Τα μάφιν έχουν  μπει για τα καλά τα τελευταία χρόνια στη ζωή μας. Μπορούν να καταναλωθούν όλες τις ώρες αλλά είναι η τέλεια πρόταση για πρωινό ή brunch. Είτε γλυκά, είτε αλμυρά, αποτελούν ένα εύκολο και γρήγορο σνακ μέσα στην ημέρα ή για το ταπεράκι του σχολείου ή του γραφείου. Εννοείται ότι είναι και μια πολύ ωραία ιδέα για ατομικά γλυκάκια σε οικογενειακές ή φιλικές μαζώξεις στο σπίτι.

Αν έχετε δοκιμάσει πολλές φορές να φτιάξετε μάφιν και κάθε φορά κάτι… στραβό συμβαίνει, θα βρείτε παραπάνω 3 βασικά μυστικά μυστικά για σίγουρη επιτυχία στην εκτέλεσή τους.

Λαδώνουμε ή βουτυρώνουμε ένα – ένα τα φορμάκια

Δεν υπάρχει πιο εκνευριστικό από το να έχεις μόλις ψήσει τα μάφιν σου και να διαπιστώνεις ότι δεν ξεκολλάνε από τα φορμάκια τους. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι γιατί δεν χρησιμοποιήσαμε κάποια λιπαρή ουσία προτού βάλουμε στα μικρά φορμάκια το υγρό μίγμα. Έτσι, λοιπόν, αν δεν θέλουμε να μας διαλυθούν, τότε καλό είναι πριν γεμίσουμε τις φόρμες τους να τα ψεκάσουμε με λίγο αντικολλητικό σπρέι ψησίματος, όπως λέγεται το προϊόν που βρίσκουμε στο εμπόριο.

Αν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε το ειδικό αυτό προϊόν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λίγο λιωμένο βούτυρο και να αλείψετε όλο το φορμάκι με το ειδικό πινέλο ζαχαροπλαστικής. Μην παραλείψετε κανένα σημείο, αλλά περάστε το από όλες τις επιφάνειες της φόρμας. Στην περίπτωση που δεν έχετε πρόχειρο ένα πινέλο, μπορείτε πολύ απλά να διπλώσετε μια χαρτοπετσέτα, να τη βουτήξετε στο λιωμένο βούτυρο και να την περάσετε από το εσωτερικό κάθε φόρμας για μάφιν.

Χρησιμοποιούμε το ειδικό κουτάλι για τις μπάλες παγωτού

Συνήθως παίρνουμε ένα κουτάλι της σούπας για να γεμίσουμε με το μίγμα τις θήκες με τα μάφιν ή μια σπάτουλα, αυτό όμως συνήθως δεν έχει μεγάλη επιτυχία και έτσι καταλήγουμε να λερώνουμε γύρω από το κάθε φορμάκι, δημιουργώντας ένα χάος στον πάγκο μας. Από τη στιγμή που δοκιμάσαμε να κάνουμε το γέμισμα με το ειδικό κουτάλι για το παγωτό όλα πήγαν όπως έπρεπε. Με αυτό το κόλπο έχουμε ουσιαστικά μια μεζούρα και γεμίζουμε με την ίδια ακριβώς ποσότητα κάθε θήκη και επιπλέον δεν έχουμε πιτσιλίσματα έξω από αυτές.

Πασπαλίζουμε την επιφάνεια κάθε μάφιν με ζάχαρη για πιο τραγανή υφή

Μια ιδέα χονδρής ζάχαρης σε κρυστάλλους πάνω από κάθε μάφιν πριν το ψήσιμο είναι ό,τι πρέπει για να δώσει μια πιο τραγανή υφή στο τελικό αποτέλεσμα. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος η ζάχαρη θα κρυσταλλώσει και θα κολλήσει στην κορυφή. Είναι μια ωραία ιδέα και για να διακοσμήσετε την επιφάνεια του μάφιν, αφού η ζάχαρη αυτή κυκλοφορεί και σε διάφορα χρώματα.

Αν θέλετε να αποφύγετε βασικά λάθη όταν φτιάχνετε cupcakes δείτε το σχετικό μας άρθρο.