Το μαγείρεμα νόστιμων πιάτων με ελάχιστο ή καθόλου λάδι δεν αποτελεί ουτοπία, αλλά μια πραγματικότητα που επιτυγχάνεται μόνο με 6 απλά βήματα. Ένα από αυτά είναι η μείωση της χρήσης λαδιού κατά το μαγείρεμα, χωρίς να θυσιάσουμε τη γεύση και την ποιότητα των φαγητών μας. Ακολουθούν μερικές συμβουλές και τεχνικές που μπορούν να μας βοηθήσουν να ψήσουμε λαχανικά και κρέατα και να σοτάρουμε τα υλικά μας με λιγότερο ή καθόλου λάδι, διατηρώντας ταυτόχρονα τη νοστιμιά τους και θωρακίζοντας την υγεία μας.

Αντικολλητικά τηγάνια και σχαροτήγανα

Η καλύτερη λύση για μαγείρεμα με ελάχιστο ή ακόμα και καθόλου λάδι. Μια μέθοδος ευρέως γνωστή και αποτελεσματική που χρησιμοποιείται τόσο στις κουζίνες των σεφ όσο και στο σπίτι της νοικοκυράς. Αν και πολλοί από εμάς συνηθίζουμε να ρίχνουμε μια μικρή ποσότητα κάποιας λιπαρή ουσίας, στην πραγματικότητα ένα αντικολλητικό τηγάνι ή σχαροτήγανο (γκριλιέρα) υψηλής ποιότητας δίνει νόστιμα πιάτα σε λίγο χρόνο (σε σχέση με το ψήσιμο στον φούρνο) χωρίς την παραμικρή ποσότητα λαδιού. Τα παραδείγματα πολλά: λαχανικά, κόκκινο, λευκό κρέας και αλλαντικά μπορούν να μετατραπούν σε πεντανόστιμα γεύματα σε χρόνο dt.

Σοτάρισμα με ζωμό ή νερό

Το σοτάρισμα είναι μια τεχνική μαγειρικής που συνήθως χρησιμοποιεί υγρό λίπος για να μαγειρέψει το φαγητό. Ο όρος «σοτέ» προέρχεται από τη γαλλική λέξη για το “άλμα”, και η τεχνική πιθανώς πήρε το όνομά της από το πώς τα φαγητά «πηδούν» ή «τσιτσιρίζουν» όπως λέμε μέσα σε ένα καυτό τηγάνι. Για πολλούς από εμάς η πρώτη μας σκέψη στο σοτάρισμα είναι να χρησιμοποιήσουμε μαγειρικό λάδι. Ωστόσο, τα ίδια αποτελέσματα μπορούμε να πετύχουμε χρησιμοποιώντας ένα τέταρτο της κούπας ζωμού ή νερού καθώς αυτό μπορεί να λιπάνει το φαγητό με τον ίδιο τρόπο όπως το μαγειρικό λάδι. Μάλιστα αν κλείσουμε το καπάκι, το φαγητό θα μαγειρευτεί ομοιόμορφα αφού στην πραγματικότητα ο ατμός (η θερμότητα) που το περιβάλλει είναι αυτή που θα ψήσει το φαγητό μας και όχι η υγρή ουσία. Αφαιρούμε το καπάκι μόνο στο τέλος του μαγειρέματος για να γίνουν τα υλικά μας τραγανά, προσθέτοντας σε αυτό το σημείο ελάχιστες σταγόνες λαδιού εάν αυτά αρχίσουν να κολλάνε.

Λάδι με το κουταλάκι

Η ποσότητα μετράει. Το ίδιο και ο έλεγχος αυτής. Για το λόγο αυτό φροντίζουμε να ακολουθούμε τη συνιστώμενη ποσότητα της εκάστοτε συνταγής στην οποία η ακριβής ποσότητα αναγράφεται συνήθως με το κουτάλι του γλυκού, της σούπας η απλά με τα ml. Σε περίπτωση πάλι που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε ελάχιστο λάδι, μια καλή τακτική είναι να ψεκάσουμε λάδι με έναν ειδικό ψεκαστήρα λαδιού, όταν για παράδειγμα θέλουμε να δώσουμε έξτρα γεύση στο φαγητό μας ή να το βοηθήσουμε να μην κολλήσει.

Όλα στον ατμό

Φυσικά το μαγείρεμα στον ατμό δεν πρόκειται για μια καινούρια μέθοδο. Στην αγορά βρίσκουμε εξειδικευμένες συσκευές , από μεγάλους ατμομάγειρες μέχρι μικρότερα gadget για την κατσαρόλα (καλάθια ατμού) που ψήνουν το φαγητό στον ατμό στο πι και φι. Αποτελεί έναν απόλυτα υγιεινό τρόπο να ετοιμάσουμε να γεύματά μας χωρίς την παραμικρή ποσότητα λαδιού, αρκεί να δώσουμε προσοχή σε ορισμένα σημεία στον τρόπο μαγειρέματος που σχετίζονται με λάθη που οι περισσότεροι από εμάς κάνουμε συχνά. Τα βήματα είναι απλά και παρουσιάζονται αναλυτικά στο Μαγειρεύοντας στον ατμό: 7 λάθη και πώς να τα αποφύγουμε.

Ζήτω η φριτέζα

Ο λόγος για το Νο1 gadget των τελευταίων χρόνων. Όπως και με το μαγείρεμα στον ατμό, έτσι και με τη φριτέζα αέρος, τα πλεονεκτήματα αφορούν στην εξοικονόμηση χρόνου, χρήματος και φυσικά στην εξασφάλιση ενός υγιεινού τρόπου μαγειρέματος. Περνώντας στην πράξη, αν και το φαγητό μπορεί να μαγειρευτεί χωρίς λάδι, προτείνουμε την ελάχιστη χρήση του με ψεκαστήρα λαδιού (βλ. παραπάνω) ώστε τα υλικά μας να γίνουν πιο τραγανά και γευστικά. Εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την οικονομικότερη λύση του φούρνου «ρομπότ», που βρίσκουμε σε όλα τα καταστήματα ηλεκτρικών ειδών πετυχαίνοντας με τον ίδιο τρόπο αντίστοιχα αποτελέσματα.

Η κατσαρόλα πρώτα απ’ όλα

Χρησιμοποιούμε λάδι για το ψήσιμο των λαχανικών στον φούρνο; Η απάντηση είναι ομόφωνα «ναι». Μάλιστα πολλοί από εμάς χρησιμοποιούμε υπερβολική ποσότητα με τον φόβο μήπως καταλήξουμε με καμένο φαγητό. Παρόλα αυτά, υπάρχει τρόπος να μαγειρέψουμε τα τρόφιμα χωρίς λάδι. Η λύση είναι η εξής: για τα αμυλούχα τρόφιμα, όπως οι πατάτες και τα ρεβίθια που κινδυνεύουν να στεγνώσουν ευκολότερα χωρίς κάποια λιπαρή ουσία στον φούρνο, μπορούμε να τα προμαγειρέψουμε στον ατμό ή να τα βράσουμε. Έτσι, τα λαχανικά αποκτούν αρκετή υγρασία που τα βοηθά να μην καούν. Για να μειώσουμε τη χρήση λαδιού — και όχι να το αφαιρέσουμε τελείως από την συνταγή μας— μπορούμε να ψεκάσουμε μια λεπτή στρώση λαδιού πριν το μαγείρεμα.