Το μαγείρεμα στον ατμό όχι μόνο εξασφαλίζει πεντανόστιμα και υγιεινά γεύματα στο πιάτο μας αλλά μας εξοικονομεί χρόνο και χρήμα, αφού τα υλικά μαγειρεύονται σε ελάχιστο χρόνο πάνω σε ένα απλό και απόλυτα οικονομικό καλάθι ατμού. Ποια είναι όμως τα λάθη που χρειάζεται να αποφύγουμε για να απολαύσουμε ένα καλομαγειρεμένο φαγητό στο ατμό; Ας δούμε αναλυτικά τα 7 πιο συχνά λάθη και τους τρόπους αντιμετώπισής τους.

Χρησιμοποιούμε με λάθος τρόπο το καπάκι της κατσαρόλας

Χρειάζεται να κλείνουμε πάντα καλά την κατσαρόλα με το καπάκι της ώστε ο ατμός να έχει τον χώρο που χρειάζεται για να μαγειρευτεί σωστά το φαγητό. Πρέπει να υπάρχει αρκετός ελεύθερος χώρος ανάμεσα στο καπάκι και τα υλικά της συνταγής μας μας ώστε ο ατμός να κυκλοφορεί γύρω από το φαγητό. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να αποφεύγουμε να γεμίζουμε υπερβολικά το καλάθι ατμού (βλ. στη συνέχεια). Δεν υπάρχει κανένας λόγος να αφαιρέσουμε το καπάκι πάνω από μια φορά για να ελέγξουμε το φαγητό αφού τα περισσότερα μαγειρεύονται μέσα σε ελάχιστο χρόνο. Αν μάλιστα χρησιμοποιήσουμε ένα διαφανές καπάκι, θα είναι ευκολότερο να έχουμε την επίβλεψη του φαγητού μας χωρίς άγχος. Στην περίπτωση που δεν έχετε διαθέσιμο κάποιο καπάκι, μπορείτε να σκεπάσετε καλά την κατσαρόλα με αλουμινόχαρτο.

Βάζουμε φαγητό στο καλάθι ατμού πριν βράσει το νερό

Είναι καλό να έχουμε στον νου μας πως το φαγητό ξεκινά να μαγειρεύεται από τη στιγμή που μπαίνει στην κατσαρόλα. Είναι πολύ πιο αποτελεσματικό να περιμένουμε να αρχίσει το νερό να βράζει και στη συνέχεια να προσθέσουμε τα υλικά μας ώστε να έχουμε ακριβή έλεγχο του χρόνου που χρειάζεται για κάθε υλικό για να μην καταλήξουμε με παραμαγειρεμένο φαγητό στην κατσαρόλα. Άλλωστε οι ενδεικτικοί χρόνοι μαγειρέματος στον ατμό για κάθε συνταγή θεωρούν δεδομένο ότι τοποθετούμε τα υλικά μας στο καλάθι όσο το νερό βράζει.

Μαγειρεύουμε για πολλή ώρα το φαγητό

Το φαγητό μαγειρεύεται πολύ γρήγορα στον ατμό. Για το λόγο αυτό μπορεί πολύ εύκολα να μας ξεφύγει ο χρόνος και να παραμαγειρευτούν τα υλικά μας. Δεδομένου ότι κανείς δε θέλει στο πιάτο του πολύ μαλακά, σχεδόν πολτοποιημένα λαχανικά, χρειάζεται να κρατάμε χρόνο με τη βοήθεια ενός χρονόμετρου (π.χ. χρησιμοποιείστε ένα ξυπνητήρι ή το κινητό σας για το σκοπό αυτό).

Κόβουμε τα λαχανικά με λάθος τρόπο

Σε ένα τηγάνι μπορούμε ευκολότερα να τσιγαρίσουμε τα υλικά μας ακόμα και αν δεν είναι όλα κομμένα στο ίδιο μέγεθος. Αντιθέτως, για το μαγείρεμα στον ατμό, χρειάζεται να είναι κομμένα σε ίσα κομμάτια για να μαγειρευτεί σωστά και στον ίδιο χρόνο όλη η ποσότητα του φαγητού. Επίσης, στην περίπτωση που βάλουμε υλικά με διαφορετικούς χρόνους μαγειρέματος στην κατσαρόλα μας, π.χ. μπρόκολο και καρότο, θα χρειαστεί να κόψουμε το καρότο σε μικρότερα κομμάτια σε σχέση με το μπρόκολο που μαγειρεύεται μόλις σε 5’.

Βάζουμε πολύ ή ελάχιστο νερό στην κατσαρόλα

Το φαγητό δεν πρέπει ποτέ να έρχεται σε επαφή με το νερό, αλλά μόνο με τον ατμό που αναδύεται από αυτό. Συνεπώς, η ποσότητα του νερού θα πρέπει να είναι τόση ώστε να υπάρχει αρκετός χώρος ανάμεσα από το καλάθι και το καπάκι της κατσαρόλας, όπως αναφέραμε παραπάνω, χωρίς βέβαια αυτό σημαίνει πως το νερό πρέπει να είναι ελάχιστο. Συγκεκριμένα, χρειάζεται να είναι τόσο ώστε μην εξατμιστεί πριν το μαγείρεμα του φαγητού και παράλληλα να μην ακουμπάει τον πάτο του καλαθιού.

Αποφεύγουμε τα μπαχαρικά

Παρόλο που σε φαγητά φούρνου ή κατσαρόλας μας αρέσει να δίνουμε άρωμα και γεύση βάζοντας μπόλικα μυρωδικά και μπαχαρικά οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουμε την ίδια συνήθεια με το μαγείρεμα στον ατμό. Ακόμα και αν τα φαγητά στον ατμό δεν έχουν λάδι ή βούτυρο, αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορούμε να τα νοστιμίσουμε με καρυκεύματα. Μάλιστα, υπάρχουν 2 τρόποι για να προσθέσουμε αρωματικά και μπαχαρικά: είτε μαζί με τα υλικά μας είτε μέσα στο νερό που βράζει. Μια άλλη επιλογή που θα δώσει γευστική ένταση το  φαγητό μας είναι να μαρινάρουμε τα τρόφιμα σε μια σάλτσα πριν από το μαγείρεμα.

Βάζουμε μεγάλες μερίδες φαγητού στο καλάθι ατμού

Ο ατμός λόγω της υψηλής του θερμοκρασίας μαγειρεύει σε ελάχιστο χρόνο τα υλικά. Για το λόγο αυτό, αν δεν κόψουμε τα υλικά μας σε μικρά κομμάτια, πιθανότατα ο ατμός θα τα ψήσει μόνο εξωτερικά αφήνοντάς το εσωτερικό τους ωμό. Συνεπώς, φροντίζουμε να κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια τα υλικά μας έχοντας πάντα υπόψη μας τους χρόνους μαγειρέματος για κάθε ένα από αυτά.