Όσο και αν αγαπάμε τα φρέσκα μανιτάρια για την φίνα umami γεύση τους, για τη δημιουργική τους αλληλεπίδραση με άλλα υλικά της κουζίνας μου αλλά και για την θρεπτικότητά τους, τόσο δυσαρεστούμαστε όταν αναγκαζόμαστε να τα πετάξουμε ύστερα από την κακή συντήρησή τους… Αυτή προκύπτει φυσικά από την προηγούμενη κακή μέθοδο αποθήκευσής τους, στα ράφια του ψυγείου μας.

Τα λάθη όμως, όπως λέει και ο λαός, γίνονται εύκολα γνώση και ακόμα ευκολότερα, πρακτική σοφία και έτσι, λοιπόν, μία από τις πρόσφατες συμβουλές οικιακής οικονομίας που μπήκαμε στη διαδικασία να εφαρμόσουμε, αφορούσε, ξεκάθαρα, στο μυστικό της επιτυχημένης μακροημέρευσης των φρέσκων μανιταριών στο
ψυγείο.

Τι κάνουμε λάθος

Τα συνηθέστερα λάθη που κάνουμε κατ’ εξακολούθηση με την αποθήκευση των φρέσκων μανιταριών, είναι ότι τα τοποθετούμε απ’ ευθείας στο ψυγείο. Δυο είναι οι τρόποι: είτε τα αφήνουμε στο πλαστικό δοχείο μέσα στο οποίο αρχικά τα πήραμε από το ράφι του μπακάλικου ή του σούπερ μάρκετ, είτε να τα αδειάζουμε σε πλαστικές σακούλες, τις οποίες εσωτερικά επενδύουμε με χαρτί από ρολό κουζίνας.

Και στις δύο περιπτώσεις, τα μανιτάρια αρχίζουν να αλλοιώνονται μετά από την 5η ημέρα, και αυτό λόγω της υγρασίας. Στην πρώτη περίπτωση, ενισχύεται η ανάπτυξη μούχλας και οσμών, ενώ στη δεύτερη, το χαρτί και η πλαστική σακούλα αντί να εμποδίσουν την υγρασία, αντιθέτως, τη βοηθούν να παγιδευτεί στο εσωτερικό τους, αλλοιώνοντας εν τέλει και την όψη (πιάνουν γλίτσα, λάσπη και αποχρωματίζονται), αλλά και τη γεύση των μανιταριών μας.

Ποιο είναι, τελικά, το μυστικό;

Το μυστικό βρίσκεται στη σακούλα αποθήκευσης και ειδικότερα, στο υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένη. Οι πλαστικές σακούλες, αποδεδειγμένα, δημιουργούν συνθήκες υγρασίας και αυτό το στοιχείο είναι για τα μανιτάρια, ο απόλυτος εχθρός, καθώς τα κάνει να σαπίζουν γρηγορότερα. Από την άλλη, οι χάρτινες σακούλες, όπως έχουν δείξει τα πράγματα, επιτρέπουν στα φρέσκα μανιτάρια να «αναπνέουν» επομένως και να παραμένουν αναλλοίωτα στο ψυγείο μας ακόμα και μετά από μία ολόκληρη εβδομάδα ή ακόμα και μετά από δέκα ημέρες. Για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα καλύπτουμε το εσωτερικό της χάρτινης σακούλας, με χαρτοπετσέτες ή ιδανικά με ρολό κουζίνας και δεν ξεχνάμε να αφήνουμε τη σακούλα, πάντα, ανοιχτή.

Τέλος, εκτός από την αποθήκευση, δίνουμε βάση και στον σωστό τρόπο καθαρισμού τους: Τα μανιτάρια απορροφούν εύκολα το νερό και όταν τα ξεπλένουμε πριν τα χρησιμοποιήσουμε, αναπόφευκτα μουλιάζουν με αποτέλεσμα να απελευθερώνουν αυτό το νερό στο μαγείρεμά τους, πράγμα που σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε. Έτσι, για να τα καθαρίσουμε σωστά, μπορούμε να τα τρίψουμε ελαφρώς με μια πετσέτα ή με ένα υγρό χαρτί κουζίνας. Τόσο απλά τα πράγματα!