Δύσκολα μπορεί κάποιος να αντισταθεί σε ένα μπολάκι με τραγανούς και πικάντικους ξηρούς καρπούς. Εμείς τους φτιάχνουμε στο σπίτι με τον πιο υγιεινό τρόπο, με καρυκεύματα της επιλογής μας και μόλις σε 15 λεπτά. Φουντούκια, καρύδια, αμύγδαλα και κάσιους καβουρδίζονται στο φούρνο με λίγο ελαιόλαδο και μας δίνουν ένα λαχταριστό σνακ για απολαυστικά τσιμπολογήματα. Φυσικά, μπορείτε να αυτοσχεδιάσετε χρησιμοποιώντας διαφορετικούς συνδυασμούς/αναλογίες φρέσκων ξηρών καρπών ή μπαχαρικών. Ιδανικά, φροντίστε να μην λείπουν από το μείγμα σας οι ξηροί καρποί με αυλακώσεις (όπως τα καρύδια) καθώς απορροφούν καλύτερα τα καρυκεύματα.

Ακολουθεί η συνταγή:

Σπιτικοί πικάντικοι ξηροί καρποί
Υλικά
1 φλιτζ. αμύγδαλα
1 φλιτζ. καρύδια
1 φλιτζ. κάσιους
1 φλιτζ. φουντούκια
1,5 κουτ. γλυκού τσίλι, σε σκόνη
1/2 κουτ. γλυκού σκόρδο, σε σκόνη
1/2 κουτ. γλυκού κύμινο
1/2 κουτ. γλυκού μαύρο πιπέρι
1/2 κουτ. γλυκού θαλασσινό αλάτι
1/4 κουτ. γλυκού καγιέν
1 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο

Διαδικασία
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C και στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε μια λαμαρίνα. Βάζουμε τους ξηρούς καρπούς σε ένα μπολ. Παράλληλα σε ένα δεύτερο μικρό μπολ, ετοιμάζουμε το μείγμα μπαχαρικών αναμειγνύοντας όλα τα καρυκεύματα.
Ραντίζουμε τους ξηρούς καρπούς με το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε μέχρι να καλυφθούν καλά. Προσθέτουμε το μείγμα μπαχαρικών και ανακατεύουμε ξανά. Απλώνουμε τους ξηρούς καρπούς σε μια στρώση στη λαμαρίνα. Ψήνουμε για 15 λεπτά, ανακατεύοντας στο ενδιάμεσο. Τους βγάζουμε από τον φούρνο και τους απλώνουμε σε ένα πιάτο για να σταματήσει το ψήσιμο (από την υψηλή θερμοκρασία του σκεύους). Τους αφήνουμε να κρυώσουν. Αποθηκεύουμε σε αεροστεγές δοχείο, σε θερμοκρασία δωματίου για έως 2 εβδομάδες.

Χρήσιμα tips

– Ελέγχουμε τους ξηρούς καρπούς μετά τα 10 λεπτά, καθώς ο χρόνος ψησίματος μπορεί να διαφέρει για κάθε φούρνο.
– Φροντίζουμε να ελέγχουμε συχνά τους ξηρούς καρπούς, ανακατεύοντάς τους παράλληλα ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα και να μην καούν.
– Για να κολλήσουν τα μπαχαρικά καλά στους ξηρούς καρπούς χρειάζεται να τους ραντίσουμε από όλες τις πλευρές με αρκετή ποσότητα ελαιόλαδου (μπορείτε να δοκιμάσετε και το λάδι αβοκάντο).