φορά μόνο την ποσότητα που χρειαζόμαστε.

Για να φτιάξουμε τον δικό μας πουρέ κολοκύθας, ώστε να αντικαστήσουμε τα αυγά, πλένουμε την κολοκύθα, την καθαρίζουμε με ένα κοφτερό μαχαίρι, την κόβουμε στη μέση και αδειάζουμε τα σπόρια της. Μετά, κοβουμε τα δύο κομμάτια ξανάστη μέση και τα βάζουμε με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω, σε ένα ταψί με λαδόκολλα. Ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά (ανάλογα το μέγεθος) στους 200°C.

Τα βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε για λίγο να κρυώσουν. Με ένα κουτάλι, αφαιρούμε την ψίχα και την πολτοποιούμε στο μπλέντερ. Μόλις κρυώσει εντελώς, την μεταφέρουμε σε βάζο και την διατηρούμε στο ψυγείο. Για κάθε αυγό που απαιτεί η συνταγή μας, χρησιμοποιούμε ¼ φλιτζάνι πουρέ κολοκύθας.