Μας αρέσει οποιαδήποτε τεχνική μας επιτρέπει να ετοιμάζουμε το φαγητό μας γρήγορα, οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Αυτή τη φορά, βρήκαμε το τέλειο κόλπο για να μαγειρεύουμε τις πατάτες στον μισό χρόνο.

Το να βράζουμε ξεχωριστά τις πατάτες για μία συνταγή, κάπως μας κουράζει γιατί μας προσθέτει έξτρα χρόνο προετοιμασίας του φαγητού. Για να πλύνουμε, να καθαρίσουμε και να κόψουμε περίπου 1 κιλό πατάτες, χρειαζόμαστε περί τα 10΄. Για να τις βράσουμε, θέλουμε περίπου άλλα 30΄, από την ώρα που θα ξεκινήσει ο βρασμός -ας μην υπολογίσουμε καν πόση ώρα χρειάζεται για την πρώτη βράση, το κρύο νερό με τις πατάτες στην κατσαρόλα.

Το παραπάνω μπορεί να μην μοιάζει δύσκολο με την πρώτη ματιά, ωστόσο αν δίπλα βάλουμε και τους χρόνους προετοιμασίας και μαγειρέματος και των άλλων πιάτων για το γεύμα μας, μοιάζει κάπως πιο κουραστικό. Γι αυτό και αναζητήσαμε τρόπο για να μειώσουμε τον χρόνο στο μισό και τον βρήκαμε! Μάλιστα, καταφέραμε να βρούμε τρόπο να βράζουμε σωστά τις πατάτες -για να μην είναι ούτε σκληρές ούτε λιωμένες-, σε μόλις 5΄!

Ξεκινάμε με τον βραστήρα, όπου βράζουμε στα γρήγορα το νερό για τις πατάτες. Παράλληλα, κόβουμε τις ωμές πατάτες σε μικρούς κύβους και τους βάζουμε σε μια κατσαρόλα, ρίχνουμε το καυτό νερό από τον βραστήρα και βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά, προσαρμόζοντας ανάλογα τη θερμοκρασία ώστε οι πατάτες να σιγοβράζουν. Σε μόλις 5΄ οι πατάτες είναι έτοιμες για να προστεθούν σε μία κατσαρόλα όπου βράζουμε σούπα, σε μία ομελέτα, να τηγανιστούν για να γίνουν τραγανές απ’ έξω και τρυφερές από μέσα, καθώς και μπουν μαζί με κρέας ή άλλα λαχανικά στον φούρνο.

Σε αυτή την τεχνική, αυτό που μας γλυτώνει χρόνο είναι ότι βράζουμε το νερό στον βραστήρα όση ώρα προετοιμάζουμε τις πατάτες. Σημαντικό είναι επίσης και ότι κόβουμε τις πατάτες σε μικρούς κύβους και έτσι, μπορούν να μαγειρευτούν γρηγορότερα. Με τον ίδιο τρόπο και χωρίς να χρειάζονται καθάρισμα, μπορούν να μαγειρευτούν και οι baby πατάτες, καθώς και η σελινόριζα, τα παντζάρια και τα γογγύλια.

Σημειώνεται ότι μπορεί να φαίνεται περίεργο που οι πατάτες μπαίνουν στην κατσαρόλα με βραστό και όχι με κρύο νερό, όπως συστήνουν οι περισσότερες συνταγές για ομοιόμορφο βράσιμο μέσα-έξω, ωστόσο αυτή η τεχνική στην ουσία μαγειρεύει μόνο εν μέρη τις κομμένες πατάτες. Με άλλα λόγια, αυτή η μέθοδος δεν προορίζεται για πατάτες πουρέ ή για πατάτες που θα σερβιριστούν αμέσως, αλλά είναι ιδανική για συνταγές όπου οι πατάτες στη συνέχεια θα τηγανιστούν, θα βράσουν ή θα ψηθούν.

Έξτρα συμβουλή: Τόσο σε αυτή την τεχνική για τις πατάτες όσο και σε οποιαδήποτε συνταγή ζητάει να βράζουν οι πατάτες σε νερό, αποφεύγουμε τον έντονο βρασμό. Ιδανικά, θα πρέπει να σιγοβράζουμε τις πατάτες, για να μαγειρεύονται ομοιόμορφα και απαλά.

Δείτε επίσης:
Τέσσερις χρήσεις για τις πατάτες που δεν θα φανταζόσουν ποτέ

#olivetips: Το μυστικό που θα αλλάξει οριστικά τον τρόπο που καθαρίζεις πατάτες

Μυστικά και τεχνάσματα για να μαγειρέψετε τις τέλειες πατάτες