Η συνταγή για pasta alla vodka αποτελεί την απόδειξη πως ο συνδυασμός απλών υλικών μπορεί να δημιουργήσει μοναδικά πιάτα. Εδώ, φτιάχνουμε μία ακαταμάχητη κρεμώδη σάλτσα ντομάτας, που θα απογειώσει τα ζυμαρικά σας.

Το μυστικό κρύβεται στη χρήση ολόκληρων αποφλοιωμένων ντοματών και του πελτέ. Μαζί φτιάχνουν μια πλούσια σάλτσα, γεμάτη γεύση, που δύσκολα μπορεί να συγκριθεί με άλλη. Ακόμα κι αν δεν είστε λάτρεις της βότκας, τη συγκεκριμένη συνταγή θα την αγαπήσετε, καθώς αναδεικνύει διακριτικά τη γεύση του πιάτου, προσφέροντας απίστευτη ένταση στις ντομάτες.

Ακόμα ένας λόγος που θα λατρέψετε τη συνταγή με ζυμαρικά είναι ότι η προετοιμασία είναι ελάχιστη και ο χρόνος μαγειρέματος δεν ξεπερνά τα 30 λεπτά.

Τα ζυμαρικά και τα βασικά υλικά 

Ντομάτες: Οι ολόκληρες αποφλοιωμένες ντομάτες δίνουν σώμα και όγκο στη σάλτσα ώστε τα ζυμαρικά να καλύπτονται ομοιόμορφα, ενώ ο πελτές χαρίζει βαθιά, φρουτώδη γεύση που δεν επιτυγχάνεται μόνο με τις ντομάτες.

Βότκα: Αναδεικνύει τον φυσικό πλούτο των ντοματών.

Κρέμα γάλακτος: Απαραίτητη για σάλτσα βότκας, καθώς χαρίζει ισορροπία και την χαρακτηριστική πλούσια και βελούδινη υφή.

Πένες: Το σχήμα και οι ραβδώσεις τους βοηθούν τη σάλτσα να ενσωματωθεί. Αν δεν έχετε πένες, ιδανική εναλλακτική είναι τα ριγκατόνι.

Παρμεζάνα: Προσθέστε φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα λίγο πριν το σερβίρισμα για βάθος και επιπλέον κρεμώδη γεύση.

Η συνταγή για pasta alla vodka

Υλικά (για 4 άτομα)

500 γρ. πένες (ή ριγκατόνι)
2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
2 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
800 γρ. ολόκληρες αποφλοιωμένες ντομάτες
120 ml βότκα
250 ml κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)
80 γρ. φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα (+ επιπλέον για σερβίρισμα)
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Φρέσκος βασιλικός για γαρνίρισμα
Νιφάδες κόκκινου πιπεριού για πιο πικάντικο αποτέλεσμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Βράζουμε τα ζυμαρικά σε μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Πριν τα στραγγίξουμε, κρατάμε 1 φλιτζάνι από το νερό τους.

Σε μεγάλο τηγάνι ή κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3-4 λεπτά μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε το σκόρδο και μαγειρεύουμε για 1 λεπτό, μέχρι να βγάλει το άρωμά του.

Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και τον καβουρδίζουμε για 2 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς. Ρίχνουμε τις ολόκληρες ντομάτες και τις σπάμε με ξύλινη κουτάλα ή εργαλείο για πουρέ. Προσθέτουμε τη βότκα και αφήνουμε να σιγοβράσει 7-8 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ και να πήξει ελαφρώς η σάλτσα.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να δέσει η σάλτσα. Αν θέλουμε πιο βελούδινη υφή, την πολτοποιούμε με ραβδομπλέντερ.

Προσθέτουμε τα στραγγισμένα ζυμαρικά στη σάλτσα, μαζί με την παρμεζάνα και λίγο από το νερό των ζυμαρικών. Ανακατεύουμε καλά σε δυνατή φωτιά μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Μοιράζουμε σε βαθιά πιάτα, πασπαλίζουμε με επιπλέον παρμεζάνα, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και φύλλα βασιλικού. Προαιρετικά, προσθέτουμε λίγες νιφάδες κόκκινου πιπεριού. Σερβίρουμε αμέσως.

Διαβάστε επίσης:

Ζυμαρικά al Limone: Όλη η φρεσκάδα του λεμονιού σε μια ακαταμάχητη μακαρονάδα

Άνοστα ζυμαρικά; Μήπως φταίει το νερό στο οποίο τα βράσαμε;