Τα φιστίκια έχουν την τιμητική τους και χρησιμοποιούνται παντού: σε κρουασάν, σε παγωτό, σε κέικ. Παρά την ευρεία χρήση τους, όμως οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν τις διαφορετικές κατηγορίες αλειμμάτων που υπάρχουν. Η αλήθεια είναι ότι για να δημιουργήσουμε καλά επιδόρπια, χρειαζόμαστε τα σωστά υλικά. Και τα φιστίκια είναι ακριβώς αυτό που χρειαζόμαστε. αφού προσφέρουν νοστιμιά στα γλυκά μας. Ποια είναι η διαφορά όμως ανάμεσα στην πάστα φιστικιού, την πραλίνα φιστικιού και την κρέμα φιστικιού;

Πάστα Φιστικιού

Η πραγματική πάστα φιστικιού είναι από 100% φιστίκι. Είναι ακατέργαστη, με πλούσια υφή και γεύση φιστικιού, φυσικό, θαμπό πράσινο χρώμα. Είναι ιδανική για μπισκότα και κέικ και επικάλυψη στα γλυκά

Συνταγή πάστα φιστικιού

Υλικά
200γρ. φιστίκια
2 κουτ. σούπας ηλιέλαιο

Διαδικασία
Σε μία μεσαίου μεγέθους κατσαρόλα βράζουμε νερό και προσθέτουμε τα φιστίκια. Τα αφήνουμε να βράσουν για 4 λεπτά και μετά τα στραγγίζουμε και τα τοποθετούμε σε μια καθαρή πετσέτα κουζίνας. Τρίβουμε τα φιστίκια στην πετσέτα για να αφαιρεθεί η φλούδα. Προσθέτουμε στο μούλτι τα φιστίκια και το λάδι και χτυπάμε μέχρι να έχουμε μία όσο το δυνατόν πιο λεία υφή.

Πραλίνα φιστικιού

Η πραλίνα φιστικιού περιέχει περίπου 50-70% φιστίκι και όσο υψηλότερο το ποσοστό φιστικιού, τόσο καλύτερη η γεύση της. Πρόκειται για το ιδανικό προϊόν για βουτυρόκρεμες, μους, γεμίσεις σε γλυκά και παγωτό. Πάντως, αν το γλυκό σας έχει μέσα αρκετή ζάχαρη, τότε καλό είναι να μην χρησιμοποιήσετε αυτή την πραλίνα.

Συνταγή

Υλικά
600γρ. ανάλατα φιστίκια
400γρ. λευκή ζάχαρη
100ml. νερό

Διαδικασία
Σε ένα ταψί τοποθετούμε τα φιστίκια και σε προθερμασμένο φούρνο στους 150°C ψήνουμε για 15 λεπτά. Παράλληλα, σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό και προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη. Ανακατεύουμε προσεκτικά με μια λαστιχένια σπάτουλα. Ζεσταίνουμε μέχρι το μείγμα να φτάσει στους 118°C. Τότε, βάζουμε τα φιστίκια στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα, ώστε όλα τα φιστίκια να καλυφθούν με το σιρόπι. Όταν τα φιστίκια καραμελώσουν τα τοποθετούμε σε ένα ταψί και τα αφήνουμε. Όταν κρυώσουν τα βάζουμε στο μπλέντερ και τα χτυπάμε. Το μείγμα θα είναι παχύρευστο, ωστόσο όσο περισσότερο το χτυπήσουμε τόσο περισσότερο ομοιογενές θα είναι.

Κρέμα Φιστικιού

Η κρέμα φιστικιού περιέχει λιγότερο από 20% φιστίκι. Εμφανισιακά φαίνεται ωραία — με ανοιχτό πράσινο χρώμα και μεταξένια υφή — αλλά δεν έχει την αυθεντική γεύση του φιστικιού, λόγω των συστατικών της. Είναι ιδανική για επικάλυψη, σε φρούτα και για ταιριάζει καλά με σοκολάτα.

Συνταγή για 300γρ. κρέμα φιστικιού

Υλικά
150γρ. φιστίκια ανάλατα ωμά
180ml πλήρες γάλα
30γρ. ανάλατο βούτυρο
100γρ. λευκή σοκολάτα
1 κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη

Διαδικασία
Σε μία μεσαίου μεγέθους κατσαρόλα βράζουμε νερό και προσθέτουμε τα φιστίκια. Τα αφήνουμε να βράσουν για 4 λεπτά και μετά τα στραγγίζουμε και τα τοποθετούμε σε μια καθαρή πετσέτα κουζίνας. Τρίβουμε τα φιστίκια στην πετσέτα για να αφαιρεθεί η φλούδα και τα φιστίκια με 60ml γάλα και 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη άχνη για περίπου 5 λεπτά μέχρι τα φιστίκια να γίνουν μια λεία πάστα. Θα χρειαστεί να σταματήσουμε το μούλτι 3-4 φορές μέχρι να έχουμε τη σωστή υφή. Βάζουμε σε μία καθαρή κατσαρόλα το υπόλοιπο γάλα (120ml), το βούτυρο και τη λευκή σοκολάτα και ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσουν. Έπειτα, αφήνουμε στην άκρη. Προσθέτουμε στο μπλέντερ το μείγμα της λευκής σοκολάτας και χτυπάμε μέχρι να αποκτήσουμε ένα λείο και κρεμώδες αποτέλεσμα. Η κρέμα φιστικιού διατηρείται στο ψυγείο για 2 εβδομάδες.