Τα μελομακάρονα δεν σηκώνουν εκπτώσεις παρά μόνο επιλογές. Με ή χωρίς σιμιγδάλι, τραγανά ή σιροπιασμένα, με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο, σκέτα ή με γέμιση που προσθέτει βάθος και χαρακτήρα, ακόμα και αν δείχνουν ίδια στην όψη, μπορούν να δώσουν διαφορετικά αποτελέσματα.
Εμείς σάς δίνουμε δύο διαφορετικές συνταγές για να πειραματιστείτε στην κουζίνα μέχρι να βρείτε αυτή που θα αγαπήσετε περισσότερο.
Μελομακάρονα σε δύο εκδοχές
Η συνταγή για τα απλά
Υλικά
4 φλιτζ. ε.π.ελαιόλαδο
1 φλιτζ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
1 φλιτζανάκι του καφέ κονιάκ
1 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ
1 φλιτζάνι χυμό
πορτοκαλιού
2 κουτ.σούπας σόδα
2 κιλά αλεύρι γ.ό.χ.
1 κουτ.σούπας κανέλα, σκόνη
1 κουτ.σούπας γαρίφαλλο, σκόνη
2 πορτοκάλια ακέρωτα, το ξύσμα
Για το σιρόπι
2 φλιτζ. μέλι
1 φλιτζ. νερό
1 φλιτζ. ζάχαρη
1 λεμόνι, τον χυμό
Εκτέλεση
1. Σε μια μεγάλη μπασίνα ανακατεύουμε το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτουμε το κονιάκ ανακατεμένο με το μπέικιν πάουντερ και τον χυμό πορτοκαλιού μαζί με τη σόδα, ανακατεύοντας προσεκτικά γιατί αφρίζει.
2. Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και τα μπαχαρικά και το αλεύρι σε δόσεις, ανακατεύοντας μέχρι να δημιουργηθεί μια ελαστική ζύμη. Δεν ζυμώνουμε υπερβολικά.
3. Πλάθουμε μικρά οβάλ μελομακάρονα και σχηματίζουμε σχέδια στην επιφάνεια με πιρούνι.
4. Τοποθετούμε σε λαμαρίνα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 20΄.
Σιρόπι: Βράζουμε όλα τα υλικά μαζί για 10΄ μέχρι να δέσει ελαφρά. Όταν βγάλουμε τα μελομακάρονα από τον φούρνο, αφήνουμε να γίνουν χλιαρά για 5΄-10΄. Ρίχνουμε το σιρόπι μέσα στο ταψί, αφήνουμε για 5΄ και στη συνέχεια τα αναποδογυρίζουμε για άλλα 5΄ για ομοιόμορφο σιρόπιασμα.

Η συνταγή με γέμιση
Υλικά
1 φλιτζ. ελαιόλαδο
1 φλιτζ. ηλιέλαιο
½ κουτ. γλυκού αλάτι
1 φλιτζανάκι του καφέ κονιάκ
1 φλιτζ. νερό
4 κουτ. σούπας ζάχαρη κρυσταλλική
5 φλιτζ. αλεύρι γ.ό.χ.
Για τη γέμιση
2 φλιτζ. καρύδια χοντροκομμένα
1 κουτ. σούπας κανέλα, σκόνη
1 κουτ. σούπας γαρίφαλο, σκόνη
2 κουτ. σούπας ζάχαρη κρυσταλλική
1 λεμόνι, ξύσμα και χυμό
Για το σιρόπι
1 φλιτζ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 φλιτζ. μέλι
2 ½ φλιτζ. νερό
1 λεμόνι, ξύσμα και χυμό
Εκτέλεση
1. Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά για τα μελομακάρονα μέχρι να πάρουμε μια εύπλαστη ζύμη. Δεν παραζυμώνουμε.
2. Γέμιση: Σε ξεχωριστό μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη γέμιση μέχρι να ομογενοποιηθούν.
3. Παίρνουμε κομμάτια ζύμης, τα ανοίγουμε σε μικρό φύλλο και βάζουμε περίπου 1 κουτ. γλυκού γέμιση. Κλείνουμε σε οβάλ σχήμα και κάνουμε σχέδια στην επιφάνεια με ένα πιρούνι.
4. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο σε λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί στους 180°C για 35΄ μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
Σιρόπι: Βράζουμε όλα τα υλικά μαζί για 10΄. Ρίχνουμε το σιρόπι μέσα στο ταψί, αφήνουμε για 5΄ και στη συνέχεια τα αναποδογυρίζουμε για άλλα 5΄ για ομοιόμορφο σιρόπιασμα.
Food styling—ΜΆΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΆΔΗΣ Styling—ΚΑΤΕΡΊΝΑ ΛΥΚΟΥΡΈΣΗ Φωτογραφία—LAMBROS MENTZOS PHOTOGRAPHY
Διαβάστε επίσης
Ισλί, το μικρασιάτικο γεμιστό μελομακάρονο που «κεντιέται» στο χέρι