Το κοτόπουλο piccata είναι μια κλασική ιταλοαμερικάνικη συνταγή με σάλτσα λεμονιού, βουτύρου και κάππαρης που ετοιμάζεται εύκολα στο σπίτι. Σε λιγότερο από μισή ώρα, μπορούμε να απολαύσουμε ένα πιάτο ελαφρύ, αρωματικό και πεντανόστιμο, ιδανικό για καθημερινό τραπέζι αλλά και για πιο ξεχωριστές περιστάσεις. Η συνταγή για κοτόπουλο piccata μπορεί να γίνει είτε με κρέμα γάλακτος για πιο πλούσια υφή, είτε χωρίς για πιο ελαφριά εκδοχή – σε κάθε περίπτωση, είναι μια γευστική ιδέα που απογειώνεται με πουρέ πατάτας, ζυμαρικά ή ριζότο.
Τι είναι το κοτόπουλο piccata;
Το κοτόπουλο piccata είναι στήθος κοτόπουλου σωταρισμένο σε τηγάνι, με μια δροσερή και ταυτόχρονα πλούσια σάλτσα από βούτυρο, λεμόνι και κάππαρη. Το μυστικό της συνταγής είναι η σωστή ισορροπία της οξύτητας του λεμονιού με τη βουτυράτη υφή της σάλτσας. Μπορούμε να το φτιάξουμε σε δύο εκδοχές: με κρέμα γάλακτος για πιο βελούδινη υφή ή χωρίς, για πιο ελαφριά γεύση.
Τι θα χρειαστούμε για τη συνταγή κοτόπουλο piccata
-
Στήθος κοτόπουλου κομμένο σε λεπτές φέτες
-
Σκόνη σκόρδου, αλάτι και πιπέρι
-
Αλεύρι για πανάρισμα
-
Ελαιόλαδο και βούτυρο
-
Ζωμό κοτόπουλου ή λευκό κρασί
-
Φρέσκο χυμό και ξύσμα λεμονιού
-
Κάππαρη
-
Κρέμα γάλακτος (προαιρετικά)
-
Φρέσκο μαϊντανό
Εκτέλεση βήμα-βήμα
-
Κόβουμε τα στήθη κοτόπουλου στη μέση, τα αλατοπιπερώνουμε με σκόρδο και τα αλευρώνουμε.
-
Τα σωτάρουμε σε λάδι και βούτυρο μέχρι να πάρουν χρώμα και τα αφήνουμε στην άκρη.
-
Στο ίδιο τηγάνι προσθέτουμε ζωμό, λεμόνι, βούτυρο και κάππαρη, ξύνοντας τα νόστιμα καραμελωμένα κομμάτια.
-
Προαιρετικά, ρίχνουμε κρέμα γάλακτος για πιο πλούσια σάλτσα.
-
Ξαναβάζουμε το κοτόπουλο μέσα και αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Με τι ταιριάζει το κοτόπουλο piccata
Συνδυάζεται υπέροχα με πουρέ πατάτας, πράσινα φασολάκια, ρύζι βουτύρου ή ακόμα και με ζυμαρικά. Για πιο γκουρμέ αποτέλεσμα, μπορούμε να το σερβίρουμε με ριζότο και να το τελειώσουμε με φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα.
Δείτε επίσης:
Κοτόπουλο Τοσκάνης: Η ιταλική νοστιμιά με τη βελούδινη σάλτσα, που γίνεται σε ένα σκεύος
Ζυμαρικά al Limone: Όλη η φρεσκάδα του λεμονιού σε μια ακαταμάχητη μακαρονάδα