Το φιλέτο στήθος κοτόπουλου είναι ένα από τα πιο συχνά υλικά στο εβδομαδιαίο μας τραπέζι, αφού προσφέρεται για αμέτρητες παραλλαγές∙ μπορούμε να το γεμίσουμε με σπανάκι και τυρί ή να το μαρινάρουμε σε γιαούρτι και να το ψήσουμε στη σχάρα. Τις μέρες όμως που θέλουμε ένα εύκολο αλλά εκλεπτυσμένο πιάτο, ικανό να εντυπωσιάσει μικρούς και μεγάλους, στρεφόμαστε στο Κοτόπουλο Τοσκάνης.
Αυτό που πραγματικά απογειώνει τη συνταγή είναι η βελούδινη, πλούσια σάλτσα με κρεμμύδι, άφθονο σκόρδο και λιαστές ντομάτες. Το καλύτερο; Ετοιμάζεται σε ένα μόνο σκεύος, γρήγορα μέσα στην εβδομάδα, και είναι αρκετά εντυπωσιακή για να σταθεί και σε ένα τραπέζι με καλεσμένους.
Βασικά υλικά του Κοτόπουλου Τοσκάνης
Φιλέτο στήθος κοτόπουλου: Χρησιμοποιούμε δύο μεγάλα στήθη (περίπου 1 κιλό συνολικά), τα οποία κόβουμε οριζόντια ώστε να πάρουμε τέσσερα κομμάτια.
Λιαστές ντομάτες: Συστατικό-σήμα κατατεθέν. Επιλέγουμε λιαστές ντομάτες σε λάδι
Σπανάκι: Αντί για μικρή ποσότητα, αξιοποιούμε ολόκληρη συσκευασία των 150 γρ. (baby σπανάκι).
Κρέμα γάλακτος: Η καρδιά της σάλτσας∙ χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά πήζει όμορφα καθώς σιγοβράζει.
Παραμεζάνα: Φρέσκα τριμμένη ή έτοιμη, δίνει βάθος γεύσης και σώμα στη σάλτσα.
Υλικά
1 μικρό κίτρινο κρεμμύδι
3 σκελίδες σκόρδο
1/2 φλιτζάνι λιαστές ντομάτες σε λάδι (περίπου 70 γρ.)
30 γρ. παρμεζάνα (1/2 φλιτζάνι φρέσκα τριμμένη ή 1/3 φλιτζανιού έτοιμη)
2 μεγάλα φιλέτα στήθος κοτόπουλου (700–900 γρ. συνολικά)
1 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι (χωρισμένο)
1/2 κουτ. γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
2–3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
2 κουτ. γλυκού αποξηραμένα ιταλικά μυρωδικά
150 γρ. baby σπανάκι
300 ml κρέμα γάλακτος
Διαδικασία
Σοτάρουμε το κοτόπουλο: Το μαγειρεύουμε σε δύο δόσεις ώστε να μην στριμωχτεί στο τηγάνι. Το αφήνουμε ακίνητο μέχρι να πάρει ωραίο, χρυσαφένιο χρώμα. (Σε αυτό το στάδιο δεν έχει ψηθεί πλήρως.)
Σοτάρουμε τα αρωματικά: Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει, έπειτα το σκόρδο, τις λιαστές ντομάτες και το ιταλικό μείγμα μυρωδικών.
Ρίχνουμε το σπανάκι: Το προσθέτουμε σταδιακά, ανακατεύοντας, μέχρι να μαραθεί ελαφρά.
Ετοιμάζουμε τη σάλτσα: Ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και την τριμμένη παρμεζάνα, ανακατεύουμε και αφήνουμε να πάρει βράση.
Τελειώνουμε το πιάτο: Ξαναβάζουμε το κοτόπουλο με τα υγρά του στο τηγάνι και σιγομαγειρεύουμε μέχρι να φτάσει σε εσωτερική θερμοκρασία 74°C.
Με τι το συνοδεύουμε;
Το ίδιο το πιάτο είναι πλήρες, όμως η σάλτσα είναι τόσο νόστιμη που αξίζει κάτι για να τη μαζέψουμε μέχρι τελευταία σταγόνα.
Προτείνουμε:
– Ζυμαρικά κάθε είδους
– Κους κους, ρύζι ή φάρο
– Τραγανές πατάτες φούρνου
– Ζεστό, αφράτο σκορδόψωμο
Διαδικασία
Κόβουμε το κρεμμύδι σε μικρούς κύβους, ψιλοκόβουμε το σκόρδο, τις λιαστές ντομάτες και τρίβουμε την παρμεζάνα.
Κόβουμε τα φιλέτα οριζόντια στα δύο, τα στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας και τα αλατοπιπερώνουμε.
Ζεσταίνουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο σε μεγάλο τηγάνι και σοτάρουμε το μισό κοτόπουλο 3–5 λεπτά από κάθε πλευρά. Το μεταφέρουμε σε πιάτο και επαναλαμβάνουμε με το υπόλοιπο.
Στο ίδιο τηγάνι προσθέτουμε λίγο ακόμη ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι 2–3 λεπτά. Προσθέτουμε το σκόρδο, τις λιαστές ντομάτες και τα μυρωδικά για 1 λεπτό.
Ρίχνουμε σταδιακά το σπανάκι και ανακατεύουμε μέχρι να μαραθεί.
Προσθέτουμε την παρμεζάνα, την κρέμα γάλακτος και το υπόλοιπο αλάτι. Αφήνουμε να σιγοβράσει, ξύνοντας τα υπολείμματα από τον πάτο του τηγανιού.
Ξαναβάζουμε το κοτόπουλο με τα υγρά του και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά 4–7 λεπτά, μέχρι να ψηθεί πλήρως.
Συντήρηση
Διατηρούμε τυχόν περισσεύματα σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο έως 4 ημέρες.
Δείτε επίσης:
Ζυμαρικά al Limone: Όλη η φρεσκάδα του λεμονιού σε μια ακαταμάχητη μακαρονάδα