Θερμοκρασία δωματίου. Ένας όρος που έχετε δει χιλιάδες φορές σε γλυκές και αλμυρές συνταγές. Πώς, όμως, ακριβώς προσδιορίζεται και είναι η ίδια σε όλο τον κόσμο; Όπως ίσως ήδη φαντάζεστε ο όρος είναι υποκειμενικός, διότι η θερμοκρασία της δικής σας κουζίνας, δεν είναι απαραίτητα η ίδια με τη δική μας. Ο όρος, ουσιαστικά, αναφέρεται στη θερμοκρασία που έχει ένα τρόφιμο που δεν βρίσκεται στο ψυγείο. Μέχρι και πριν την εφεύρεση του, τα τρόφιμα διατηρούνταν σε κελάρια και όχι στη θερμοκρασία που έχει ένα μέσο ψυγείο. Στην Αμερική, τη δεκαετία του 1950 το ψυγείο αποτελούσε μία συχνή οικιακή συσκευή, στην οποία τοποθετούνταν τρόφιμα, όπως το βούτυρο και τα αυγά που μέχρι τότε έμεναν εκτός ψυγείου. Έτσι, τα βιβλία μαγειρικής σιγά σιγά άρχισαν να αναφέρουν όλο και περισσότερο τον όρο «θερμοκρασία δωματίου» για να γίνεται διάκριση μεταξύ αυτής και της «θερμοκρασίας ψυγείου».
Ποια είναι η θερμοκρασία δωματίου;
Δεν είναι κάποια συγκεκριμένη θερμοκρασία, αφού υπάρχουν διαφορές από χώρα σε χώρα. Στα τέλη της δεκαετίας του 1960, ο Δανός επιστήμονας Povl Ole Fanger άρχισε να ερευνά ποια είναι η ιδανική θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος σε εσωτερικούς χώρους, σύμφωνα με το μεταβολισμό, τα ρούχα, τον αέρα, την υγρασία, καθώς και άλλους παράγοντες, με τα ευρήματά του να επηρεάζουν, σημαντικά, συστήματα θέρμανσης, εξαερισμού και κλιματισμού (HVAC). Η καλύτερη θερμοκρασία ενός εσωτερικού χώρου είναι, λοιπόν, διαφορετική ανά γεωγραφική περιοχή και σχετίζεται φυσικά και με το φύλο και την ηλικία του κάθε ατόμου ακόμη και αν αναφερόμαστε σε άτομα που κατοικούν στο ίδιο μέρος.
Πόσο μεγάλη σημασία έχει η θερμοκρασία στη μαγειρική;
Είναι σημαντικό να αφήνουμε τα συστατικά να «ζεσταθούν» λίγο πριν τα μαγειρέψουμε, όταν η συνταγή αναγράφει τη φράση «θερμοκρασία δωματίου». Αρχικά, για να έχουν κοντινή θερμοκρασία με τα υπόλοιπα συστατικά, τα οποία δεν διατηρούνται στο ψυγείο. Επιπλέον, η σωστή θερμοκρασία βοηθάει τα μαγειρικά σκεύη να μην κρυώσουν, και επιτρέπει στα τρόφιμα να ψήνονται με μεγαλύτερη ομοιομορφία, ειδικά όταν αναφερόμαστε σε πιο «χοντροκομμένα» κομμάτια.
Η θερμοκρασία έχει πολύ μεγάλη σημασία επίσης στη μαγιονέζα και στις βινεγκρέτ, οι οποίες είναι ασταθείς όταν είναι σπιτικές. Γι’ αυτό και τα βιομηχανοποιημένα προϊόντα περιέχουν ουσίες όπως η λεκιθίνη.
Και αν θέλετε ένα υλικό να έρθει γρήγορα σε «θερμοκρασία δωματίου», τι μπορείτε να κάνετε;
Ένας εύκολος και γρήγορος τρόπος για υλικά όπως το γάλα, το νερό ή τα αυγά, είναι να τα βάλετε σε ένα μπολ και να το τοποθετήσετε μέσα σε ένα μεγαλύτερο δοχείο γεμάτο με ζεστό νερό βρύσης. Το νερό θα μεταφέρει θερμότητα στο υλικό και θα έρθει γρηγορότερα σε «θερμοκρασία δωματίου». Προσοχή, όμως, μην βάλετε νερό που ζεματάει, διότι τότε υπάρχει περίπτωση να χαλάσετε το υλικό σας.