Διαθέσιμη όλο το χρόνο, εξωτική αλλά οικεία, γενναιόδωρη σε γεύση, αρώματα και θρεπτικά συστατικά, η μπανάνα έχει αποδείξει την αξία της και στην κουζίνα, έχοντας αναδειχθεί σ’ ένα από τα πιο πολύπλευρα υλικά της σύγχρονης ζαχαροπλαστικής. Με τη φυσική της γλύκα αντικαθιστά τη ζάχαρη, ενώ με τη βελούδινη υφή της προσθέτει υγρασία χωρίς λιπαρά σε κέικ και μάφιν και προσφέρει σώμα ακόμη και σε νηστίσιμες ή χωρίς γλουτένη παρασκευές.

Με τη σοκολάτα αποτελούν αξεπέραστο ντουέτο, το χαρακτηριστικό της άρωμα δένει αρμονικά με εκείνο της βανίλιας, της κανέλας και του μελιού και τελικά είτε σε αφράτα ψωμιά μπανάνας και δροσερές κρέμες, είτε σε υγιεινά brownies και καραμελωμένες πουτίγκες, ένα ώριμο τσαμπί μπανάνες αποδεικνύει πως η απλότητα μπορεί να κρύβει πλούτο γεύσης και αναπάντεχες απολαύσεις.

Στις παρακάτω δε συνταγές γλυκών, δικαιολογεί απόλυτα την έκφραση «Go bananas!».

10 συνταγές με μπανάνα

Κέικ μπανάνας με μελάσα και σουσάμι

Υλικά:
-250 γρ. σάρκα ώριμης μπανάνας (περίπου 4 μπανάνες)
-200 γρ. μελάσα
– ο χυμός ½ μικρού λεμονιού
– 75 γρ. ταχίνι ολικής αλέσεως
– 1 κουταλιά της σούπας μέλι
– 125 γρ. ανάλατο βούτυρο, μαλακωμένο, σε κυβάκια
– 1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα λεμονιού
– 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
– 1 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο μπαχάρι
– 2 αυγά
– 200 γρ. καρύδια
– 250 γρ. αλεύρι ολικής αλέσεως
– 2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
Για το τελείωμα: σουσάμι και ακατέργαστη καστανή ζάχαρη Demerara

Διαδικασία:
Στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί μια μακρόστενη φόρμα του κέικ και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.  Λιώνουμε τις μπανάνες με το πιρούνι προσθέτοντας τη ζάχαρη, κι όταν ομογενοποιηθεί το μείγμα ρίχνουμε το χυμό και το ξύσμα λεμονιού. Κατόπιν προσθέτουμε το ταχίνι, το μέλι και το μαλακό, ανάλατο βούτυρο και χτυπάμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το νέο μείγμα και το βούτυρο να ενσωματωθεί. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά, χτυπάμε ρίχνοντας ένα-ένα τ’ αυγά και στη συνέχεια ρίχνουμε και τα καρύδια. Προσθέτουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ, ανακατεύοντας μέχρι να ομογενοποιηθούν πλήρως.

Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί με τη βοήθεια μιας σπάτουλας, ισιώνουμε την επιφάνεια, πασπαλίζουμε με άφθονο σουσάμι και τη ζάχαρη Demerara και ψήνουμε για 70-80΄ ή μέχρι να βγαίνει καθαρή μια οδοντογλυφίδα. Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει μέσα στη φόρμα και ιδανικά το κόβουμε σε φέτες και το σερβίρουμε την επόμενη μέρα, ώστε να έχει ομογενοποιηθεί η υφή και να στέκεται καλύτερα.

Φωλιές καραμελωμένης μπανάνας με αλατισμένη καραμέλα

Υλικά:
– 375 γρ. ζύμη σφολιάτας
– 2 κρόκοι αυγών, για το άλειμμα
– 2 μπανάνες, χοντροκομμένες
– 30 γρ. ζάχαρη άχνη
Για το σερβίρισμα:
-παγωτό βανίλια
Για την αλατισμένη καραμέλα:
-170 γρ. ζάχαρη άχνη
-30 γρ. βούτυρο σε κυβάκια
-125 ml κρέμα γάλακτος
-Αλάτι

Διαδικασία:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Κόβουμε τέσσερις κύκλους ζύμης διαμέτρου 12 εκ. και τους τοποθετούμε σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Χαράζουμε τη μέση της ζύμης σχηματίζοντας ένα περίγραμμα διαμέτρου 1εκ., τρυπάμε τον κεντρικό κύκλο με ένα πιρούνι και αλείφουμε παντού με κρόκο αυγού. Τοποθετούμε το ταψί στην κατάψυξη μέχρι να σφίξει (περίπου 5΄) και στη συνέχεια ψήνουμε μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει ελαφρά (6-8΄). Βγάζουμε από τον φούρνο, αφαιρούμε τις κεντρικές, επάνω στρώσεις της ζύμης, επιστρέφουμε τις φωλιές στο φούρνο και ψήνουμε άλλο τόσο χρόνο ή μέχρι να αποκτήσουν σκούρο ρόδινο χρώμα. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.

Στο μεταξύ ετοιμάζουμε την αλατισμένη καραμέλα: βράζουμε την άχνη ζάχαρη σε μια μικρή κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, μέχρι να λιώσει και να ροδίσει σε σκούρα καραμέλα (4-5’), προσθέτουμε το βούτυρο, ανακατεύουμε, προσθέτουμε τη μισή κρέμα γάλακτος με προσοχή γιατί το μείγμα μπορεί να φουσκώσει και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθεί. Προσθέτουμε και την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος, μαγειρεύουμε για άλλο ένα λεπτό, προσθέτουμε 3 κουταλάκια του γλυκού αλάτι και αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

Τοποθετούμε τα κομμάτια της μπανάνας σε ένα ταψί, πασπαλίζουμε με ζάχαρη και καραμελώνουμε είτε με φλόγιστρο είτε σε δυνατό γκριλ. Μοιράζουμε τα κομμάτια στις φωλιές ζύμης, γεμίζουμε με λίγη αλατισμένη καραμέλα, συμπληρώνουμε από πάνω με παγωτό και τις σερβίρουμε ζεστές με έξτρα αλατισμένη καραμέλα.

Πουτίγκα «Bread and butter» με μπανάνα

Υλικά:
– 120 γρ. βούτυρο
– 450 γρ. ψωμί σίκαλης ή ολικής αλέσεως χωρίς κόρα μιας ημέρας, χοντροκομμένο
– 4 αυγά και επιπλέον 4 κρόκοι αυγών
– 600 γρ. κρέμα γάλακτος με 30% λιπαρά και επιπλέον για το σερβίρισμα
– 180 γρ. ζάχαρη άχνη, και επιπλέον για πασπάλισμα
– 400 ml ελαφριά κρέμα γάλακτος
Για το πασπάλισμα:
-ζάχαρη άχνη
Για το σερβίρισμα:
-μπανάνες σε χοντρές φέτες
Για την σος butterscotch:
-170 γρ. ζάχαρη άχνη
-30γρ. βούτυρο σε κυβάκια
-150 ml κρέμα γάλακτος
-Ελάχιστο αλάτι

Διαδικασία:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και στρώνουμε ένα ταψί με λαδόκολλα. Λιώνουμε 80γρ. βούτυρο σε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά, στη συνέχεια το βάζουμε με το ψωμί σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατεύουμε για να καλυφθούν τα κομμάτια του ψωμιού. Απλώνουμε το μείγμα στο ταψί και ψήνουμε, ανακινώντας περιστασιακά, μέχρι να ροδίσει και να ψηθεί ομοιόμορφα το ψωμί για 25-30΄.

Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 160°C και στρώνουμε μια στενόμακρη φόρμα βάθους 10 εκ. και διαστάσεων 8,5×22 εκ. με λαδόκολλα, αφήνοντας το χαρτί να προεξέχει από τα πλαϊνά. Τοποθετούμε μέσα το μείγμα με το ψωμί. Χτυπάμε τα ολόκληρα αυγά, τους κρόκους, την πλούσια κρέμα γάλακτος και τη ζάχαρη σε ένα μπολ μέχρι να ομογενοποιηθούν, στη συνέχεια προσθέτουμε την ελαφριά κρέμα γάλακτος και αδειάζουμε το μείγμα πάνω από το ψωμί, πιέζοντάς το να βυθιστεί. Το αφήνουμε να σταθεί μέχρι να μουλιάσει το ψωμί (περίπου 30 λεπτά). Κάποια κομμάτια ψωμιού θα εξέχουν στην επιφάνεια, αλλά δεν πειράζει, έτσι θα γίνει τραγανή η πουτίγκα όταν ψηθεί. Πασπαλίζουμε με έξτρα ζάχαρη και ψήνουμε μέχρι να ροδίσει και να σφίξει, ελέγχοντας με μια οδοντογλυφίδα ώστε να βγαίνει καθαρή (45-60΄). Αφήνουμε να κρυώσει μέσα στο ταψί και στη συνέχεια βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να σφίξει – μπορούμε μάλιστα να την αφήσουμε ως και 3 μέρες μέχρι να ολοκληρώσουμε το γλυκό.

Για τη σάλτσα butterscotch, ανακατεύουμε τη ζάχαρη και 90ml νερό σε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη, στη συνέχεια αφήνουμε να βράσει και μαγειρεύουμε χωρίς να ανακατεύουμε μέχρι να σκουρύνει η καραμέλα (4-5΄). Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε προσεκτικά 100ml νερό, ξαναβάζουμε στη φωτιά και ανακατεύοντας προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, το βούτυρο και ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Διατηρούμε τη
σος ζεστή. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Κόβουμε την κρύα πουτίγκα σε χοντρές φέτες, τις τοποθετούμε σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και πασπαλίζουμε με άφθονη ζάχαρη άχνη. Ζεστάνουμε το ένα τέταρτο του υπόλοιπου βουτύρου σε ένα μεγάλο τηγάνι, προσθέτουμε 2 φέτες πουτίγκας με την ζαχαρωμένη πλευρά προς τα κάτω και ψήνουμε μέχρι να καραμελώσουν για 1-2΄.

Πασπαλίζουμε την επιφάνειά τους με ζάχαρη άχνη, γυρνάμε από την άλλη και καραμελώνουμε για ακόμη 1-2΄. Μεταφέρουμε στο ταψί, σκουπίζουμε το τηγάνι και επαναλαμβάνουμε μέχρι να καραμελώσουν όλες οι φέτες πουτίγκας. Στη συνέχεια μεταφέρουμε στο φούρνο το ταψί ώστε να ζεσταθούν για 3-5΄. Σερβίρουμε την πουτίγκα ζεστή, τοποθετώντας από πάνω φέτες μπανάνας και μια κουταλιά κρέμα γάλακτος, και περιχύνοντας με σάλτσα butterscotch.

Καραμελωμένο banana bread

Υλικά:
– 4 αυγά
– 125 ml ζαχαρούχο γάλα
– 125 γρ. βούτυρο, λιωμένο
– 1,5 κιλό μπανάνες
– 350 γρ. ζάχαρη καρύδας (για πιο καραμελένια γεύση στο γλυκό)
– 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
– Παγωτό καρύδα ή βανίλια προαιρετικά για το σερβίρισμα

Διαδικασία:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C. Χτυπάμε τα αυγά, το ζαχαρούχο γάλα και το βούτυρο σε ένα μπολ. ​​Κόβουμε τις μισές μπανάνες διαγώνια, τις προσθέτουμε στο μείγμα αυγών με 250 γρ. από τη ζάχαρη και στη συνέχεια ενσωματώνουμε απαλά και το αλεύρι. Αδειάζουμε το μείγμα σε μια μακρόστενη φόρμα για κέικ 20×8 εκ., στρωμένη με λαδόκολλα και λειαίνουμε την επιφάνεια του banana bread. Κόβουμε τις υπόλοιπες μπανάνες σε φέτες, τις τοποθετούμε στην επιφάνεια του μείγματος και ψήνουμε μέχρι το ψωμί μπανάνας να ροδίσει και να βγαίνει καθαρή μια οδοντογλυφίδα (περίπου 1¼-1½ ώρα).

Εν τω μεταξύ, ανακατεύουμε την υπόλοιπη ζάχαρη καρύδας και 100ml νερό σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, μέχρι να διαλυθεί, περίπου 3΄. Την αφήνουμε σε σταθερή θερμοκρασία στην εστία, χωρίς να ανακατεύουμε, μέχρι να γίνει καραμέλα (8-10΄). Προσθέτουμε 40ml νερό, ή όσο χρειάζεται για να αραιώσει λίγο σε παχύρευστη καραμέλα, ανακατεύοντας. Ρίχνουμε την καραμέλα πάνω από ζεστό κέικ αφού το κόψουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε αν θέλουμε με παγωτό καρύδας για πιο εξωτική γεύση ή βανίλιας.

Banoffee pie

Υλικά:
– 6 ώριμες μπανάνες, κομμένες σε λεπτές φέτες
– 300 ml κρέμα γάλακτος
– 400 γρ. creme fraiche
– Σπόροι από 1 λοβό βανίλιας
– 240 γρ. μπισκότα digestive, χοντροσπασμένα
– 90 γρ. αλατισμένα κράκερ
– 75 γρ. ζάχαρη άχνη
– 200 γρ. βούτυρο λιωμένο
Για το toffee:
-200 γρ. ζάχαρη άχνη
-80 γρ. βούτυρο σε κύβους
-125 κρέμα γάλακτος
– Αλάτι
Για το σερβίρισμα:
-τριμμένη μαύρη σοκολάτα

Διαδικασία:
Για τη βάση, τρίβουμε τα μπισκότα, τα κρακεράκια και τη ζάχαρη στο multi μέχρι να σχηματιστούν ψίχουλα, προσθέτουμε το βούτυρο, στρώνουμε το μείγμα στη βάση και στα πλαϊνά μιας φόρμας για τάρτες βάθους 5εκ. και διαμέτρου 24εκ. και βάζουμε στο ψυγείο.

Ετοιμάζουμε την καραμέλα toffee, ανακατεύοντας τη ζάχαρη και 50 ml νερό σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Αφήνουμε να βράσει και μαγειρεύουμε για 6-8΄ μέχρι να καραμελωθεί. Προσθέτουμε το βούτυρο, την κρέμα γάλακτος και ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι, ανακατεύοντας μέχρι το μείγμα να γίνει λείο. Στη συνέχεια το απλώνουμε πάνω στη βάση με τα ψίχουλα και ξαναβάζουμε την ταρτιέρα στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει.

Τοποθετούμε ομοιόμορφα τις φέτες μπανάνας πάνω από το toffee και αφήνουμε στην άκρη. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος, την creme fraiche και τους σπόρους βανίλιας στο μίξερ μέχρι να σχηματιστούν σφιχτές κορυφές. Απλώνουμε με ένα κουτάλι πάνω από τη μπανάνα, πασπαλίζουμε με τριμμένη σοκολάτα και σερβίρουμε.

Trifle με μπανάνα και μπράντι

Υλικά:
– 5 μπανάνες σε χοντρά κομμάτια
Για το παντεσπάνι:
-4 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
-80γρ. καστανή ζάχαρη
-80 γρ. άχνη ζάχαρη
-100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-50 γρ. βούτυρο λιωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
-¼ κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
Για τη σαντιγί:
-750 γρ. κρέμα γάλακτος
-40 γρ. καστανή ζάχαρη
-40 ml μπράντι
-Σπόροι από 2 λοβούς βανίλιας
Για την καραμέλα βουτύρου:
-300 γρ. κρέμα γάλακτος
-320 γρ. καστανή ζάχαρη
-40 ml μπράντι
-40 γρ. μέλι
Για το σερβίρισμα:
-Μπράντι και προαιρετικά χοντροκομμένα φουντούκια

Διαδικασία:
Για το παντεσπάνι, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Χτυπάμε τα αυγά και τη ζάχαρη στο μίξερ μέχρι το μείγμα να δέσει και να τριπλασιαστεί σε όγκο (5-6΄). Κοσκινίζουμε τη μισή ποσότητα αλευριού, ανακατεύουμε για να ενσωματωθεί στο μείγμα, προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και στη συνέχεια κοσκινίζουμε και προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ. Βάζουμε το μείγμα σε μια βαθιά τετράγωνη φόρμα για κέικ 20εκ., βουτυρωμένη και στρωμένη με λαδόκολλα και ψήνουμε μέχρι να ροδίσει και το κέντρο να ανασηκώνεται όταν πιεστεί ελαφρά (20-
25΄). Αφήνουμε να κρυώσει στη φόρμα. Για τη σαντιγί, χτυπάμε τα αντίστοιχα υλικά στη δυνατή ταχύτητα του μίξερ για 2-3΄ μέχρι να σχηματιστούν απαλές κορυφές και στη συνέχεια τη βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να τη χρησιμοποιήσουμε.

Για τη σάλτσα καραμέλας βουτύρου, ανακατεύουμε τα υλικά σε μια κατσαρόλα μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη, βράζουμε μέχρι να πήξει και να γίνει πηχτό σιρόπι, για 5-10΄. Προσθέτουμε μια πρέζα αλάτι και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει για 5’.

Για να στήσουμε το trifle, κόβουμε το κέικ σε χοντρά κομμάτια και στη συνέχεια βάζουμε τα υλικά σε στρώσεις σε ένα μεγάλο μπολ σερβιρίσματος. Tοποθετούμε μια στρώση από κομμάτια κέικ, περιχύνουμε με μπράντι, από πάνω φέτες μπανάνας και σάλτσα καραμέλας βουτύρου. Συνεχίζουμε το στήσιμο στρώσεων μέχρι να χρησιμοποιήσουμε όλο το κέικ. Ολοκληρώνουμε με ροζέτες από σαντιγί, μερικές φέτες μπανάνας ενδιάμεσα και περιχύνουμε με περισσότερη σάλτσα καραμέλας. Προαιρετικά σερβίρουμε με χοντροσπασμένα φουντούκια.

Cream brûlée μπανάνας 

Υλικά:
– 750 ml κρέμα γάλακτος
– 200 ml γάλα
– 4 πολύ ώριμες μπανάνες, λιωμένες με το πιρούνι
– 10 κρόκοι αυγών
– 300 γρ. ζάχαρη άχνη
Για το crumble σοκολάτας:
-125 γρ. μαύρη σοκολάτα 60% κακάο
-75 γρ. ζάχαρη άχνη
-35 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
-1 αυγό, ελαφρώς χτυπημένο
-35 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για τη σαντιγί:
-100 ml κρέμα γάλακτος
-1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη άχνη

Διαδικασία:
Σε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, βράζουμε την κρέμα γάλακτος, το γάλα και τις μπανάνες, κατόπιν αφήνουμε στην άκρη την κατσαρόλα για 1 ώρα ώστε να αναμειχθούν οι γεύσεις. Εν τω μεταξύ, για το crumble σοκολάτας, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C. Λιώνουμε τη σοκολάτα σε ένα πυρίμαχο μπολ πάνω από μια κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει -μπαιν μαρί-, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι να ομογενοποιηθεί. Χτυπάμε τη ζάχαρη και το βούτυρο στο μίξερ μέχρι να ενωθούν και να αφρατέψουν ελαφρά (3-4 ‘). Προσθέτουμε τη λιωμένη σοκολάτα και το αυγό μέχρι να ενωθούν και συνεχίζουμε προσθέτοντας το αλεύρι και μια πρέζα αλάτι μέχρι να
σχηματιστεί μια υγρή ζύμη. Την απλώνουμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και ψήνουμε για 15- 20΄, προσέχοντας να μη γίνει τραγανή. Αφήνουμε να κρυώσει και στη συνέχεια την περνάμε από το multi για να θρυμματιστεί σε χοντρά ψίχουλα.

Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 140°C. Αφήνουμε το μείγμα γάλακτος να σιγοβράσει ξανά και στη συνέχεια το σουρώνουμε με λεπτό σουρωτήρι. Χτυπάμε τους κρόκους και 80γρ. ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν (2-3΄), προσθέτουμε το μείγμα γάλακτος και στη συνέχεια ξανασουρώνουμε πάλι με λεπτό σουρωτήρι. Μοιράζουμε το μείγμα ομοιόμορφα σε έξι φορμάκια των 250ml και τα τοποθετούμε σε ένα βαθύ ταψί. Γεμίζουμε το ταψί με ζεστό νερό ώστε να φτάνει μέχρι τα τρία τέταρτα των πλευρών τους, σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε μέχρι να πήξουν οι cream brûlée, αλλά να διατηρούν ένα ελαφρύ τρέμουλο (θα χρειαστούν περίπου 40-45΄). Αφαιρούμε προσεκτικά τα φορμάκια από το ταψί και τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς πριν τα βάλουμε στο ψυγείο όλη τη νύχτα.

Για τη σαντιγί, χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη μέχρι να σχηματιστούν σφιχτές κορυφές (3-4΄) και στη συνέχεια την τοποθετούμε σκεπασμένη με μεμβράνη στο ψυγείο. Για το σερβίρισμα, πασπαλίζουμε ομοιόμορφα 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη πάνω από κάθε cream brûlée και καραμελώνουμε την επιφάνεια με ένα φλόγιστρο (αν δεν έχουμε, προθερμαίνουμε το γκριλ στην πιο δυνατή επιλογή και τοποθετούμε τα φορμάκια στην πάνω σχάρα του φούρνου, σε κοντινή απόσταση από την αντίσταση, για λίγα λεπτά). Επαναλαμβάνουμεμε άλλη μια κουταλιά της σούπας ζάχαρη, μέχρι η καραμελωμένη ζάχαρη να πάρει σκούρο χρυσαφί χρώμα. Πασπαλίζουμε με το σοκολατένιο crumble και σερβίρουμε με μια κουταλιά σαντιγί.

Tart tatin μπανάνας με σπιτικό παγωτό μοσχοκάρυδο

Υλικά:
Για τις ανάποδες τάρτες:
-175 γρ. ζάχαρη άχνη
-50 γρ. ανάλατο βούτυρο, κομμένο σε κύβους
-6 μπανάνες
-2 φύλλα κατεψυγμένης σφολιάτας
Για το παγωτό:
-500 ml γάλα
-1 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο
-125 γρ. κρόκοι αυγών, από 7-8 αυγά
-110 γρ. ζάχαρη άχνη
-125 ml κρέμα γάλακτος

Διαδικασία:
Φτιάχνουμε το παγωτό μοσχοκάρυδο από την προηγούμενη μέρα. Σε μια μικρή κατσαρόλα βράζουμε το γάλα με το μοσχοκάρυδο για 30΄. Χτυπάμε τους κρόκους των αυγών και τη ζάχαρη σε ένα μπολ μέχρι να ασπρίσουν και να πήξουν, και στη συνέχεια προσθέτουμε το μείγμα αυτό στο γάλα. Βράζουμε την κρέμα σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να πήξει αρκετά ώστε να στέκεται στο πίσω μέρος ενός κουταλιού. Ρίχνουμε την κρέμα από την κατσαρόλα σε ένα μπολ το οποίο έχουμε τοποθετήσει μέσα σε ένα μεγαλύτερο μπολ γεμάτο με πάγο, ώστε να κρυώσει
γρήγορα. Το μεταφέρουμε σε μεταλλικό σκεύος για μείγμα παγωτού, βάζουμε στην κατάψυξη για να σφίξει και μόλις αρχίσει να σταθεροποιείται το χτυπάμε στη δυνατή ταχύτητα του μίξερ για να γίνει αφράτο. Τοποθετούμε πάλι στην κατάψυξη κι επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία αφρατέματος – ψύξης 2 έως 3 φορές ακόμη.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Ετοιμάζουμε τη βάση καραμέλας για τις τάρτες αναμειγνύοντας τη ζάχαρη και 50ml νερό σε μια μικρή κατσαρόλα με χοντρό πάτο σε δυνατή φωτιά. Βράζουμε το σιρόπι μέχρι να ροδίσει, στη συνέχεια αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο ανακατεύοντας δυνατά με το σύρμα χειρός. Μοιράζουμε την καραμέλα σε 6 φορμάκια για τάρτες. Κόβουμε τις μπανάνες σε φέτες 5 χιλιοστών και τις
τοποθετούμε σε μια ενιαία, ελαφρώς επικαλυπτόμενη στρώση σε κάθε φόρμα. Κόβουμε 6 στρογγυλά φύλλα σφολιάτας για να χωρέσουν στα φορμάκια και τοποθετούμε ένα σε κάθε φορμάκι, διπλώνοντας τις άκρες προς τα μέσα. Στη συνέχεια ψήνουμε για 20΄ ή μέχρι να ροδίσουν.

Ξεφορμάρουμε κάθε ζεστή τάρτα τατέν γυρίζοντας το φορμάκι της ανάποδα και χτυπώντας τον πάτο, ώστε να γλιστρήσει έξω. Τοποθετούμε κάθε τάρτα στο κέντρο ενός πιάτου, γαρνίρουμε με μια μπάλα παγωτό μοσχοκάρυδο και σερβίρουμε αμέσως.

Πουτίγκα μπανάνας με σιρόπι σφενδάμου και καρύδια

Υλικά:
– 100 γρ. μισά καρύδια
– 30 γρ. ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη
– 80 ml λικέρ καρυδιού ή άλλου ξηρού καρπού
– 3 αυγά
– 185 ml γάλα
– 150 γρ. creme fraiche και επιπλέον για το σερβίρισμα
– 100 ml κρέμα γάλακτος
– 80 ml σιρόπι σφενδάμου
– 1 τσουρέκι περίπου 600γρ.
– Βούτυρο
– 2 μπανάνες, κομμένες σε λεπτές φέτες διαγώνια

Διαδικασία:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Σ΄ένα μπολ ανακατεύουμε τα καρύδια, τη ζάχαρη άχνη και 20ml από το λικέρ. Τα απλώνουμε σ’ ένα ταψί φούρνου στρωμένο με λαδόκολλα και ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν (περίπου 15΄). Αφήνουμε να κρυώσουν και σπάμε σε κομμάτια. Χτυπάμε μαζί τα αυγά, το γάλα, τα δύο είδη κρέμας, το σιρόπι σφενδάμου και το υπόλοιπο λικέρ με ένα ομοιόμορφο μείγμα.

Κόβουμε σε λεπτές φέτες το τσουρέκι και το ψήνουμε το ελαφρά κάτω από μια ζεστή σχάρα. Κόβουμε στη συνέχεια στη μέση και διαγώνια κάθε φέτα, βουτυρώνουμε και τις δύο πλευρές και τις τοποθετούμε κάθετα σε μια ορθογώνια φόρμα για κέικ, διαστάσεων 8εκ.x23εκ., παρεμβάλλοντας μεταξύ τους τις φέτες μπανάνας. Περιχύνουμε με το μείγμα των αυγών και αφήνουμε να απορροφηθεί περίπου 15΄. Πασπαλίζουμε με τα μισά καραμελωμένα καρύδια και ψήνουμε μέχρι να ροδίσει και να σφίξει η πουτίγκα, περίπου 45΄. Αφήνουμε το γλυκό να σταθεί για 10’ και στη συνέχεια σερβίρουμε με creme fraiche και τα υπόλοιπα καραμελωμένα καρύδια.

Κέικ μπανάνας με μπαχαρικά και frosting μασκαρπόνε

Υλικά:
– 140 γρ. καρύδια
– 200 γρ. καστανή ζάχαρη
– 180 ml φυτικό λάδι
– 200 γρ. φαρίν απ
– 1 κουταλάκι του γλυκού ανάμεικτα μπαχαρικά της αρεσκείας μας (κανέλα, γαρύφαλλο,
κάρδαμο κλπ)
– 175 γρ. σάρκα μπανάνας (περίπου 2 μπανάνες), χοντροκομμένη, ανάμεικτη με 2
κουταλάκια του γλυκού χυμό λεμονιού
– 3 κρόκοι αυγών
Για το frosting:
-350 γρ. τυρί μασκαρπόνε
-50 γρ. καστανή ζάχαρη
-Σπόροι από 1 λοβό βανίλιας

Διαδικασία:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Στρώνουμε ένα τετράγωνο ταψί για brownie ή κέικ διαμέτρου 20 εκ. με λαδόκολλα. Σε μια λαμαρίνα ψήνουμε τα καρύδια μέχρι να ροδίσουν και να βγάλουν τα αρώματά τους (8-12΄), αφήνουμε να κρυώσουν για λίγο, ψιλοκόβουμε τα μισά και χοντροκόβουμε τα υπόλοιπα. Χτυπάμε τη ζάχαρη και το λάδι στο μίξερ μέχρι να ενωθούν καλά (4-5΄).

Όσο δουλεύει το μίξερ, κοσκινίζουμε το αλεύρι και τα μπαχαρικά σε ένα μπολ με μια πρέζα αλάτι, ανακατεύουμε με τα καρύδια και αφήνουμε στην άκρη. Προσθέτουμε τη σάρκα μπανάνας και τους κρόκους στο μείγμα ζάχαρης, τα χτυπάμε όλα μαζί και στη συνέχεια ενσωματώνουμε και τα στερεά υλικά. Ρίχνουμε το μείγμα στο προετοιμασμένο ταψί, απλώνουμε ομοιόμορφα στις άκρες, λειαίνουμε την επιφάνεια και ψήνουμε στη μεσαία σχάρα του φούρνου μέχρι να ροδίσει το κέικ και να ανακτά την υφή του όταν πιεστεί απαλά (30-35΄). Αφήνουμε να κρυώσει για λίγο στο ταψί και στη συνέχεια το αναποδογυρίζουμε ώστε να κρυώσει εντελώς (1-1 1/2 ώρες).

Για το frosting με μασκαρπόνε, χτυπάμε τα υλικά στο μίξερ μέχρι να σχηματιστούν απαλές κορυφές (1-2΄). Λίγο πριν το σερβίρισμα, απλώνουμε το γλάσο πάνω από το κέικ με μια μικρή σπάτουλα, το κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε. Μπορεί να διατηρηθεί εκτός ψυγείου σε αεροστεγές δοχείο για 1-2 ημέρες.

Διαβάστε επίσης: 

Φύλλα μπανάνας: Πού θα τα βρείτε και γιατί μας κάνουν καλό όταν μαγειρεύουμε με αυτά