Το Mozzarella in Carrozza είναι ένα κλασικό ιταλικό ορεκτικό με πλούσια γεύση και τραγανή υφή. Προέρχεται από τη Νάπολη και το όνομά του σημαίνει «μοτσαρέλα στην άμαξα» — μια αναφορά στο ψωμί που «αγκαλιάζει» τη λιωμένη μοτσαρέλα, όπως μια άμαξα τον επιβάτη της. Είναι ένα πιάτο απλό αλλά απολαυστικό, ιδανικό για ορεκτικό, ελαφρύ δείπνο ή παιδικό σνακ, που κλέβει πάντα τις εντυπώσεις.

Η συνταγή χρονολογείται από τον 19ο αιώνα, όταν οι οικογένειες της Νότιας Ιταλίας προσπαθούσαν να αξιοποιήσουν τα απλά υλικά που είχαν στο σπίτι: ψωμί, αυγά, μοτσαρέλα και λίγο λάδι για τηγάνισμα. Αν και η αυθεντική εκδοχή περιέχει μόνο φρέσκια μοτσαρέλα, σε διάφορες περιοχές της Ιταλίας έχουν δημιουργηθεί πολλές παραλλαγές. Για παράδειγμα, στη Ρώμη προσθέτουν αντζούγιες ή ζαμπόν, στη Βόρεια Ιταλία κάποιοι αντικαθιστούν τη φρυγανιά στο πανάρισμα με παρμεζάνα.

Η συνταγή για Mozzarella in Carrozza

Υλικά
10 φέτες ψωμί του τοστ
3 αυγά
4 μπάλες φρέσκια μοτσαρέλα
300γρ. τριμμένη φρυγανιά
200γρ. αλεύρι

Διαδικασία
Κόβουμε τις άκρες από το ψωμί του τοστ κρατώντας μόνο την ψίχα. Μόλις κόψουμε σε λεπτές φέτες την μοτσαρέλα τις σκεπάζουμε με απορροφητικό χαρτί για να τραβήξει την υγρασία τους.

Βάζουμε 2 φέτες μοτσαρέλα ενδιάμεσα σε δυο ψωμάκια και προσέχουμε να είναι στεγνές οι άκρες τους. Πιέζουμε καλά με τα δάχτυλα μας στις άκρες από τα ψωμάκια για να κλείσουν καλά.

Περνάμε τις φέτες μας πρώτα στο αλεύρι, μετά στο αυγό και τέλος στην τριμμένη φρυγανιά. Τηγανίζουμε σε ηλιέλαιο για ελάχιστο χρόνο μέχρι να πάρουν εξωτερικά το χρυσαφένιο καλοψημένο χρώμα. Σερβίρουμε με πέστο βασιλικού, τσίλι, ΒΒQ sauce ή ό,τι άλλο μας αρέσει.

Συμβουλές
– Χρησιμοποιήστε ψωμί του τοστ χωρίς κόρα ή μπριός, για πιο αφράτη υφή.
– Η φρέσκια μοτσαρέλα πρέπει να είναι καλά στραγγισμένη, ώστε να μην «ανοίξει» το ψωμί στο τηγάνισμα.
– Τηγανίστε σε μέτρια θερμοκρασία, για να πάρει ομοιόμορφο χρώμα χωρίς να καεί.

Δείτε επίσης

Πανακότα όπως στην Ιταλία: Οι σωστές αναλογίες για τέλειο αποτέλεσμα