Κανείς δεν χαίρεται στη θέα του γεμάτου με άπλυτα νεροχύτη, ιδίως όταν μιλάμε για το βράδυ, μετά το δείπνο, που συσσωρεύεται η κούραση όλης της ημέρας. Κι αν έχουμε πλυντήριο πιάτων, αλλά είναι ήδη γεμάτο και δεν έχει χώρο για τα λερωμένα πιάτα και ποτήρια, υπάρχουν δύο επιλογές. Η πρώτη είναι -παρά την κούραση- να τα πλύνουμε άμεσα στο χέρι. Η δεύτερη είναι να τα αφήσουμε όπως έχουν για το επόμενο πρωί, σε αυτή την περίπτωση, όμως, ρισκάρουμε να προσελκύσουμε ανεπιθύμητους επισκέπτες, που τους αρέσει να κυκλοφορούν στο σκοτάδι.
Τι μπορούμε να κάνουμε; Να βάλουμε το πλυντήριο πιάτων μας να δουλέψει ακόμη και χωρίς να το γεμίσουμε τελείως, με ό,τι έχει συγκεντρωθεί στον νεροχύτη ως τότε. Κι αν βιαστήκατε να σκεφτείτε πως αυτό είναι σπατάλη νερού, σας λέμε ότι τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Σύμφωνα με νέα έρευνα, αν βάλουμε να πλυθούν για παράδειγμα 8 πιάτα σε ένα πλυντήριο σύγχρονης ενεργειακής κλάσης, τότε το νερό που χρησιμοποιεί είναι το μισό από αυτό που θα χρησιμοποιούσαμε αν τα 8 αυτά πιάτα τα πλέναμε στο χέρι.
Κι αν πάλι σκέφτεστε και το νερό και το ρεύμα που θα καταναλωθεί, έχετε υπόψη ότι οι σύγχρονες συσκευές έχουν ειδικά προγράμματα για λίγα πιατικά, που καίνε λιγότερο ρεύμα, καταναλώνουν λιγότερο νερό και λιγότερο σαπούνι. Κάποια, για παράδειγμα, επιτρέπουν να γεμίσετε μόνο το επάνω ή το μόνο το κάτω ράφι, χωριστά. Οπότε δεν τίθεται το ζήτημα της οικονομίας, εκτός κι αν η συσκευή που έχετε είναι πολύ παλιάς τεχνολογίας. Σε αυτή την περίπτωση, μπορείτε να σκεφτείτε να αλλάξετε τη συσκευή σας με μία πιο σύγχρονη.
Τι άλλο καλό έχει αυτή η συμβουλή;
Το γεγονός ότι μπορείτε να αφήσετε το πλυντήριο να πλένει όσο κοιμάστε και να κλείσει μόνο του. Το πρωί τα πάντα στο εσωτερικό του θα έχουν κρυώσει και εσείς θα μπορείτε με μεγαλύτερη ευκολία να τα βάλετε στη θέση σας, όσο περιμένετε να γίνει το πρωινό σας. Έτσι, η μέρα θα ξεκινήσει με ένα άδειο πλυντήριο, στο οποίο κατά τη διάρκειά της θα βάζετε ότι λερώνεται σταδιακά. Το βράδυ θα το βάλετε πάλι σε λειτουργία με όσα έχουν μαζευτεί χωρίς τύψεις ότι το καίτε άσκοπα. Τώρα, πάλι, αν έχετε καλεσμένους στο σπίτι, προφανώς το πλυντήριο θα γεμίσει, κι αυτό είναι αναμενόμενο.
Συμπέρασμα; Ας απενοχοποιήσουμε το να βάζουμε το πλυντήριο πιάτων μας σε λειτουργία μισογεμάτο. Σίγουρα δεν είναι σπατάλη χρημάτων, αλλά κάτι που θα μας κάνει να έχουμε πάντα έναν άδειο και καθαρό νεροχύτη, που θα μας βοηθήσει να έχουμε και καλύτερη διάθεση όσο είμαστε στην κουζίνα, για να δημιουργήσουμε ή να απολαύσουμε τα γεύματα της ημέρας με τους αγαπημένους μας.
Κι αν έχετε ακόμη αμφιβολίες για το πλύσιμο στο πλυντήριο δείτε και άλλο σχετικό μας άρθρο.