Η λαγάνα έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα και συνδέεται με τα άζυμα ψωμιά που έφτιαχναν οι αρχαίοι Έλληνες. Τα άζυμα ψωμιά καταναλώνονταν ιδιαίτερα σε περιόδους νηστείας και είχαν ρόλο σε θρησκευτικές πρακτικές. Η σύνδεση με την Καθαρά Δευτέρα είναι μεταγενέστερη και σχετίζεται με τη Σαρακοστή. Μπορούμε να πούμε πως, κατά κάποιο τρόπο, αποτελεί μια γέφυρα μεταξύ της αρχαίας ελληνικής παράδοσης και της ορθόδοξης χριστιανικής νηστείας. Ωστόσο, η ζωή εξελίσσεται και η τεχνολογία έχει μπει για τα καλά στις ζωές μας. Έτσι, η σύγχρονη κουζίνα και η ανάγκη για πρακτικότητα «τολμούν» και ψήνουν τη λαγάνα στη φριτέζα αέρος (air fryer).

Γιατί να επιλέξετε φριτέζα αέρος;

Η φριτέζα αέρος έχει κερδίσει τη θέση της ως ένα από τα πιο δημοφιλή μαγειρικά εργαλεία της εποχής. Με τη δύναμη του θερμού αέρα, επιτρέπει γρήγορο και ομοιόμορφο ψήσιμο, με λιγότερη κατανάλωση ενέργειας σε σχέση με τον φούρνο της ηλεκτρικής κουζίνας. Στην περίπτωση της λαγάνας, αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να πετύχουμε την επιθυμητή τραγανή κόρα εξωτερικά και τη μαλακή ψίχα εσωτερικά, χωρίς να απαιτείται μεγάλος χρόνος προετοιμασίας.

Πώς ψήνουμε λαγάνα στο air fryer

Η συνταγή παραμένει κλασική: αλεύρι, νερό, αλάτι, μαγιά και λίγο ε.π. ελαιόλαδο. Για πιο υγιεινή εκδοχή, δοκιμάστε αλεύρι ολικής άλεσης ή μείγμα σπόρων.

Υλικά
150ml νερό (χλιαρό)
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
5 γρ. ξηρή μαγιά
1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
1/2 κουτ. γλυκού ζάχαρη
3 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
σουσάμι (για το πασπάλισμα)

Διαδικασία
Σε ένα βαθύ γυάλινο μπολ ρίχνουμε το νερό, 2 κουτ. σούπας αλεύρι, την ξηρή μαγιά, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Σκεπάζουμε το μπολ με μία διάφανη μεμβράνη και το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 10′ ώστε να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Ξεσκεπάζουμε το μπολ, προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι, το αλάτι και ανακατεύουμε, με το χέρι ή με φουέ μέχρι να γίνει μια ζυμαρένια μπάλα. Σκεπάζουμε πάλι το μπολ με μεμβράνη και αφήνουμε το ζυμάρι να φουσκώσει μέχρι να διπλασιάσει ο όγκος του. Όταν φουσκώσει, αλευρώνουμε τον πάγκο και ζυμώνουμε με τα χέρια για περίπου 5′. Προσθέτουμε και άλλο αλεύρι αν κολλάει στα χέρια. Στη συνέχεια, το ανοίγουμε με έναν πλάστη σε σχήμα που να ταιριάζει στον κάδο της φριτέζας αέρος.  Το στρώνουμε πάνω σε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα κουζίνας, αφήνοντάς το να ξεκουραστεί περίπου 30′.

Όταν πια έχει φουσκώσει, βυθίζουμε ελαφρώς τα δάχτυλά μας στη ζύμη και κάνουμε μικρές γούβες σε όλη την επιφάνεια της λαγάνας. Με ένα πινέλο, αλείφουμε την επιφάνειά της με ε.π.ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με σουσάμι. Ψήνουμε σε προθερμασμένη φριτέζα αέρος στους 180° C για 15-20′, μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα. Αφήνουμε τη λαγάνα να κρυώσει μέσα στον κάδο και τη βγάζουμε στη συνέχεια.

Συμβουλές για τέλειο αποτέλεσμα

  • Αν το air fryer είναι μικρό, χωρίστε τη ζύμη σε μικρότερα κομμάτια και ψήστε ξεχωριστά.
  • Για επιπλέον άρωμα, προσθέστε ρίγανη, θυμάρι ή γλυκάνισο στη ζύμη.
  • Αν θέλετε πιο αφράτη λαγάνα, αφήστε τη ζύμη να ξεκουραστεί λίγο περισσότερο πριν το ψήσιμο.