Πόσες φορές σας έχει τύχει να πάρετε οικογενειακό παγωτό από το σουπερμάρκετ και μέχρι να φτάσετε στο σπίτι, τη στιγμή που τακτοποιείτε τα ψώνια να το αντικρίζετε λιωμένο; Η σκέψη ότι πρέπει να το πετάξουμε είναι πάντα απογοητευτική, ειδικά όταν πρόκειται για την αγαπημένη μας γεύση.

Όμως, τι λέει πραγματικά η επιστήμη για την ασφάλεια και την ποιότητά του όταν έχει ξεπαγώσει; Μπορούμε να ξαναπαγώσουμε το παγωτό που έχει λιώσει; Η απάντηση είναι: εξαρτάται.

Πόσο λιωμένο είναι

Αν το παγωτό έχει απλώς μαλακώσει, δηλαδή δεν έχει λιώσει πλήρως και διατηρήθηκε σε σχετικά χαμηλή θερμοκρασία (κάτω από 5°C), τότε μπορούμε να το ξαναπαγώσουμε με σχετική ασφάλεια. Ωστόσο, πρέπει να έχουμε κατά νου ότι η ποιότητά του δεν θα είναι η ίδια γιατί οι μικροί παγοκρύσταλλοι που του χαρίζουν τη βελούδινη υφή του, σπάνε και δημιουργούνται μεγαλύτεροι.

Αν το παγωτό έχει λιώσει εντελώς, δηλαδή έχει γίνει τελείως υγρό σαν πηχτό γάλα, τότε η ασφάλεια των τροφίμων συνιστά να μην το ξαναπαγώσουμε. Σε θερμοκρασία δωματίου, ιδιαίτερα αν έχει περάσει πάνω από 1 ώρα, το λιωμένο παγωτό μετατρέπεται σε πεδίο ανάπτυξης βακτηρίων όπως η Listeria monocytogenes, που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές τροφικές δηλητηριάσεις. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που περιέχουν γάλα, αυγά ή φρέσκια κρέμα γάλακτος όπως συμβαίνει σε πολλά χειροποίητα παγωτά.

Τι μπορούμε να κάνουμε αντί να το πετάξουμε, εφόσον είμαστε σίγουροι ότι δεν έμεινε πολλή ώρα εκτός ψυγείου; Μια καλή ιδέα είναι να το μετατρέψουμε σε milkshake ή να το χρησιμοποιήσουμε ως βάση για ένα επιδόρπιο τύπου σεμιφρέντο. Αν όμως πέρασε πολλή ώρα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, τότε καλύτερα να το αποχαιρετήσουμε.

Πώς να καταλάβετε αν έχει λιώσει και στη συνέχεια καταψυχθεί ξανά;

Γίνεται κοκκώδες και λιγότερο κρεμώδες. Την πρώτη φορά που το παγωτό καταψύχεται, οι κρύσταλλοι πάγου που σχηματίζονται είναι μικροσκοπικοί και ομοιόμορφοι. Ωστόσο, εάν καταψυχθεί εκ νέου αφού λιώσει, στην πραγματικότητα σχηματίζονται πολύ μεγαλύτεροι παγοκρύσταλλοι και μοιάζει σαν να τρώμε παγάκια. Αυτοί δημιουργούν ένα προϊόν που έχει κοκκώδη, δυσάρεστη υφή.

Και μία συμβουλή

Αν πρόκειται να αγοράσουμε παγωτό και δεν είμαστε κοντά στο σπίτι, καλό είναι να έχουμε μαζί μας μια ισοθερμική σακούλα ή ένα φορητό ψυγειάκι με παγοκύστες. Έτσι, διατηρούμε τη σωστή θερμοκρασία και εξασφαλίζουμε ότι το παγωτό μας θα φτάσει όπως πρέπει και θα το απολαύσουμε μέχρι την τελευταία κουταλιά.

Δείτε επίσης

Η επιστήμη πίσω από το τέλειο παγωτό