Μπορεί να λατρεύεις την ιαπωνική κουζίνα και ειδικά το σούσι, αλλά μάλλον δεν ξέρεις πώς να φας σωστά τα αγαπημένα σου ρολάκια. Τουλάχιστον, σύμφωνα με τον κορυφαίο Ιάπωνα σεφ Naomichi Yasuda, ιδρυτή του γνωστού νεοϋορκέζικου sushi restaurant “Sushi Yasuda” που πλέον ζει μόνιμα στο Τόκιο, όλοι κάνουμε κάποια μεγάλα λάθη!

4IMG

Στο βίντεο που έκανε για το Munchies (το food site του Vice), ο Naomichi Yasuda δηλώνει ότι όσοι ζουν εκτός Ιαπωνίας δεν ακολουθούν τους βασικούς κανόνες στην κατανάλωση σούσι. Ο ίδιος λοιπόν, αναλαμβάνει να βάλει τα πράγματα στη θέση τους.

Κανόνας Νο1: Ποτέ μην βάζεις τουρσί τζίντζερ πάνω στο σούσι
Μία πιατέλα σούσι συνοδεύεται απαραιτήτως από γουασάμπι, τουρσί τζίντζερ και σόγια σος. Οι περισσότεροι συνήθως βάζουν λίγο τζίντζερ πάνω στο σούσι και στη συνέχεια το βουτάνε στη σόγια σος πριν το φάνε. Ωστόσο αυτό είναι μέγα λάθος, καθώς όπως λέει ο σεφ το τζίντζερ δεν πρέπει να έρχεται σε επαφή με τη σόγια σος, αλλά το τρως μόνο του, για παράδειγμα ένα κομμάτι μετά από κάθε διαφορετικού είδους ρολάκι για να καθαρίσει η γευστική παλέτα.

ginger

Κανόνας Νο2: Το sushi θέλει χέρι
Για την ακρίβεια, παραδοσιακά τα maki rolls πιάνονται με τα χέρια, στη συνέχεια τα βουτάς ελαφρά σε σόγια σος, ίσα να “βραχεί” η μία πλευρά και τα τρως.

Από την άλλη, όταν πρόκειται για nigiri, τα chopsticks αναλαμβάνουν. Αλλά για να γίνει σωστά, γέρνεις το nigiri στο πλάι, το πιάνεις με τα chopsticks, το βουτάς σε σόγια σος και απολαμβάνεις! Και κάπως έτσι οδηγούμαστε και στον τρίτο βασικό κανόνα:

Κανόνας Νο3: Ποτέ μην τινάζεις τη σόγια σος από το σούσι
Όταν βουτάς το σούσι στη σόγια σος είναι λάθος να το τινάζεις, ακόμη και ελαφρά πριν το βάλεις στο στόμα σου, καθώς η σος που βρίσκεται πάνω στο σούσι θα του δώσει τη γεύση που πρέπει.

Ρίξε μια ματιά και στο βίντεο:

Δείτε επίσης:
Οδηγός κατανάλωσης sushi από τον Άντονι Μπουρντέν
Τα πάντα για το σούσι (για να μη σε πιάσουν αδιάβαστο)