Μπορεί τη Σαρακοστή να έχει την τιμητική του, ωστόσο ο ταχινένιος χαλβάς είναι ένα γλύκισμα που απολαμβάνουμε όλο τον χρόνο, ειδικά τώρα που ασπαζόμαστε όλο και περισσότερο την υγιεινή διατροφή.
Εφτασε στην Ελλάδα από τους Μικρασιάτες πρόσφυγες που έφεραν μαζί τους τον παραδοσιακό τρόπο παρασκευής του. Μάλιστα, κάποιες οικογένειες ακόμα και σήμερα τον φτιάχνουν με την ίδια συνταγή, όπως τότε. Η πρώτη ύλη και η τεχνική στο καβούρδισμα του σουσαμιού και στο ζύμωμα κάνουν όλη τη διαφορά στο τελικό αποτέλεσμα! Και δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι το πρόχειρο αυτό γλυκό, το «μαμαδίστικο», όπως συχνά το αποκαλούμε χαϊδευτικά, μας έχει κερδίσει όλες τις εποχές του χρόνου.
Πώς φτιάχνεται;
Κάθε εργαστήριο ή εργοστάσιο που τον παράγει έχει τη δική του συνταγή. Κατά βάση, όµως, ο πολτός από καβουρδισµένους σπόρους σουσαµιού, δηλαδή το ταχίνι, ενώνεται µε ένα µείγµα καραµέλας που γίνεται από ζάχαρη, γλυκόζη και τσουένι. Κατόπιν αρωµατίζεται µε βανίλια, µαστίχα και εµπλουτίζεται µε µέλι, κακάο, σοκολάτα, αµύγδαλα, φουντούκια, φιστίκια, κράνµπερις, σταφίδες κ.ά. Τα τελευταία χρόνια τον βρίσκουµε και σε πιο light εκδοχές, µε φρουκτόζη ή στέβια.
Με διαφορετικές υφές
Να ξέρετε πως κάθε υλικό που προστίθεται στο ζύµωµα επηρεάζει σημαντικά και την υφή του, η οποία ποικίλλει. Ετσι, στο εµπόριο θα βρείτε από χαλβά τραγανό, µε µαστιχωτές κλωστούλες ή αφράτο, πιο τριφτό, που λιώνει στο στόµα.
3 νόστιμα σνακ με χαλβά
– Σάντουιτς µε χαλβά & µαρµελάδα
– Τσουρέκι, κρουασάν ή µπριός µε χαλβά & πραλίνα φουντουκιού
– Φρυγανισµένο ψωµί ή κράκερ µε ζεσταµένο και ελαφρά λιωµένο χαλβά, µε λίγες σταγόνες λεµονιού
Δείτε επίσης:
O χαλβάς του μπακάλη και το τσουένι του…
Δυναμωτικός χαλβάς με ξηρούς καρπούς
5 συνταγές για τον χαλβά τον σωστό, τον νηστίσιμο, τον σπιτικό