Το κοτόπουλο παίρνει αρώματα Ανατολής και γίνεται ένα γρήγορο και εύκολο γεύμα, με πολλή γεύση και λίγες θερμίδες, ό,τι ακριβώς χρειαζόμαστε αυτή την εποχή.

1. Κοτόπουλο με μέλι και σουσάμι
Προετοιμασία: 25 λεπτά | Εύκολο | Για 2 άτομα

Υλικά
2 κουτ. γλυκού σησαμέλαιο
1 ολόκληρο στήθος κοτόπουλου, χωρίς δέρμα, σε κομμάτια
2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
4 φρέσκα κρεμμυδάκια, σε κομμάτια των 3 εκ.
300 γρ. μπουκετάκια μπρόκολου
1 κουτ. σούπας σουσάμι, καβουρδισμένο σε αντικολλητικό τηγάνι

Για τη σάλτσα
1 κουτ. σούπας κορν φλάουρ
1 κουτ. σούπας ξίδι ρυζιού
1 κουτ. σούπας μέλι, ζεσταμένο, ρευστό
1 κουτ. σούπας κέτσαπ

Διαδικασία
Ζεσταίνουμε το σησαμέλαιο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά. Ρίχνουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου, αλατίζουμε ελαφρά και τα σοτάρουμε για 5 λεπτά από όλες τις πλευρές ή μέχρι να αρχίσουν να παίρνουν ένα ελαφρύ χρώμα. Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για 1 λεπτό.

Ετοιμάζουμε τη σάλτσα:
Στο μεταξύ, χτυπάμε σε ένα μπολάκι το κορν φλάουρ με το ξίδι χρησιμοποιώντας έναν αυγοδάρτη. Μόλις ομογενοποιηθεί το μείγμα ενσωματώνουμε τα υπόλοιπα υλικά ανακατεύοντας, μαζί με 100 ml νερό. Αδειάζουμε τη σάλτσα στο τηγάνι μαζί με το
φρέσκο κρεμμυδάκι και σιγοβράζουμε για 5΄ ή μέχρι το κοτόπουλο να ψηθεί καλά και η σάλτσα να συμπυκνωθεί.

Ζεματάμε το μπρόκολο σε μια κατσαρόλα με μπόλικο ελαφρώς αλατισμένο νερό που βράζει για 5 λεπτά μέχρι να μαλακώσει. Το στραγγίζουμε. Μοιράζουμε το μπρόκολο σε δύο πιάτα και από πάνω το κοτόπουλο με σάλτσα. Πασπαλίζουμε με σουσάμι και σερβίρουμε αμέσως.

2. Κοτόπουλο με χοντρό κούσκους σε πικάντικό ζωμό
Προετοιμασία: 50 λεπτά | Εύκολο | Για 4 άτομα

Σε αυτή τη συνταγή είναι καλύτερα να προτιμήσετε το χοντρό κουσκούς που θα δώσει μια υπέροχη μαστιχωτή υφή σε όλο το πιάτο.

Υλικά
¼ φλιτζ. ε.π. ελαιόλαδο
2 μεγάλα φιλέτα από μπούτι κοτόπουλου, χωρίς δέρμα, αλατοπιπερωμένα
1 ξερό κρεμμύδι, σε φέτες
1 μαραθόριζα, σε λεπτές φέτες
2 σκελίδες σκόρδο, σε φέτες
2 κουτ. σούπας καυτερή πάστα harissa
200 γρ. κουσκούς χοντρό (ζυμαρικό)
1 λίτρο ζωμό κότας καυτό, φρέσκο ή ψυγείου
200 γρ. φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα στη μέση, κατά μήκος
αλάτι

Διαδικασία
Σε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε το λάδι και σοτάρουμε τα φιλέτα του κοτόπουλου σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 5 με 6 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να ψηθούν καλά και να καραμελώσουν. Τα βγάζουμε σε ένα πιάτο, καλύπτουμε ελαφρά με λίγο αλουμινόχαρτο και μόλις κρυώσουν λίγο τα κόβουμε σε κομματάκια.

Στο μεταξύ, στο ίδιο τηγάνι, σε χαμηλή φωτιά, ρίχνουμε και σοτάρουμε το κρεμμύδι, τη μαραθόριζα και το σκόρδο με λίγο αλάτι για 10 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Ρίχνουμε μέσα την καυτερή πάστα harissa και το κουσκούς και ανακατεύουμε καλά με μια σπάτουλα.

Προσθέτουμε τον ζωμό και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά. Κατόπιν, ρίχνουμε μέσα τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα κομματάκια του κοτόπουλου και σιγοβράζουμε για άλλα 10 λεπτά. Δοκιμάζουμε για αλάτι και σερβίρουμε σε βαθιά πιάτα.

3. Καντονέζικο κοτόπουλο με ρύζι μπασμάτι
Προετοιμασία: 25 λεπτά | Εύκολο | Για 2 άτομα

Σύμφωνα με την παραδοσιακή καντονέζικη συνταγή, το κοτόπουλο βυθίζεται στη σάλτσα τηγανητό. Επίσης η σάλτσα έχει συνήθως πολλή ζάχαρη. Εδώ δίνουμε μια πιο υγιεινή εκδοχή του πιάτου η οποία δεν υστερεί καθόλου σε γεύση.

Υλικά
2 κουτ. γλυκού φυτικό λάδι ελαφρύ
1 ολόκληρο στήθος κοτόπουλου, κομμένο σε μπουκιές
1 πράσινη πιπεριά, κομμένη σε τετράγωνα κομμάτια
1 κόκκινη πιπεριά, κομμένη σε τετράγωνα κομμάτια
2 φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα σε κομμάτια των 3 εκ.
2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
1 κομμάτι τζίντζερ 5-6 εκ. φρέσκο, ψιλοκομμένο
100 γρ. ανανά από κονσέρβα, κομμένο σε κύβους (κρατάμε λίγο από τον χυμό)
βρασμένο ρύζι μπασμάτι, για το σερβίρισμα
λίγο αλάτι

Για τη σάλτσα
1 κουτ. σούπας κορν φλάουρ
½ κουτ. σούπας ζάχαρη καστανή
2 κουτ. σούπας από τον χυμό του ανανά
1 κουτ. σούπας σκούρα σάλτσα σόγιας (dark soya sauce)
1½ κουτ. σούπας ξίδι ρυζιού
1 κουτ. σούπας κέτσαπ

Διαδικασία
Σε ένα γουόκ ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κοτόπουλο για 5 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει και να καραμελώσει. Το βγάζουμε σε ένα πιάτο με μια τρυπητή κουτάλα και το αφήνουμε στην άκρη. Ρίχνουμε στο σκεύος τις πιπεριές και το φρέσκο κρεμμυδάκι και σοτάρουμε ανακατεύοντας διαρκώς για 5 λεπτά μέχρι να σκουρύνουν. Κατόπιν προσθέτουμε το σκόρδο και το τζίντζερ και σοτάρουμε για 1 λεπτό.

Ετοιμάζουμε τη σάλτσα:
Σε ένα μικρό μπολ ρίχνουμε το κορν φλάουρ, τη ζάχαρη, τον χυμό από την κονσέρβα του ανανά, τη σάλτσα σόγιας και το ξίδι και χτυπάμε δυνατά με έναν αυγοδάρτη μέχρι να γίνει ένα απαλό και λείο μείγμα. Κατόπιν ενσωματώνουμε την κέτσαπ και 100 ml νερό χτυπώντας καλά.

Ρίχνουμε το μείγμα στο γουόκ και προσθέτουμε το κοτόπουλο. Μαγειρεύουμε για 5 με 10 λεπτά ή μέχρι η σάλτσα να συμπυκνωθεί και το κοτόπουλο να ψηθεί καλά. Περίπου 2 λεπτά προτού αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά ανακατεύουμε μέσα τα κομμάτια του ανανά για να ζεσταθούν.Σερβίρουμε αμέσως μαζί με ρύζι μπασμάτι.

info
Σκούρα σάλτσα σόγιας και ξίδι ρυζιού θα βρούµε σε µεγάλα σούπερ µάρκετ και σε καταστήµατα µε έθνικ προϊόντα.

Φωτογραφίες: Sean Calitz, Mike English

 

Δείτε επίσης:
Κοτόπουλο με μπαχαρικά και τραγανά ρεβίθια

Το τέλειο πανάρισμα για κοτόπουλο

Κοτόπουλο με σάλτσα blue cheese