Ένα από τα αγαπημένα μας συνοδευτικά πιάτα είναι οι πατάτες. Και οι τρόποι να τις καταναλώσουμε είναι πολλοί και όλοι τους είναι νόστιμοι. Τηγανητές, φούρνου, βραστές, αλλά και ως πουρέ. Όμως, ο πουρές είναι αρκετά περίπλοκη υπόθεση, καθώς μπορεί να γίνει πολύ αραιός ή πολύ πηχτός μέσα σε λίγα λεπτά. Υπάρχουν όμως κάποια μυστικά που θα τον κάνουν τέλειο.

Η προετοιμασία

Το κόψιμo της πατάτας
Για να γίνει ο πουρές υπέροχος δεν πρέπει να κόβουμε τις πατάτες σε μικρά κομμάτια και ανόμοια. Καλύτερα να κόβετε τις πατάτες στα τέσσερα, ώστε να είναι ομοιόμορφες και να μπορούν να απορροφήσουν καλύτερα τα υλικά.
Μην βάζετε τις πατάτες σε βραστό νερό
Αν περιμένετε το νερό πρώτα να βράσει και μετά να βάλετε τις πατάτες μέσα, τότε πιθανότατα θα καταλήξετε με έναν πουρέ που θα έχει σβόλους, γιατί οι πατάτες δεν θα έχουν μαγειρευτεί ομοιόμορφα. Τοποθετήστε τις πατάτες στην κατσαρόλα και στη συνέχεια γεμίστε τη με νερό. Ανοίξτε την εστία και μόλις το νερό ξεκινήσει να βράζει, τότε χαμηλώστε την ένταση της φωτιάς.
Αλατίστε το νερό
Αν βράζετε τις πατάτες σε νερό χωρίς αλάτι, τότε και ο πουρές σας θα έχει αντίστοιχη γεύση. Προσθέστε το αλάτι πριν το βράσιμο, ώστε να εξασφαλίσετε πιο πλούσια γεύση.

Η διαδικασία

Μην τις αφήσετε να κρυώσουν
Μην αφήσετε τις πατάτες να κρυώσουν πριν τις πολτοποιήσετε, αν θέλετε μία πραγματικά κρεμώδη υφή και γεύση. Μόλις τις βράσετε και τις στραγγίξετε, ξεκινήστε τη διαδικασία πολτοποίησης. Για να προστατεύσετε τα χέρια σας, χρησιμοποιήστε γάντια πιάτων, ώστε να αρχίσετε κατευθείαν μόλις σβήσετε την εστία της κουζίνας και χρησιμοποιείστε πολτοποιητή τροφών.
Προσθέτουμε πρώτα τα λιπαρά
Ο καλός πουρές χρειάζεται αρκετό λίπος, γι αυτό καλύτερα να προσθέσετε το βούτυρο πριν οποιοδήποτε υγρό. Αυτό θα σας εξασφαλίσει πως η υφή της πατάτας θα παραμείνει σταθερή και δεν θα μαλακώσει υπερβολικά.
Δοκιμάζετε συνεχώς
Χρειάζεται να δοκιμάζετε συνεχώς το μείγμα ώστε να αξιολογείτε αν χρειάζεται η προσθήκη κάποιου συστατικού, όπως το αλάτι ή κάποιο καρύκευμα.
Μην προσθέσετε μαζί όλα τα υλικά
Οι πατάτες δεν θα μπορέσουν να απορροφήσουν με τη μία όλα τα υλικά που θέλετε να προσθέσετε. Με το να βάζετε μικρότερες δόσεις, τις βοηθάτε να απορροφήσουν τα υλικά όπως το γάλα ή το τυρί, και αποφεύγετε να σας βγει ένας πουρές με πολλά υγρά.
Εμπλουτίστε με αρωματικά
Αν νιώθετε πως ήδη τα έχετε πάει πολύ καλά, τότε μπορείτε να προσθέσετε και λίγα αρωματικά όσο σιγοβράζεται ο πουρές σας. Θυμάρι, δεντρολίβανο και σκόρδο ταιριάζουν πολύ.