Ο κουρκουμάς, η αποξηραμένη ρίζα φυτού που ανήκει στην ίδια οικογένεια με το τζίντζερ, είναι πιο γνωστό ως το μπαχαρικό που δίνει στη σκόνη κάρυ το χαρακτηριστικό της κίτρινο χρώμα. Γευστικά είναι γήινο, πικρό τόσο όσο, αλλά έχει και με μια ελαφριά αψάδα που θυμίζει το συγγενές του τζίντζερ. Είμαστε πιο εξοικειωμένοι με την αποξηραμένη του εκδοχή, όμως ποιες είναι οι διαφορές του με τον… φρέσκο του εαυτό, ή αλλιώς, τη φρέσκια κιτρινόριζα;
Αν φτιάξουμε δύο εκδοχές ενός σμούθι ή ενός πιλαφιού, βάζοντας φρέσκο κουρκουμά στη μία και αποξηραμένο-σε σκόνη στην άλλη, τότε βλέπουμε ότι ενώ στην περίπτωση του σμούθι, ο φρέσκος κουρκουμάς έδωσε μεγαλύτερη ένταση και πολυπλοκότητα στη γεύση, στην περίπτωση του πιλαφιού, η διαφορά δεν είναι τόσο ουσιαστική.
Ο φρέσκος κουρκουμάς συνιστάται κυρίως στις ωμές παρασκευές, ενώ ο κουρκουμάς σε σκόνη σε όσες απαιτούν μαγείρεμα.
3 χρηστικές συμβουλές
Αν αγοράσουμε φρέσκο κουρκουμά, μπορούμε να τον διατηρήσουμε στο ψυγείο από 3 μέχρι 4 εβδομάδες, κλεισμένο αεροστεγώς είτε σε τάπερ είτε σε σακούλα ζίπερ.
Ξεφλουδίζουμε εύκολα και γρήγορα τη ρίζα κουρκουμά με ένα κουτάλι, όπως κάνουμε και με το τζίντζερ.
Τρίβεται πολύ εύκολα στον ψιλό τρίφτη που τρίβουμε και τα μπαχαρικά.
Δείτε επίσης:
Νερό με κουρκουμά: Δεν φαντάζεστε τα πολλαπλά οφέλη του στην υγεία
Κουρκουμάς: 8 τρόποι να τον βάλεις στην κουζίνα σου